Företagslån → en KOMPLETT guide för dig som företagare

Företagslån

Företagslån tecknas av företag inför större investeringar, kortvariga likvida problem eller för att köpa in varor inför försäljning. Målet bör alltid vara att lånet tecknas för att skapa ökad vinst och tillväxt.

I denna artikel tänkte jag presentera vad företagslån är, vilka som kan teckna dessa samt hur lånen enklast jämförs via låneförmedlare.

Då kör vi igång…

Hur fungerar företagslån?

I grunden fungerar ett företagslån på samma sätt som ett bolån/privatlån. Låneansökan skickas in, långivaren gör en kreditbedömning och avgör om lånet ska beviljas, avtalet skrivs under och pengarna betalas ut.

Därefter sker återbetalning av lånet enligt avtalet. Det finns däremot ett par punkter som karaktäriserar denna låneform.

  • Tecknas av firmatecknare

Ett företagslån kan enbart tecknas av företagets firmatecknare. Med andra ord en person som har den juridiska rätten att genomföra finansiella beslut åt företaget. Vid enskild firma är det alltid personen som driver företaget medan det inom aktiebolag kan finnas flera firmatecknare. Dessa ska då vara registrerade hos Bolagsverket.

  • Avgift och/eller ränta

Företagslån kan ha avgift, ränta eller bägge dessa. Till skillnad mot lån mot privatpersoner behöver inte effektiv ränta anges på hemsidan eller marknadsföringen. Detta innebär att det generellt är svårare att jämföra företagslån än privatlån. Det viktiga är att titta på totalkostnaden över den valda låneperioden.

  • Med eller utan säkerhet

Större banker erbjuder generellt enbart företagslån med säkerhet mot mindre företag. Det innebär exempelvis att en fastighet pantsätts som säkerhet för lånet.

Mindre banker, samt kreditbolag riktade mot företagslån, kan erbjuda lån utan säkerhet. Det är då lägre summor (upp till någon miljon) och med oftast med krav på personlig borgen.

När man belånar med fakturor som säkerhet kallas det factoring.

  • Personlig borgen

Vid lån utan säkerhet krävs generellt personlig borgen. Det innebär att en person åtar sig det ekonomiska ansvaret att återbetala hela skulden om företaget inte skulle klara av detta. Vid enskild firma och handelsbolag är ägarna alltid automatiskt personligt ansvariga för lånet.

Du ska ALLTID försöka undvika personlig borgen även om långivarna kommer försöka övertala dig.

Läs vidare vid rubriken ”Personlig borgen” längst ner i artikeln.

  • Återbetalning

Det är vanligt att lånet återbetalas månadsvis men det finns även företagslån som återbetalas via autogiro med en mindre summa per dag.

Olika kreditgivare och låneförmedlare

De aktörer som finns på svenska marknaden för företagslån kan delas in i tre kategorier.

Låneförmedlare – En ansökan ger svar från flera långivare.

Långivare som kräver säkerhet – Låna med fastighet, aktier eller annan säkerhet.

Långivare som inte kräver säkerhet – Lån utan säkerhet, men ofta personlig borgen.

Låneförmedlare

När en låneansökan skickas in till en låneförmedlare förmedlas ansökan automatiskt till flera olika långivare inom företagslån. På detta sätt kan företaget få svar från flera långivare och därmed enkelt välja det billigaste alternativet.

Fyll i ansökan, signera med BankID, få flera olika låneförslag och jämför vilket som är bäst. Något krav på att teckna lån finns däremot inte då det enbart är en gratis jämförelse. Exempel på låneförmedlare av företagslån är:

Krea

Låneförmedlaren Krea anger att de ”jämför flest långivare i Sverige”. Genom att ansöka om företagslån via deras tjänst får 20 st långivare del av ansökan och kan ge ett låneförslag. Att de jämför så många långivare är tjänsten största fördel.

