Allt du behöver veta om hypotekslån

Hypotekslån

Det är ingen hemlighet att köpa en bostad är en av de största investeringarna man kan göra. För de flesta människor är ett lån det enda sättet att ha råd med en bostad. Men vad är ett hypotekslån och hur fungerar det?

I den här artikeln kommer vi att utforska bolån i detalj och svara på några av de vanligaste frågorna om dem.

Ett hypotekslån är ett lån som används för att köpa en bostad. Hemmet fungerar som säkerhet för lånet, vilket innebär att om du inte betalar lånet kan långivaren ta hemmet i besittning.

Hypotekslån återbetalas vanligtvis under en period på 30 till 100 år, även om vissa långivare erbjuder kortare eller längre löptider.

Vad är ett hypotekslån/bolån och hur fungerar det?

Ett hypotekslån är ett lån som används för att köpa en bostad. Lånet är säkrat av själva bostaden och långivaren kan ta egendomen i besittning om låntagaren inte kan betala tillbaka lånet.

Löptiden för ett hypotekslån är som sagt vanligtvis mellan 30 och 100 år – men det finns undantag från detta. I Sverige kan du till exempel sluta betala av ditt bolån om du har en skuldsättningsgrad under 50% av din bostads värde.

Under denna tid gör låntagaren månatliga betalningar till långivaren. Beloppet för varje betalning omfattar både ränta på lånet och återbetalning av det lånade kapitalbeloppet.

TIPS

Vill du ha lägre bolåneränta?

Vi har gjort en guide

För att hjälpa dig att få den lägsta boräntan, har vi gjort en liten guide. Kan vara bra att se vilka räntor de svenska bankerna har haft de senaste månaderna.

Vem bör ta ett hypotekslån och varför?

Bolån är tillgängliga för alla som uppfyller långivarens behörighetskrav. Banken kräver en handpenning från låntagaren på minst 15% av värdet på bostaden.

Det finns en mängd olika utgivare av hypotekslån på marknaden i dag, så det är viktigt att du kollar runt bland banker och kreditgivare och hittar ett som passar dina behov bäst.

Vissa människor kan besluta sig för att ta ett bolån för att köpa en bostad, medan andra kan öka på sitt bolån för att konsolidera skulder eller renovera sitt hem. Oavsett vilket skäl du har för att skaffa ett bolån är det viktigt att se till att du förstår alla villkor innan du skriver under något.

Vad händer om jag inte kan betala av mitt hypotekslån?

Om du inte kan betala ditt lån finns det några saker du kan göra. Du kan försöka förhandla med din långivare för att se om de tillåter att du missar en betalning eller två, eller så kan du försöka refinansiera ditt lån med en annan bank.

Om dessa alternativ inte fungerar kan du bli tvungen att sälja ditt hem. Till slut kan banken tvinga dig att sälja huset genom kronofogden om inte lånet kan återbetalas. Detta vill du så klart undvika för ofta får du ut mer pengar om du säljer bostaden själv.

Fördelarna med att använda en låneförmedlare för bolån

En låneförmedlare kan vara till stor hjälp när du försöker få ett hypotekslån – särskilt om du har dålig kreditvärdighet. Låneförmedlaren arbetar med flera långivare för att ge dig bästa möjliga erbjudande om ett lån, och de kan ibland hitta lån som du inte skulle kunna få på egen hand.

Låneförmedlare av privatlån har funnits sedan flera år tillbaka, men nu börjar det dyka upp flera även för bolån. Vår favorit är Compricer som samarbetar med 8 olika långivare.

Det finns dock några saker du bör veta om innan du använder dig av en. Här är fem saker du behöver veta om bolåneförmedlare.

  • Bolåneförmedlare är inte långivare
    Mäklare är inte långivare. De är mellanhänder som samarbetar med långivare för att ge dig ett lån. Detta innebär att de inte har några egna pengar att låna ut till dig.
  • Förmedlarna betalas av långivarna
    Mäklare får betalt av de långivare som de arbetar med. Detta innebär att de kan ha incitament att ge dig ett lån från en viss långivare. Även om rådgivarna har ett etiskt ansvar att hjälpa dig till bäst villkor.
  • Låneförmedlare kanske inte har ditt bästa i åtanke
    Eftersom hypotekslåneförmedlare betalas av långivarna kanske de inte har ditt bästa intresse för ögonen. De kan försöka få dig att ta ett lån med högre ränta så att de kan tjäna mer pengar. Men som sagt det är inte vanligt
  • Du kanske kan få ett bättre avtal på egen hand
    Du kanske kan få ett bättre avtal på ditt lån om du går direkt till långivaren. Långivarna erbjuder ofta bättre räntor och villkor till låntagare som vänder sig direkt till dem.

    Bolåneförmedlare på den svenska marknaden samarbetar sällan med alla Sveriges banker vilket gör att du kan få bättre villkor på egen hand.
  • Det finns andra alternativ än att använda en bolåneförmedlare
    Om du inte vill använda en låneförmedlare finns det andra alternativ. Du kan få ett lån från en bank eller ett kreditinstitut, eller du kan få ett lån från en långivare på nätet.

    Du bör noga överväga om det är rätt för dig att använda en bolåneförmedlare eller inte. Om du bestämmer dig för att använda dig av en bör du se till att du förstår hur de arbetar och vilka incitament de har.

Lämna en kommentar