Nu höjs räntan! 8 Tips för att få lägre ränta på ditt blancolån

tips för attt få lägre ränta på blanolån

Det är ingen hemlighet att räntorna på blancolån är på väg uppåt. Nyligen höjde Riksbanken styrräntan till 0,25% och SEB förväntar sig ytterligare 3 höjningar 2022.

Hur kommer det här speglas i dina lån? Ökade räntor kan du vara säker på…

Men vad du kanske inte vet är att det fortfarande finns vissa långivare som erbjuder relativt låga räntor.

I den här artikeln ska vi presentera några tips på hur du kan få så låg ränta som möjligt på ditt befintliga blancolån.

1. Ersätt med ett nytt lån – använd en låneförmedlare

Att ersätta ditt nuvarande lån med ett nytt kan också hjälpa dig att spara pengar på räntebetalningarna.

Om din nuvarande långivare tar ut en hög ränta av dig kan ett byte till en ny långivare med en lägre ränta spara dig hundratals kronor under lånets löptid.

När det gäller att få de lägsta räntorna på blancolån kan det vara bra att använda en låneförmedlare.

Genom att jämföra räntor från olika långivare kan en mäklare hjälpa dig att hitta det bästa möjliga erbjudandet. Allt på endast en kreditupplysning.

Så om du letar efter de lägsta räntorna på blancolån, se till att kolla in en låneförmedlare. De kan hjälpa dig att hitta det bästa blancolånet för dina behov och spara pengar i processen.

Lista på våra favoriter:

Sambla – låneförmedlare

Flest långivare!

Erbjudande från 40+ långivare!

Inkomstkrav på 8 400 kr/mån

4,9 i betyg hos Trustpilot

4.9 /5

Räkneexempel: Annuitetslån 150 000 kr, 12 år, nom. ränta 6.4%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 6.59%. Totalkostnad: 215 282 kr eller 1 495 kr/månad (144 avbet.). Återbet. tid 1-20 år. Eff. ränta 3,01%-29,95%.

Advisa – låneförmedlare

3 storbanker

 Erbjudande från 40 långivare!

 Lån från tre storbanker

 Inkomstkrav på 10 000 kr/mån

4.8 /5

Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310 000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457 643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen.

Lendo – låneförmedlare

Störst i Sverige

Erbjudande från 40 långivare

Du får en ränta på 2,95% – 29,95%

  Inkomstkrav på 8 333 kr/mån

4.8 /5

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.69 %. Ett lån på 250 000 kr kostar då 2 382 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 342 968 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.55 % nominell ränta,

2. Öka på ditt bolån och betala av blancolånen

Om du letar efter det bästa sättet att få de lägsta räntorna på ditt blancolån är en av de bästa sakerna du kan göra att öka ditt bolån och betala mer på det. Genom att göra detta kommer du att kunna dra nytta av några av de lägsta räntorna på marknaden – bolåneräntorna.

Så hur kan du gå tillväga för att öka ditt bolån? Ett av de bästa sätten är att leta runt och jämföra olika bolångivare. Genom att göra detta kan du hitta en bolångivare som erbjuder en bra ränta och villkor som passar dina behov.

Har du lägre belåningsgrad än 85% går det ofta att utöka lånet. Utökningen kan du sedan använda till att betala av dina blancolån. Din månadskostnad kommer nästan garanterat att sjunka.

Kom slutligen ihåg att alltid läsa villkoren för ett lån innan du skriver under. På så sätt kan du försäkra dig om att du får det bästa möjliga erbjudandet.

Det är även viktigt att kolla att dina amorteringsregler inte ändras när du utökar lånet. Det gäller speciellt om du haft bolånet under en lång tid. Men banken eller bolåneförmedlaren kan hjälpa dig med att reda ut det.

3. Samla ditt lån till ett stort lån

Samla lån

När det gäller att få den lägsta räntan på ett blancolån kan det vara ett bra sätt att konsolidera dina skulder till ett nytt stort lån. Genom att göra detta kan du dra nytta av en lägre ränta – och du kanske till och med kan förhandla fram en lägre ränta med din nuvarande långivare.

