Förlorade 5 000 kr – nu har är han ägare av ett företag värt 12 miljarder kronor…

TransferWise

Kristo Käärmann från Estland hade precis fått en julbonus på 10 000 pund från sin brittiska arbetsgivare. Han bestämde sig för att föra över pengarna till sitt sparkonto i en estländsk bank. När han någon dag senare skulle kolla att summan hade förts över, såg han till sin förvåning att det saknades 500 pund.

Alla som har fört över pengar mellan konton i olika länder vet att det tillkommer såväl fasta avgifter som rörliga påslag på valutaväxlingen. Oftast är det inte helt tydligt vilken växelkurs som används och vad den faktiskt uppgår till.

Det var det Kristo råkade ut för. Han fick en helt annan växelkurs av sin bank än den han tidigare kollat upp på nätet. Även om han var arg över den dyra växelkursen som banken valt, förstod han att det var hans eget misstag. Det är ett sätt för bankerna att tjäna enkla pengar på privatkunder.

Men misstaget visade sig bli en lönsam historia…

Käärmann började kolla upp om det fanns andra (billigare) möjligheter att göra internationella överföringar. I samma veva träffade han sin framtida affärspartner, Taavet Hinrikus – då anställd på Skype i London.

Till en början växlande de bara pengar mellan varandra, då Taavet behövde pund för att betala sina räkningar i London medan Kristo behövde estländska kronor för att betala ett lån i Estland.

Så småningom växte deras verksamhet även till att inkludera andra estländska expats i deras nätverk. År 2011 startade det sitt bolag som fick namnet TransferWise.

TranserWises affärsidé är att erbjuda en smidig och billig tjänst för att föra över pengar mellan konton i olika länder och valutor. Allt görs till marknadspriset (definerat som ”mid-market rate”) + 0,35% i avgift plus en fast avgift på 80 pence.

Till en början ville ingen investera i deras bolag, trots att de fått alla nödvändiga licenser i England. Till slut vann de en tävling, Seedcamp, och erhöll 50 000 pund i en sådd-investering. Sedan följde flera investeringsrundor:

  • 2012 – 1,3 miljoner dollar i såddinvestering
  • 2013 – 6 miljoner dollar i Serie-A
  • 2014 – 25 miljoner dollar i Serie-B
  • 2015 – 58 miljoner dollar i Serie-C
  • 2016 – 26 miljoner dollar i investering
  • 2018 – 65 miljoner pund i lån

Totalt har TransferWise erhållit 117 miljoner dollar i kapital – vilket i och för sig är blygt jämfört med P2P marknadsplatsen Funding Circle som tagit in 272 miljoner dollar. I nuläget uppskattas TransferWise ha ett marknadsvärde på hiskeliga 12-13 miljarder kronor.

Så kan det gå när man råkar göra ett misstag…

Lämna en kommentar