Jämför lån och sänk dina räntekostnader

Tips när du ska jämföra lån:

 • Använd en låneförmedlare (!)
 • Var noga med att fylla i inkomstuppgifter som stämmer överens med din taxerade inkomst – annars kan det ta längra tid att få lånet utbetalt
 • Du är aldrig tvungen att ta upp ett lån förrän du skrivit på skuldebrevet
 • Det går även att ansöka om lån om du har en betalningsanmärkning

Tips! Klicka på knappen Snabbfakta så får du mer information kring varje låneförmedlare.

Sambla – låneförmedlare

🥇 Flest långivare!

Erbjudande från upp till 40+ långivare!

Inkomstkrav på 8 400 kr/mån

4,9 i betyg hos Trustpilot

4.8 /5

Sambla samarbetar med flest anslutna långivare av samtliga låneförmedlare i Sverige.

Räkneexempel: Annuitetslån 150 000 kr, 12 år, nom. ränta 6.4%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 6.59%. Totalkostnad: 215 282 kr eller 1 495 kr/månad (144 avbet.). Återbet. tid 1-20 år. Eff. ränta 3,01%-29,95%.

Advisa – låneförmedlare

🥈 Stora lån

Erbjudande från 36 långivare!

Lån från tre storbanker

Inkomstkrav på 10 000 kr/mån

4.7 /5

Advisa är ett bra val om du ska låna över 100 000 kr då de ensamma om att samarbeta med 3 storbanker.

Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310 000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457 643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen.

Zmarta – låneförmedlare

🥈 Bäst support!

Erbjudande från 35 långivare

Två storbanker

Support dygnet runt

4.7 /5

Zmarta är en erfaren låneförmedlare som har funnits i över 20 år. Erbjuder telefonsupport dygnet runt och chatt vardagar 8-17.

Räkneexempel: Annuitetslån 10 år, 180 000 SEK, rörlig ränta 5.95 % (startavg. 0 SEK / aviavg. 0 SEK) ger eff. ränta 6.11 %, tot. belopp 239 262 SEK, kostnad 1 994 SEK/mån (120 mån avbet.). Individuell ränta 2,95 till 27,0% (effektiv ränta 2,99 till 29,90%). Återbet. tid 1-20 år.

Lendo – låneförmedlare

🥈 Störst i Sverige

Erbjudande från 40 långivare

Hög godkännandegrad

Inkomstkrav på 8 333 kr/mån

4.7 /5

Jag tycker Lendo är ett bra alternativet för dig med lägre inkomst (under 20 000 kr/mån).

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.69 %. Ett lån på 250 000 kr kostar då 2 382 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 342 968 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.55 % nominell ränta,

Axo Finans – låneförmedlare

🥉 Bra support!

Svar från upp till 35 långivare

Du får en ränta på 2,99% – 29,34%

Erbjudanden giltiga i 30 dagar

4.3 /5

För ett annuitetslån på 500 000 kr med en återbetalningstid på 15 år, nominell ränta 5,91 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 6,09 %. Totalt belopp att återbetala är 755 595 kr. Månadskostnaden blir 4 195 kr fördelat på 180 betalningstillfällen. 

Låneexempel: Annuitetslån 100 000 kr på 15 år(180 avbetalningar). Nom.ränta: 5,91%. Eff. ränta: 6,15% per 2021-01-29. Totalt att betala 151 515 kr. Månadskostnad: 839 kr

Ordna – låneförmedlare

🥉 Bra räntespann!

Lägst räntespann

5,0 i betyg hos Trustpilot

Lågt inkomstkrav

5.0 /5

ORDNA erbjuder lägst räntespann av samtliga låneförmedlare. Majoriteten av kunderna får en effektiv ränta på 3,0%-10,4%.

Räkneexempel: Ett annuitetslån på 150 000 kr med 12 års löptid (144 betalningstillfällen) ger en månadskostnad på 1 425 kr. Totala kostnaden över 12 år blir 205 200 kr. 5,37% nominell årsränta. 5,5% effektiv årsränta. 0 kr i uppläggnings- och aviavgift. Nominell ränta 2,95% – 19,90%.

