Blancolån är..
- Ett lån där kreditgivaren inte tar någon säkerhet.
- En lån som du får använda till vad du vill.
- Ett lån som normallt har högre ränta än ett bolån men lägre än kontokrediter.
- Ett lån som är möjligt att ta trots betalningsanmärkningar
Nedan är en lista över de bästa låneförmedlarna för blancolån:
Tips! Om du klickar på knappen ”Snabbfakta” så får du mer information kring vad som krävs för att låna pengar från respektive låneförmedlare.
Advisa – låneförmedlare
🥇 Testvinnare!
Erbjudande från 35 långivare!
Lån från tre storbanker
Inkomstkrav på 10 000 kr/mån
Advisa är vinnare i vår undersökningen med 4,5 i betyg. Jag anser att det i nuläget är Sveriges bästa låneförmedlare
Lendo – låneförmedlare
🥈 Störst i Sverige
Erbjudande från 35 långivare
Hög godkännandegrad
Inkomstkrav på 8 333 kr/mån
Jag tycker Lendo är det bästa alternativet för dig med lägre inkomst.
Sambla – låneförmedlare
Flest långivare!
Erbjudande från 40+ långivare!
Inkomstkrav på 8 400 kr/mån
4,9 i betyg hos Trustpilot
Räkneexempel: Annuitetslån 150 000 kr, 12 år, nom. ränta 6.4%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 6.59%. Totalkostnad: 215 282 kr eller 1 495 kr/månad (144 avbet.). Återbet. tid 1-20 år. Eff. ränta 3,01%-29,95%.
Direkto – låneförmedlare
🥉 Bäst räntespann!
Lägst räntespann
4,9 i betyg hos Trustpilot
Lågt inkomstkrav
Direkto erbjuder lägst räntespann av samtliga låneförmedlare. Majoriteten av kunderna får en effektiv ränta på 3,0%-10,4%.
Lånekoll – låneförmedlare
🥉 Bra räntespann
Erbjudande från 30 långivare
Du får en ränta på 2,90% – 29,33%
Snabbaste utbetalningen tog 18 min!
Lånekoll är en bra uppstickare som har många nöjda kunder erbjuder även jämförelse av bolåneräntor.
Zmarta – låneförmedlare
Bäst support!
Erbjudande från 32 långivare
Två storbanker
Support dygnet runt
Zmarta är en erfaren låneförmedlare som har funnits i över 20 år. Erbjuder telefonsupport dygnet runt och chatt vardagar 8-17.
Blancolån ett smidigt lån när du behöver lite extra pengar
Ett blancolån är ett lån du tar utan att ge någon säkerhet i pant och har därför ofta högre ränta än till exempel bolån. Jämfört med ett bolån eller ett billån, där långivaren har bostaden eller bilen som säkerhet i fall du inte skulle kunna betala tillbaka på lånet. I ett blancolån finns det däremot ingenting som tryggar långivarens säkerhet. Istället tar de ut en högre ränta från dig, för att de ska kunna garantera att de faktiskt får in pengar.
Blancolån kan ibland innebära skyhöga räntor som nästan gör det omöjligt för låntagaren att någonsin bli skuldfri. Tyvärr finns det exempel på när det har skett. Så behöver det dock inte vara och till skillnad från bolån och billån där räntan endast varierar något mellan långivare. Kan räntorna variera kraftigt mellan olika långivare när det gäller just blancolån.
Därför är det viktigt att du jämför blancolån innan du tar ett för att hitta ett som inte utnyttjar din position. Vi presenterar endast seriösa aktörer på vår sajt som vi manuellt har kontrollerat att de har en bra ledning och styrelse.
Ränta på blancolån
När det kommer till blancolån är det just räntan du behöver ha lite extra koll på, det är nämligen inte alltid lätt att förstå sig på hur ränta fungerar och vad det egentligen innebär. Därför är det viktigt att du jämför olika banker och långivare innan du lånar pengar. När du jämför olika räntor på blancolån kommer du se att olika banker och långivare ger dig olika hög ränta. Trots att du vill låna precis lika mycket pengar under en lika lång period.
Det här beror på att de olika långivarna ser över hela din ekonomiska situation och utifrån det gör en bedömning på hur stor risk det är att låna ut pengar till dig. Långivare gör sina bedömningar på olika sätt och därför kommer du få olika erbjudanden.
Zmarta är låneförmedlare som låter dig jämföra blancolån hos flera olika långivare utan att du behöver göra fler olika ansökningar. Då görs också endast en kreditupplysning på dig. Vilket är till din fördel eftersom många kreditupplysningar kan sänka din trovärdighet.
