Enklare får in en ny (högprofilerad) styrelse

Ny styrelse enklare

Vi har sett hur Enklare har vuxit fram till en stark förmedlare av blancolån på den svenska marknaden sedan starten 2014. Bolaget har numera kontor i både Stockholm och Göteborg och sysselsätter enligt allabolag över 100 personer. Omsättning har även vuxit med 19% sedan 2016 och uppgår enligt senaste bokslutet 2018 till 80,5 miljoner kronor.

Blancolån är en växande låneform som har haft en kraftig tillväxt på den svenska marknaden. Lånen kännetecknas av att de ges ut utan krav på någon säkerhet/pant. Blancolån har även ett kortare kreditbedömningsförfarande och kan därför betalas ut snabbare från ansökan (jämfört mot t.ex. bolån).

Enklare nu lyckats attrahera en riktig toppstyrelse:

Stefan Lundborg, ny ordförande – Styrelseledamot i speloperatören Kindred (tidigare Unibet). Stefan är en entreprenör/investerare med engagemang i flertalet bolag bl.a. Note Designstudio, Birka Bowling med flera.

Stefan har tidigare varit VD för STS, ägarbolaget till Solvallas travbanor. Han har även hunnit med att vara chef inom en avdelning för private banking på HQ Bank.

Hans Ohlsson, ny ledamot – Koncern-vd på Ellos. Hans är VD på e-handelsbolaget Ellos, en roll han tog över 2013. Under hans period på bolaget har det renodlats till ett e-handelsbolag med flera varumärken under sitt paraply.

Under flera år ägdes bolaget av riskkapitalbolaget Nordic Capital, men har sedan i juli 2019 en ny ägare i modekoncernen FNG. Hans har en lång erfarenhet inom e-handel, mode och design med en lång karriär inom Redcats-koncernen i ryggsäcken.

Jonatan Schwamberg, ny ledamot – chef över e-handel på Byggmax. Jonatan var med och byggde upp Buildor, en e-handelsbutik inom byggnadsvaror.

På bara 2 år lyckades Jonatan och hans medgrundare få bolaget att växa från noll till en omsättning på 50 mkr för att sedan köpas upp av Byggmax för 130 miljoner kronor. På köpet fick även Jonatan en chefsroll inom Byggmax-koncernen.

Oskar Bjursten, ny ledamot – medgrundare av Booli och VD på Zimpler. Oskar är sedan 14 nov 2019 VD på fintechbolaget Zimpler. Zimpler tillhandhåller en betallösning som bl.a. tillhandahåller direktöverföringar från ditt bankkonto och är en direkt konkurrent till Trustly. Tidigare har Oskar haft chefsroller inom Payson, Dibs och UC.

Inga dåliga nyrekryteringar måste jag säga. Gissningsvis har även herrarna fått investera i bolaget, men det framgår inte i pressmeddelandet som bolaget skickade ut. Framförallt ser Oskar Bjursten ut att ha en intressant bakgrund inom fintech som kan gynna bolaget som står inför en storsatsning.

Enklare som har vuxit snabbt inom förmedling av blancolån (lån utan säkerhet) siktar mot att öka omsättningen med 50% under år 2020. Målsättningen är att utmana de större aktörerna (läs Lendo och Zmarta).

Vi kan inte annat än önska dem lycka till och hoppas att den nya styrelsen bidrar med sin erfarenhet. Kanske ser vi en börsnotering inom några år?

Lämna en kommentar