Lånekoll – låneförmedlare

🥉 Även Bolån

Erbjudande från 30 långivare

Du får en ränta på 2,90% – 29,33%

Snabbaste utbetalningen tog 18 min!

4.8 /5

Lånekoll är en bra uppstickare som har många nöjda kunder erbjuder även jämförelse av bolåneräntor.

Räntan är rörlig och sätts individuellt. Räkneexempel: annuitetslån 100 000 kr med start-/aviavgift 0 kr, återbetalningstid 5 år, rörlig ränta 4,85 %, effektiv ränta 4,96 % ger (180) månadsbetalningar om 1881 kr totalt betalningsbelopp 112 860 kr.

Använd en låneförmedlare och pressa räntekostnaden

Det finns ett flertal olika tjänster på nätet där privatpersoner kan jämföra lånevillkor från olika banker samt ansöka om lån. Det finns en många fördelar med att använda den här typen av tjänster.

En av dem är att du kan jämföra lån från olika långivare utan att det kostar dig någonting.

En annan av fördelarna är att det naturligtvis effektiviserar processen att söka efter en lämplig långivare när du har flera intressenter samlade under ett och samma tak och därmed själv slipper söka efter en specifiklångivare.

Det finns ytterligare en klar fördel med att använda den här typen av tjänster och det är att det minskar risken att dina låneansökningar påverkar din kreditvärdighet

. I den här artikeln kommer vi titta på sådant som du behöver tänka på när du använder dig av tjänster där du jämför privatlån, samt vilka fördelarna och nackdelarna är i jämförelse med att själv göra jämförelserna mellan olika banker och kreditgivare.

Du kommer även kunna ta beslut om det är rätt tid för att jämföra lån – eller om du ska avvakta.

Andra fördelar med jämförelsetjänster för lån

Det kan vara en bra idé att ta hjälp av en tjänst som jämför banker när du ska ansöka om ett lån. Det finns fler verksamma banker än vad de flesta känner till och genom jämförelsetjänsterna kan du få uppslag som du inte hade hittat på egen hand.

Det finns även jämförelsetjänster som riktar sig specifikt till människor som har svårt att få lån på grund av att de har betalningsanmärkningar.

Det finns alltså en del kreditföretag och banker som ger lån även till den kundgrupp som vanligtvis nekas.

När du jämför bankerna görs en kreditupplysning på dig. Det finns ett flertal kreditupplysningsföretag som dessa jämförelsetjänsten använder sig av för att ta fram uppgifter som ligger till grund för en låneansökan, vilka kan variera från tjänst till tjänst.

Vad du bör vara medveten om är att varje gång en kreditupplysning genomförs påverkar det din kreditvärdighet och därför bör du begränsa ditt sökande.

Genom jämförelsetjänsterna görs endast en kreditupplysning, vilket är en klar fördel och en av de främsta anledningarna till att du ska använda den här typen av jämförelsetjänster.

Kreditvärdighet

Idag finns en mängd olika kreditupplysningsföretag varav några av de mest kända är Upplysningscentralen (UC), Bisnode och Creditsafe.

När en kreditupplysning görs använder sig företagen av en mängd mätpunkter med vilka de avgör din kreditvärdighet och betalningsförmåga enligt sina bedömningssystem.

Det är många olika indikationer som företagen tar hänsyn till när de ger en bedömning av din kreditvärdighet och antalet gjorda kreditupplysningar är ett av dessa mätinstrument.

Att göra ett stort antal sökningar under en kort tid försämrar kreditvärdigheten. Du bör därför begränsa antalet låneansökningar för att inte få lägre kreditvärdighet.

När en kreditupplysning görs på dig får du ett besked om detta antingen som brev eller e-post. Detta är för din egen trygghet.

Skulle du få ett meddelande om att en upplysning är gjord som du inte känner till kan det vara ett tecken på att du har varit utsatt för ett bedrägeriförsök. Du bör då omedelbart vidta åtgärder genom att kontakta det företag som begärt upplysningen och förhindra att några köp görs, eller att lån tas, i ditt namn.