En annan fördel med att konsolidera dina lån är att du bara har en månadsbetalning att oroa dig för. Detta kan göra det lättare att hantera din ekonomi och kan hjälpa dig att undvika sena betalningar eller uteblivna betalningar

Om du funderar på att konsolidera dina lån finns det några saker du måste tänka på. För det första ska du se till att du faktiskt är berättigad till ett konsolideringslån.

Det är inte alla långivare som erbjuder konsolideringslån, så du måste kontrollera med din nuvarande långivare eller göra lite efterforskningar på nätet. Detta kan t.ex. en låneförmedlare hjälpa dig med.

Se också till att jämföra räntor från olika långivare (se tips 1) innan du bestämmer dig för ett lån. På så sätt kan du försäkra dig om att du får den bästa möjliga räntan.

Genom att konsolidera dina lån till ett nytt stort lån kan du spara pengar på räntan och göra det lättare att hantera dina skulder.

4. Använd en medsökande (med bra ekonomi)

Om du har en god kreditvärdighet kan du förbättra dina chanser att få en lägre ränta på ditt blancolån genom att använda en medlåntagare. Detta är en person med god kreditvärdighet som är villig att dela ansvaret för lånet med dig.

Långivarna kommer att vara mer säkra på att låna ut till dig om de vet att det finns en annan person som är lika ansvarig för lånet.

Detta medför ofta att du får lägre ränta än om du står själv på lånet. I de fall du behöver ta ett stort blancolån (300 000 kr+) t.ex. om du ska samla upp flera smålån – kan det vara krav på en medlåntagare.

Om inte din ekonomi är ovanligt bra.

5. Ring din långivare och ”hota” med att byta

Ring upp din långivare

När det gäller blancolån är det viktigare än någonsin att få bästa möjliga ränta. Tyvärr ökar de räntor som erbjuds av banker och andra långivare.

Om du inte är nöjd med den ränta som din långivare erbjuder ska du inte vara rädd för att ringa och be om ett bättre erbjudande. Se till att låta dem veta att du överväger att byta till en konkurrent om de inte kan erbjuda dig en lägre ränta.

Många långivare är villiga att samarbeta med kunderna för att hindra dem från att lämna företaget. Genom att förhandla fram en lägre ränta kan du kanske spara hundratals eller till och med tusentals kronor i räntebetalningar under lånets löptid.

Jag själv lyckades förhandla ner ett blancolån med från 5.95% till 3,95% efter 1 år. Då hade jag uppvisat att jag betalade av lånet i tid och var en bra låntagare.

6.  Amortera och sök nytt lån

I vissa fall kan du få bättre villkor om du ansöker om ett mindre lån. Har du möjlighet att göra en större extraamortering och sen söka ett nytt lån som ersätter det tidigare så kan du få bättre villkor.

När det gäller återbetalningen av ditt blancolån är det viktigt att amortera skulden så mycket som möjligt. Det innebär att du bör försöka göra större betalningar i början av lånetiden och mindre betalningar när lånet närmar sig förfall.

Detta kommer att bidra till att minska den ränta du betalar totalt sett.

7.  Sök ett billån och betala av ditt blancolån

I vissa fall kan du få bättre villkor för ditt blancolån om du i stället ansöker om ett billån. Detta beror på att räntorna på billån vanligtvis är lägre än på blancolån.

Det beror på att långivaren av billån har en säkerhet (din bil) för lånet, som dem kan ”beslagta” om du av någon anledning inte har möjlighet att betala av ditt lån.

Så om du har ett lån kan det vara bra att först ansöka om ett billån och använda pengarna för att betala av ditt blancolån.

Det förutsätter så klart att du har en obelånad bil…

8.      Ansök om en snabbare amortering

Ett annat sätt att få en lägre ränta är att välja en kortare lånetid. Det innebär att du måste göra högre månadsamorteringar, men du betalar mindre ränta totalt sett. de flesta långivare erbjuder en lägre ränta för kortare löptider, så det är definitivt värt att överväga.

Om du är orolig för om du har råd med de högre månadsbetalningarna kan du försöka göra en budget och inkludera dina lånebetalningar i den. På så sätt kan du se exakt hur mycket du har råd att betala varje månad.

En kortare lånetid kan spara pengar på räntan och hjälpa dig att snabbare komma ur skuldfällan.

Lämna en kommentar