När är ett blancolån aktuellt?
I jämförelse med andra lån behöver du inte innan berätta för långivaren vad det är du ska göra med de pengar du lånar. Om det är för att samla flera olika smålån till ett större lån i hopp om att få bättre ränta brukar det vara ett bra alternativ.
För att det kan hjälpa dig att få en bättre ränta. Ett blancolån kan vara ett bra alternativ att ta när en oförutsedd utgift som du inte har råd med dyker upp.
Idag finns många långivare som specialiserat sig på att låta kunder låna pengar direkt genom exempelvis sms-lån. De här lånen har oftast hög ränta och är något du bör vara försiktig med och som vi avråder ifrån.
Men det kan vara ett alternativ, eller kanske den enda lösningen, när du behöver en mindre summa pengar omgående och vet att du kommer kunna betala tillbaka exempelvis efter nästa lön.
Kom ihåg att kolla hur lång återbetalningstiden är på lånet, så att du med säkerhet vet att du faktiskt kan betala tillbaka det. På vår sida finns inget SMS-låneföretag utan endast seriösa aktörer som ger ut blancolån.
Hur mycket kan du låna?
Hur mycket pengar du kan låna med ett blancolån varierar mellan olika låntagare. Behöver du pengar omgående bör du säkra på ett lägre belopp där du är säker på att få igenom lånet. Var även noga med att din inkomst stämmer överens med den som du taxerade föregående år och som syns i din kreditupplysning.
Hos många långivare kan du ansöka om lån mellan 10 000 och 600 000 kronor. Det är självklart är det ingen garanti att du får låna så mycket som du ber om att få låna. Hur mycket du tillslut får låna beror på din ekonomiska situation eftersom långivarna inte vill ta för stora risker.
Låna inte mer pengar än vad du absolut behöver när du tar ett blancolån. Vid ett bolån exempelvis kan du ibland få råd om att låna lite mer än vad som behövs till själva köpet av bostaden för att kunna genomföra renoveringar.
Det beror på att några tusen kronor mer oftast inte spelar så stor roll när räntan är låg. Blancolån har, som sagt, högre räntor och därför kan varje lånad krona göra stor skillnad för hur mycket du ska betala tillbaka i slutändan. Så räkna ut en budget innan du lånar.
Låna med betalningsanmärkningar
Även du som har betalningsanmärkningar kan ha möjlighet till ett blancolån. Det är inte alla långivare som tillåter detta men en hel del gör det. Ange om du har betalningsanmärkningar när du ska jämföra olika blancolån för att resultatet inte ska bli missvisande.
Din ränta kommer oftast bli högre om du redan har betalningsanmärkningar eftersom det räknas som en större risk att låna ut till dig då. Detta till trots kan det kännas tryggt att även du med betalningsanmärkningar har en chans att få låna pengar.
Fördelar med blancolån
Den största fördelen med blancolån är att du kan låna pengar till vad du än behöver. Kanske sker det något oförutsett i hemmet som din försäkring inte kan hjälpa dig med eller så behöver du akut gå till tandläkaren.
Ibland kan såklart läget också vara så att du vet att du kommer få pengar snart men behöver eller vill ha pengar nu. Då kan ett blancolån vara en bra kortsiktig lösning på problemet eftersom det oftast finns möjlighet att få pengarna mycket snabbt.
Nackdelar med blancolån
Nackdelar med blancolån är så klart att det är enkelt att leva över dina tillgångar. Det kan vara enkelt att få ett lån som du egentligen inte har råd med och därför kommer ha svårt att betala tillbaka.
Det kan också vara svårt att förstå vad allting innebär och att lånet i slutändan blir dyrare än vad du hade tänkt dig. Många blancolån har mycket hög ränta och du kommer till slut ha betalat tillbaka en summa som är mycket högre än den du lånade.
Att tänka på innan du lånar
Innan du tar ett blancolån ska du alltid fråga dig själv om det verkligen är nödvändigt. Det gäller såklart alla lån. Fundera på hur mycket du behöver låna. En tumregel är att aldrig låna en summa som är högre än 80 % av din totala årsinkomst.
Det kanske allra viktigaste innan du tar ett lån är att jämföra olika lån. Eftersom avgifterna och räntan kommer skilja sig enormt mycket. Använd dig av en jämförelsesajt för att göra det så enkelt som möjligt för dig.
Källa: Finansinspektionen
Johan är utbildad civilekonom och har ett stort intresse av att hålla sig uppdaterad och informera om privatekonomiska frågor. Han har även ett öga för att hitta bra aktier och lägger stor del av sin lediga tid på att analysera årsredovisningar.