Välj lånebelopp på 10 000 kr upp till 5 000 000 kr, amorteringstid på 1 månad till 5 år och identifiera dig med BankID. Svara sedan på frågor kring företaget och ange eventuell borgensman för lånet.

Därefter kommer uppgifterna att matchas mot de samarbetande långivarna som får möjlighet att ge unika låneförslag. Bland annat jämför Krea lån från Mynt, Fedelta, Approva, IMH, Avida, OPR, Froda och Kronan.

Lendo

Med en ansökan till Lendo ges svar från upp till 18 långivare som erbjuder företagslån utan säkerhet. Hur många svar som ges beror främst på lånebelopp och företagets kreditvärdighet. De flesta kräver personlig borgen.

Via Lendo kan företagslån jämföras på 50 000 kr upp till 2 000 000 kr. Återbetalningstiden är 0,5 till 5 år. Bland annat jämförs företagslån från Svea, Froda, Avida, Mynt, Qred, Capcito och Capital Box.

Zmarta

Låneförmedlaren Zmarta är något mindre än Lendo och jämför 6 långivare med företagslån utan säkerhet. Via dem kan ansökan ske på 10 000 kr upp till 5 000 000 kr. Därmed kan lån förmedlas på betydligt högre belopp än vad Lendo kan förmedla. Återbetalningstiden är 1 till 60 månader och i likhet med Lendo är jämförelsen gratis att använda.

De långivare som jämförs är OPR, Aros Kapital, Capital Box, Balanzia, Froda och Qred.

Letar du efter en låneförmedlare för privatlån? Då har vi gjort en stor undersökning för att hitta den bästa låneförmedlaren här.

Långivare – med säkerhet

När en låneansökan skickas till en långivare som kräver säkerhet är det framförallt värdet på säkerheten som avgör hur stor summa som får lånas. Vanlig säkerhet vid företagslån är fastigheter, inventarier eller aktier. 

Dessa lån tecknas generellt på större belopp och lång amorteringstid. Tack vare att företaget kan pantsätta något (använda säkerhet) ges en låg ränta. Exempel på långivare är:

Storbankerna

Företagslån storbankerna

Storbankerna vänder sig framförallt till medelstora och stora företag som har säkerhet som kan belånas. Det är detta som är orsaken till att många småföretag inte får lån hos storbankerna. De har sällan något som kan användas som säkerhet.  

Långivare – utan säkerhet

När en låneansökan skickas till långivare som inte kräver säkerhet kontrolleras kreditvärdigheten på företaget via exempelvis kreditupplysning, omsättning och vinst. Långivare som inte kräver någon säkerhet för lånet har ofta krav på personlig borgen (se förklaring vid rubrik ”Personlig borgen”)

Exempel på långivare är:

Froda

Froda hjälper dig att ”investera i ditt företag på kortare tid – till de bästa villkoren”. Via en enkel ansökan på hemsidan ges offert på företagslån inom någon minut och pengarna kan vara på kontot inom 24 timmar. Kreditbedömning sker genom kreditupplysning hos Bisnode samt kontroll av företagets månadsomsättning.

Företagslån hos Froda har alltid en fast kostnad, varken ränta eller aviavgifter tillkommer. Via hemsidan visas ett flertal räkneexempel men för att se exakt vad det kostar behöver ansökan genomföras. Det vanligaste är att personlig borgen krävs.

Lån kan tecknas på 10 000 kr upp till 2 000 000 kr med amorteringstid på 1 – 36 månader. För nystartade företag (max 6 månader) erbjuds lån upp till 50 000 kr. Det unika är att återbetalning sker via autogiro dagligen från företagskontot. Därmed behöver inte större belopp betalas månadsvis.

Capcito

Capcito erbjuder företagslån, fakturaförsäljning och checkkredit. Därmed kan finansiering hittas utifrån företagets unika behov. Lånet passar vid investeringar, större varuinköp eller tillfälliga ekonomiska problem.

