Billån – sänk dina räntekostnader

Sänk dina kostnader genom att jämföra billån

Funderar du på att köpa en bil men saknar kontanterna, då har du flera alternativ att välja på när du ska låna till bil. Du kan välja mellan billån, fordonslån eller privatlån.

Ett billån, eller ett fordonslån, kan du ofta ta hos din bilförsäljare, men du kan också vända dig till din bank eller till ett fristående kredit- och finansbolag.

Vad ska du tänka på om du vill ta ett billån?

Den dag du tecknar ett sådant lån med en bilförsäljare kommer din nya bil att stå som säkerhet för lånet. Tänk på att du inte kan sälja bilen så länge du har kvar den här typen av lån då bilen är bunden till lånet. Amorteringstiden på ett billån begränsas av en maximal ålder på bilen när den är betald, alltså bilens ålder när du köper den plus amorteringstiden.

När du väljer ett sådant lån måste du dessutom ha en kontantinsats, storleken på denna varierar beroende på vad du köper och vem du lånar av. På en bilfirma kan kontantinsatsen även bestå av en inbytesbil, du kan alltså komma dit med din gamla bil och rulla därifrån med en fräsch ny bil med allt vad det innebär.

Ett sådant lån gör att du vet precis vad du betalar till, du får ofta en avi på posten med en sammanställning varje månad. Om du tänker köpa en ny bil hos en märkeshandlare, kan du ibland få en kraftigt rabatterad ränta som en del av en kampanj, annars kan det vara en förhandlingsfråga.

Ett annat alternativ är att ta ett privatlån.

Ett sådant lån ansöker du om hos din bank eller hos ett fristående kredit- och finansbolag. Generellt sett har ett privatlån högre ränta jämfört med ett billån, men om du har goda kontakter med din långivare kan det vara läge att förhandla fram en lägre ränta. Detta gäller speciellt om du väljer att samla alla dina bankärenden på ett ställe.

Om du har ett privatlån hos samma bank där du har ditt lönekonto kan du slippa aviavgift om du har automatisk överföring varje månad. Om du väljer ett sådant lån kan du passa på att låna till något annat och du är friare att välja hur högt belopp du vill betala per månad och hur länge du vill betala på lånet.

Oavsett vilken typ av lån du väljer kom ihåg att räkna in det i din ekonomi.

I alla lånetyper tillkommer ofta en uppläggningsavgift som ofta går att förhandla. Tänk också på att ett billån kan göra det möjligt att få en ny bil redan idag, vilket gör att du sänker kostnader för reparation och underhåll av din gamla bil.

Du kommer hem med en säkrare bil och en ny bil är säkerligen mer miljövänlig, har lägre bränsleförbrukning och i och med det är den billigare att tanka. När du går i tankar att låna till bil så tänk på vad du får med en ny bil utöver säkerhet och bättre ekonomi. Du får även nybilsgaranti och ofta gratis eller billigare servicekostnad.

Källa: Expressen.se

Lämna en kommentar