Den här typen av bedrägerier har tyvärr blivit allt vanligare.

Hantering av din låneansökan

När du ansöker om ett lån genom en jämförelsetjänst skickas din ansökan till respektive bank som gör en bedömning på din betalningsförmåga utifrån den kreditupplysning som gjorts. Därefter får du flera förslag på lånevillkor från de olika bankerna.

Bankerna sätter räntesatsen utifrån din kreditvärdighet och kan alltså variera mellan bankerna. Ju högre kreditvärdighet och betalningsförmåga du har, desto lägre brukar räntan bli.

När du har beslutat dig för vilken bank du vill använda som långivare markerar du detta och då skickas lånevillkor och skuldebrev till dig antingen via post eller e-post.

Skickas skuldebrevet till dig via vanlig post signerar du detta och returnerar ett av exemplaren till banken. I det fall det skickas via e-post legitimerar du dig och signerar med hjälp av ditt BankID.

Du kan även gå direkt till bankens kontor för att signera skuldebrevet. När banken har mottagit ditt signerade underlag betalas ditt lån ut till ditt bankkonto inom loppet av tre till fem bankdagar. I det fall då din låneansökan har hanterats digitalt kan utbetalningen till ditt bankkonto ske samma dag som din ansökan godkänns.

Villkor för lån

Det finns alltså banker som i undantagsfall godkänner låneansökningar från personer med betalningsanmärkningar. Exempelvis Freedom Finance jobbar med den typen av låneförmedling.

Normalt kräver dock bankerna att du är 20 år fyllda, är folkbokförd i Sverige, inte har några betalningsanmärkningar eller ärenden hos Kronofogden samt har en fast inkomst motsvarande minst 100 000 kronor per år genom en fast anställning eller pension.

Hur mycket du får låna bedöms från fall till fall men en bra riktlinje för din låneansökan är att lånet inte överstiger 90 % av din årsinkomst.

Samla dina lån

En god anledning att jämföra banker för att göra en låneansökan är att du vill lösa gamla krediter. Det kan helt enkelt vara klokt att gå igenom din ekonomi och räkna på hur mycket du betalar i räntor varje månad.

Du kan spara pengar genom att ta ett lån och betala av krediterna. Ett lån kan alltså vara ett sätt att förbättra din hushållsekonomi. Har du för avsikt att ansöka om ett lån för att lösa krediter uppger du detta i din låneansökan.

Avvakta med låneansökan

Innan du gör en låneansökan kan det vara bra att gå igenom din situation och säkerställa att du har de bästa förutsättningarna för att få ett lån beviljat.

Har du tidigare gjort upprepade låneansökningar är det bra att det har gått något år sedan den sista ansökningen gjordes.

En kreditupplysning som gjorts på dig finns registrerad i ett år och dina förutsättningar att få ett låneförslag från en bank ökar som sagt ju högre kreditvärdighet du har.

Det kan alltså vara klokt att avvakta med ansökan tills tidigare registrerade kreditupplysningar har försvunnit.

Kortfattat om att jämföra lån

Det finns ett flertal företag som erbjuder tjänster där du kan jämföra lån. Företagen samarbetar med flertalet banker för att ge dig underlag för att välja bästa möjliga låneerbjudande.

När du ansöker om ett lån via en jämförelsetjänst tas en kreditupplysning på dig för att bankerna ska kunna ta ställning till vilket låneerbjudande de ska erbjuda dig utifrån din betalningsförmåga.

Ju högre kreditvärdighet du har, desto bättre låneförslag och lägre räntor brukar du få i dina låneförslag från bankerna. Att använda en jämförelsetjänst för lån är kostnadsfritt och tidsbesparande.

Källa: Finansinspektionen

2 svar på ”Jämför lån och sänk dina räntekostnader”

 1. Hej
  Jag har lite svårt med min ekonomi just nu på grund av flera lån och smslån som tar mycket ränta då hittar jag att jag betalar för mycket ränta .då vill jag gärna samma alla mina lån hos er då betalar jag en faktura istället för flera.
  Mvh majdi

  Svara

Lämna en kommentar