Gratis skuldrådgivning genom din kommun

Gratis skuldrådgivning genom din kommun

Har du skulder du inte kan hantera? Svårigheter att få ekonomin att gå ihop? Eller vill du söka om skuldsanering? Sök gratis skuldrådgivning genom din kommun. Att ta kontakt med en skuldrådgivare är ofta första steget till en betydligt bättre ekonomisk situation.

Vem kan söka hjälp?

Alla har rätt att ta del av den hjälp som kommunens budget- och skuldrådgivning kan ge. Du behöver alltså inte vara kraftigt skuldsatt för att söka hjälp.

Hjälpen vänder sig primärt till personer som anser sig ha problem med sin ekonomi och vill få en stabilare ekonomisk tillvaro. Exempelvis kan personer som upplever att det svårt att få pengarna att räcka till söka hjälp – innan skulder och inkassokrav har förvärrat situationen.

Personer som vill ansöka om skuldsanering kan även vända sig till kommunens skuldrådgivning. De kan hjälpa till med ansökningarna till Kronofogden och skulle personen bli beviljad skuldsanering är de med och stöttar under den period som skuldsaneringen pågår.

Att ansöka om skuldsanering, med hjälp av en skuldrådgivare, kan öka chansen att få ansökan beviljad. Detta utifrån att de vet vad som bör lyftas fram i ansökan och vilka dokument som eventuellt ska bifogas.

Vilken hjälp kan de ge?

Kommunernas budget- och skuldrådgivare är väl insatta i vilken problematik det innebär att vara överskuldsatt. De kan därmed exempelvis hjälpa till med att:

  • Prioritera vilka skulder som först bör betalas
  • Ge råd om hur totala månadsbeloppet på skulderna kan minskas
  • Ge hjälp i kontakt med långivare
  • Skapa en hållbar budget
  • Peka på vanemönster som eventuellt behöver brytas
  • Stödja vid ansökan om skuldsanering
  • Stöd under skuldsaneringsperiod

Mycket ofta kan hjälpen bestå av att visa på alternativ och möjligheter. Allt för många tror nämligen att de är ”fast i skuldfällan” och att de aldrig kan ta sig ur denna problematik. Men det handlar då ofta om att personerna inte sett samtliga alternativ.

Vid skuldrådgivning kommer förslag att presenteras gällande hur den ekonomiska situationen kan förbättras. Det finns däremot inget bindande krav på att dessa förslag måste följas. Personen har alltså själv möjligheten att följa dessa rekommendationer – eller att hitta egna lösningar.

Hjälp för skuldrådgivning genom kommunen är alltid helt gratis och skuldrådgivarna har tystnadsplikt.

Var söker jag hjälp?

Kontaktuppgifter till kommunens budget- och skuldrådgivning kan hittas på två ställen.

Hallåkonsument.se

Hallåkonsument är en webbplats med konsumentrådgivning genom Konsumentverket.

På sidan för kommunal budget- och skuldrådgivning kan rådgivare sökas i en sökruta utifrån stad eller stadsdel (i större städer). Det går även att se en lista över samtliga budget och skuldrådgivare i Sverige.

Via kommunens hemsida

Gå in på din kommuns hemsida och skriv ”Skuldrådgivning” i sökfältet. Hos de flesta kommuner hittas därmed enkelt information om, och kontaktuppgifter till, denna verksamhet.

Det är även möjligt att ringa kommunens växel och be att bli kopplad till skuldrådgivning. Kontaktuppgifter till kommunen brukar finnas längst ner på hemsidan (i footern).

Kom ihåg – Du är inte ensam! Över 400 000 personer i Sverige har minst en skuld hos Kronofogden. Att söka hjälp är ofta det första, och bästa, steget för en betydligt bättre ekonomisk framtid.

Lämna en kommentar