Lån kan tecknas på 10 000 kr upp till 2 000 000 kr med amorteringstid på 3, 6, 12, 18 eller 24 månader. Lånet kan alltid återbetalas i förväg utan extra kostnad.

Räntan på deras företagslån är 0,8 % – 4 % i månaden vilket avgörs av bland annat företagets kreditbedömning. Även här krävs att minst en person går i personlig borgen.

OPR

OPR ger företagslån oavsett företagets storlek eller ålder. En person krävs för personlig borgen vid lån upp till 200 000 kr och vid lån på över denna summa krävs två personer som tar detta ansvar. Kreditupplysning sker hos Creditsafe och även företag med betalningsanmärkning kan bli beviljad lån.

Välj mellan att skicka in ansökan (bindande) eller enbart kontrollera möjligt kreditutrymme (ej bindande) via ansökningsprocess på hemsidan.

Lån kan tecknas på 30 000 kr upp till 500 000 kr med amorteringstid på 1 – 18 månader. Till skillnad mot många andra långivare har OPR fasta priser som gäller för alla. Det går därmed att se direkt på hemsidan vad lånet kommer att kosta.

Ett lån på 100 000 kr under 12 månader kommer att kosta 52 040 kr i avgift vilket är betydligt högre än många av dess konkurrenter. Om alla fakturor betalats i tid, under lånets löptid, betalar däremot OPR tillbaka 20 % av avgiften.

Qred

Qred har stort fokus på användarvänlighet och snabbhet. Efter att ansökan skickats in kommer de kontakta dig inom en timme och erbjudandet skickas via mail/SMS. Godkänn via BankID och ha pengarna på företagskontot samma dag.

Lån kan tecknas på 10 000 kr upp till 1 000 000 kr med amorteringstid på 6,12 eller 18 månader. En individuell månadsavgift tas ut på lånet. Någon ränta eller andra kostnader uppkommer inte.

Personlig borgen – Vad innebär det?

Personlig borgen innebär att en person, eller flera personer, åtar sig det ekonomiska ansvaret att personligen återbetala lånet om inte företaget gör det.

Om ett företag tecknar ett lån på en miljon, och ägaren går i borgen för lånet, innebär det att ägaren själv kan bli tvungen att, med privata medel, återbetala en miljon kronor.

Vid aktiebolag

När lån, utan säkerhet, ska tecknas till ett aktiebolag är det mycket vanligt att personlig borgen krävs. I ansökan anges vilken person, eller vilka personer, som går i borgen vilket även innebär att kreditupplysning kommer att ske på dessa.

Vid handelsbolag eller enskild firma

När ett företagslån söks av en person som driver ett handelsbolag eller enskild firma blir personen automatiskt personligt ansvarig för lånet. Detta sker alltså utan att det anges i ansökan att personen vill gå i borgen.

Orsaken är att personer som driver handelsbolag och enskild firma juridiskt sett alltid har betalningsansvar för dessa bolagsformer. Kan inte återbetalning ske av lånet kan därmed, i värsta fall, utmätning ske av personlig egendom för att täcka upp lånekostnaden. 

FAQ

Kan föreningar teckna företagslån?

Ja, det är möjligt men kräver generellt att någon person går i personlig borgen för lånet. Däremot är det inte alla aktörer som godkänner föreningar som kunder.

Företagslån eller privatlån för enskild firma – vad är bäst?

Eftersom du som privatperson och din enskilda firma är samma juridiska person spelar det ingen roll om företagslån, privatlån eller bolån tecknas. Du kan antingen teckna ett företagslån alternativt teckna ett privatlån där summan sedan lånas ut till verksamheten.

Kan jag avsäga mig personlig borgen i efterhand?

Nej, om du är personlig borgen för ett lån kommer du att vara detta till att antingen lånet är helt löst eller att långivaren går med på att någon annan går i personlig borgen istället för dig. Det är däremot inte alla långivare som godkänner byte av borgensman.

Lämna en kommentar