BROCC första svenska marknadsplatsen för person-till-person-lån

För att låna pengar genom BROCC krävs följande grundläggande kriterier:

  • Du måste ha fyllt 20 år
  • Du får inte vara äldre än 70 år
  • Vara skriven i Sverige sedan 3 år tillbaka
  • Ha en fast inkomst om minst 150 000 kr per år
  • Ingen betalningsanmärkning

BROCC är en svensk marknadsplats för lån där privatpersoner kan låna pengar av andra privatpersoner.

Bolaget såg att bankerna ofta gav dåliga villkor till kunderna vid utlåning och hade stor makt genom hel låneperioden. Därför skapade BROCC en plattform där lån förmedlas från en person med kapital som hen söker avkastning på till en person som är i behov av pengar, win-win.

Bolaget grundades år 2014 av Claes Melander och Jonathan Klein-Strandberg under namnet Sparlån. Bolaget fick sitt tillstånd av finansinspektionen i oktober 2015 och först år 2016 lanserades tjänsten för allmänheten. Bolaget är faktiskt det första bolaget i Sverige att erhålla tillstånd från finansinspektionen för så kallade person-till-person-lån (eng. Peer-to-peer lending).

I februari 2018 bytte bolaget namn till BROCC och ändrade sin grafiska profil. Till sin hjälp hade bolaget den kända varumärkesbyrån LynxEye som bland annat har bolag som Apple, AirBnb, Pernod Ricard med flera på sin kundlista.

Grunden till bolagets uppstart är, som tidigare nämnt, att de bedömde att svenska folket inte var nöjda med hur bankerna behandlade dem. I en egen undersökning fick de rätt, där 35% av de tillfrågade svarade att de någon gång känt sig lurade av sin bank. Hela 49% tyckte att banken helt eller delvis prioriterade sina egna intressen. 34% var villiga att placera sina sparpengar på annat ställe än banken.

Lån mellan privatpersoner är inte ett nytt koncept ute i världen och den kanske kändaste aktören är LendingClub som grundades redan 2006. År 2014 börsnoterades LendingClub genom att göra en nyemission på 1 miljard dollar, vilket blev den största Tech-IPO:n någonsin.

BROCC erbjuder privatlån utan säkerhet på mellan 10 000 kr och 350 000 kr med en återbetalningstid på 6 månader till 15 år. Du har alltid fast ränta under hela lånetiden.

Räntan för ditt lån sätts helt individuellt beroende på dina ekonomiska förutsättningar och kommer hamna någonstans mellan 3,25% och 18,99%. Bolaget erbjuder även möjligheten att teckna låneskydd till en kostnad motsvarande 9% av månadskostnaden (ränta och amortering).

Bolaget tar ut en förmedlingsavgift som utgör 0,53% av den effektiva räntan av ditt lån och som debiteras vid lånets startdag. Så här förklarar bolaget det: ”Ett lån på 100 000 kr till 4,45 % nominell ränta kostar dig 1 892 kr/månad (effektiv ränta 5,76 %) det vill säga totalt 114 918 kr. Förmedlingsavgiften motsvarar 0,53 % av den effektiva räntan eller ett belopp om 23 kr per månad.” 

Källa: Mynewsdesk

FINANSIELL INFORMATION

BROCC drivs genom den svenska aktiebolaget Brocc AB (publ) med org nr: 556983-3204. Bolaget VD är grundaren Jonathan Klein medan den andra grundaren Claes Melander är bolagets CTO.

Bolagets styrelse består, utöver grundarna, av Torbjörn Gunnarsson (ordförande), Jan-Carl De Geer (ledamot), Fredrik Arvius (ledamot) och Marcus Boström (ledamot).

Bolagets internrevisor är Björn Wendleby och huvudansvarig revisor är Lena Eidmann på PwC.

Källa: Allabolag

Lämna en kommentar