Erbjuder Lendo bolån? Vi förklarar

Lendo Bolån

Lendo jämför inte bolån – men tjänsten kan ändå användas vid bostadsköp, bland annat för att låna till kontantinsatsen. Önskas klassiskt bolån rekommenderas istället Compricer eller Lånekoll vilka beskrivs längre ner i denna artikel.

Vid lån till bostaden kan Lendos tjänst användas vid:

Låna handpenningslån

När köpekontraktet skrivs förväntas 10 % av köpeskillingen betalas. Detta för att parterna ska säkerställa sig om att köpet verkligen kommer att genomföras.

De flesta har pengar på banken för att betala handpenningen. Men förstagångsköparna, eller de som inte hunnit sälja sin egen bostad, kan behöva ett så kallat handpenningslån. Ett lån som kan tecknas utan säkerhet och därmed exempelvis vara ett vanligt privatlån.

Den summa som betalas i handpenning dras sedan av från kontantinsatsen (se nästa rubrik). Men eftersom kontantinsatsen är på 15 % kan alltså ytterligare summa behöva betalas.

Flera banker erbjuder amorteringsfritt handpenningslån under upp till 6 månader. Ett lån som därmed löses direkt när den egna bostaden sålts. Det förutsätter däremot att en bostad samtidigt håller på att säljas.

Låna till kontantinsats

Låna till kontantinsats

Ett bolån får maximalt vara på 85 % av bostadens värde. Det betyder att resterande 15 % av köpeskillingen, dvs. handpenningen, måste betalas kontant.  Detta kallas för att belåningsgraden max får vara 85 %.

De allra flesta har möjlighet att betala kontantinsatsen med egna medel och det är även vad som främst rekommenderas. Men vissa behöver även låna till denna del av lånet.  

               Exempel:

Du önskar köpa en bostad för 1 000 000 kr.

Bolån – Max 85 % (850 000 kr) Betalas på tillträdesdagen.

Handpenning – 10 % ( 100 000 kr). Betalas när kontraktet skrivs

Kontantinsats – 15 % (150 000 kr) Betalas på tillträdesdagen*

*Förutsatt att 100 000 kr betalats i handpenning kvarstår enbart 50 000 kr att betala som kontantinsats på tillträdesdagen. Detta då handpenningen räknas av från kontantinsatsen.

Låna till renovering utan tilläggslån

Vid renovering kan antingen ett tilläggslån tecknas till det befintliga bolånet eller ett privatlån väljas. Både ränta, amorteringstid och upplägg skiljer låneformerna åt. Dessutom avgör belåningsgraden på huset om det finns låneutrymme på bolånet eller inte.

Om inte bolånet höjs (via tilläggslån) kan privatlån tecknas – vilket jämförs enkelt via Lendo eller Advisa.

Bostadslån utan säkerhet

När ett bolån tecknas används bostaden som säkerhet. Med andra ord pantsätts bostaden. Om det av någon anledning inte finns möjlighet att använda bostaden som säkerhet behöver istället ett bostadslån utan säkerhet tecknas. Det är därmed ett privatlån som används för att finansiera köpet.

Det är ytterst sällan som banken nekar bolån men det kan förekomma om de anser att bostaden inte är en tillräcklig säkerhet för den belopp som önskas lånas. I detta fall kan privatlån användas som komplement.

Jämför bolån via Lånekoll eller Compricer

Consector bolån alternativ till Lendo Bolån

Compricer bolån och Lånekoll är låneförmedlare med mycket liknande tjänster. En tjänst som är helt gratis, utan förpliktelser och som hjälper till att pressa räntan. Detta oavsett om det är nytt lån eller omförhandling av bolånet som önskas.

  1. Fyll i en ansökan om lånelöfte, nytt bolån eller om att omförhandla bolånet
  2. En handläggare tar kontakt för kompletterande uppgifter kring lånet och bostaden
  3. En kreditupplysning tas av företaget som sedan alla bankerna får del av.
  4. Bankerna ger bolåneerbjudande. Därmed kan flera erbjudanden fås genom en enda ansökan.
  5. Välj lägsta räntan. Med hjälp av handläggaren kan bästa alternativet väljas och lånet tecknas.

”Snittkunden hos oss sparar 6000 kr om året” / Compricer Bolån

Kom ihåg att ingen bolåneförmedlare i Sverige jämför samtliga banker. Kontrollera alltid vilka banker som jämförts och är du inte nöjd med erbjuden ränta kan du kontakta ytterligare banker.

Exempelvis erbjuder flera nischbanker riktigt låga bolåneräntor men har kravet att belåningsgraden maximalt får vara 60 %. Bland dessa finns exempelvis Hypoteket, Avanza och Nordnet.

Fördelarna med bolåneförmedlare

Att jämföra bankernas räntor via bolåneförmedlare har flera fördelar:

Snabbare jämförelse

Största fördelen är enkelheten. Du behöver bara genomföra en låneansökan och ha kontakt med en handläggare – men får svar från flera banker.

Handläggare och hjälper hela vägen

Vad är belåningsgrad? Bör fast eller rörlig ränta väljas? Hur fungerar amorteringskravet? Handläggarna är väl insatta i regler för bolån och kan guida under hela processen.

Färre kreditupplysningar

Har du väldigt många kreditupplysningar kan det minska din chans att få lån. I artikeln ”Kreditupplysningar kan minska chansen att få lån” (GP) anges att bankerna bland annat ser på antalet kreditupplysningar när de skapar en samlad bild av låntagarens ekonomi.

Med bolåneförmedlare tas en kreditupplysning – som sedan alla de samarbetande bankerna får ta del av. På detta sätt hålls antalet kreditupplysningar nere. Framförallt är det personer med mycket svag ekonomi som bör tänka på att hålla nere antalet upplysningar.

Snabbfakta om lån till bostad via Lendo

Erbjuder Lendo bolån?

Nej, men jämförelse kan ske av handpenningslån eller lån till renovering. Bolån erbjuds än så länge inte.

Vilka bolåneförmedlare kan användas istället?

För bolån med bostaden som säkerhet rekommenderas jämförelsetjänsterna Lånekoll eller Compricer.

Är bolån eller privatlån bäst vid lån till renovering?

Bolån har lägst ränta och bör användas i första hand. Men en bostad får bara vara belånad upp till 85 %. Har du redan en hög belåningsgrad är ett privatlån bästa alternativet.

Hur jämför Lendo handpenningslån?

Ett handpenningslån är samma sak som ett privatlån – vilka enkelt jämförs hos Lendo. Med en ansökan ges svar från upp till 35 långivare. Vi har även gjort en jämförelse mellan Lendo och Sambla, som kan vara bra att läsa innan du väljer låneförmedlare

Lämna en kommentar