Kan jag få lån trots många UC förfrågningar? Svaret är JA

Lån med många UC förfrågningar

Med många UC förfrågningar kan det bli svårare att få sin låneansökan beviljad. Men det behöver inte vara så. Det som främst påverkar möjligheten att få lån är din totala kreditvärdighet.

Hur du bör göra för att få lån trots många förfrågningar hos UC beror främst på hur snabbt du behöver pengarna.

Ett bra alternativ är att använda en låneförmedlare med många långivare. Då får du förhoppningsvis låneerbjudande från någon av dem. Trots att du tagit många kreditupplysningar. Fördelen med en låneförmedlare är att de bara tar en UC – men du kan få låneförslag från upp till 40 st olika långivare.

Behöver du pengarna direkt kan du ansöka om lån hos långivare som inte tar UC. Istället använder de ett kreditupplysningsföretag som Bisnode eller Creditsafe. Då kreditupplysningsföretagen inte samarbetar kommer antalet förfrågningar hos UC inte påverka chansen för dig att få lån hos långivare som använder andra kreditupplysningsföretag.

Kan du avvakta med lånet bör du vänta ut de aktuella kreditupplysningarna samt förbättra din kreditvärdighet genom att minska din skuldsättning, ökar inkomsten etc.

Med bättre kreditvärdighet kan du lättare få lånen med lägre ränta.

Lösning #1 – Använd en låneförmedlare med många långivare

För att öka dina chanser att få lån trots att du redan tagit flera kreditupplysningar kan du använda en låneförmedlare.

Enligt oss är det viktigt att välja en låneförmedlare som har många anslutna långivare. Alternativt att välja en som är inriktad mot högriskkunder.

Vi gjorde nyligen en stor undersökning över låneförmedlare, baserat på det är följande låneförmedlare bra alternativ för dig med många förfrågningar:

Sambla – låneförmedlare

🥇Testvinnare!

Erbjudande från upp till 40+ långivare!

Inkomstkrav på 8 400 kr/mån

4,8 i betyg hos Trustpilot

4.8 /5

Sambla är vinnare i vår undersökning med flest anslutna långivare av samtliga låneförmedlare i Sverige.

Räkneexempel: Annuitetslån 150 000 kr, 12 år, nominell ränta 6,4%, start-/aviavg. 0 kr ger effektiv ränta 6,59%. Totalkostnad: 215 282 kr eller 1 495 kr/månad (144 avbet.). Återbet. tid 1-20 år. Eff. ränta 3,01%-29,95%.

Enklare – låneförmedlare

🥇 Bra kundbetyg!

Samarbetar med 38 långivare

Svar direkt!

4,7 i betyg hos Trustpilot

4.7 /5

Enklare är en seriös och uppskattad låneförmedlare med 38 st anslutna långivare. Har ett högt betyg hos Trustpilot.

Räkneexempel: Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30%, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53%. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr.

Zmarta – låneförmedlare

🥈 Bäst support!

Erbjudande från upp till 35 långivare

Två storbanker

Support dygnet runt

4.6 /5

Zmarta har enligt uppgift hög godkännandegrad på sina ansökningar – vilket gynnar dig med många förfrågningar.

Räkneexempel: Ränteex.: Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6.99 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 7.22 %, tot. belopp 243 435:-, kostnad 2 549:-/mån (120 mån avbet.). Räntor 2023-02-28. 

Lösning #2 – Sök lån utan UC

Att ha många förfrågningar hos UC kan påverka din kreditvärdighet negativt. Har du i grunden en svag kreditvärdighet kan alltså för många förfrågningar vara det som sätter stopp för att kunna få lån.

Ett alternativ är i detta fall att söka lån utan UC. Med andra ord att kreditupplysning sker hos annat bolag än UC.

Nedan är en lista på på långivare som inte använder UC:

Extralånet

🥇 Låna pengar direkt!

Lån utan UC

Fast ränta

Hög godkännadegrad!

0 /5

Extralånet använder Bisnode för att utvärdera om du får ett lån. Godkänner betalningsanmärkningar.

Räkneexempel: 20 000 kr i annuitetslån på 1 år med 24,95% nominell ränta, 28,01% effektiv ränta, kostar 1 901 kr/mån (12 ggr). Att återbetala: 22 805 kr inkl. alla avgifter..

Banky

🥈 Ingen UC

Lån utan UC

Kräver en borgensman

Utbetalning inom 24h

4,4 /5

Banky är en ny spännande aktör för dig som har svårt att få lån. För att låna genom Banky krävs dock en borgensman.

Räkneexempel: Annuitetslån 5 år, effektiv årsränta 29,97%. Ett lån på 50 000 kr kostar då 1 512 kr/mån (60 avbetalningar), totalt 90 712 kr. Ingen uppläggningsavgift / aviavgifter. 26,50% nominell ränta.

Tryggkredit

Låg godkännadegrad

Ingen UC

Helgöppet

Direktutbetalning

0 /5

Tryggkredit erbjuder kontokredit upp till 50 000 kr med direkt utbetalning till Swedbank, Handelsbanken, SEB, Danske Bank, Nordea m.fl.

Räkneexempel: Exempel (beräknat 2021-01-01): Beräknad med antagandet att kreditlimiten är 15 000 kr och att krediten lämnas för en ettårsperiod och slutbetalas genom 12 återbetalningar med lika stora månadsbetalningar är den effektiva räntan 24,97 % och krediträntan, som är rörlig, f.n. 22,5 %, per år. Månadskostnaden är 1 407,5 kr och totalt att betala tillbaka blir 16 890 kr inkl. avgifter.

Högre ränta vid lån utan UC – Omförhandla varje år

De kreditbolag som erbjuder lån utan UC är framförallt de som har höga räntor och bland annat vänder sig till kreditsvaga kundgrupper. Inte sällan kan du även ha betalningsanmärkningar och ändå få lån hos dessa långivare. Man pratar om billiga lån, vi skulle säga att något sådant finns inte.

Nackdelen med dess lån är alltså räntan vilken speglar att du har en svag kreditvärdighet. Kom ihåg att kreditvärdigheten kan förbättras kraftigt över 6 – 12 månader utan att din ränta automatiskt kommer att justeras. Så det är alltid bra att försöka hitta ett lån med bättre villkor om du t.ex. får högre lön.

Ta därför för vana att omförhandla dina lån minst en gång per år. Detsamma gäller om en betalningsanmärkning löpt ut eller om ny deklarerad inkomst har registrerats hos Skatteverket. Ändras din kreditvärdighet positivt kan du generellt få bättre lånevillkor.

Tyvärr är det nästan endast s.k. ”SMS-lånebolag” som tillhandahåller lån utan UC.

Men det finns några ”seriösa” långivare som tar en kreditupplysning genom Bisnode istället för UC. Samtliga av dom som är med på listan ovan räknas inte som högkostnadskredit (det vill säga de har en ränta under 30% + referensränta).

De erbjuder en ränta på mellan 3,50 – 30,00% – vilket är bland det bästa på marknaden. Se ovan för mer detaljer.

Om du har betalningsanmärkning(ar) rekommenderas istället någon av följande låneförmedlare som delvis är specialiserade på det.

De använder sig däremot av UC:

Lösning #3 – Vänta ut kreditupplysningarna

En kreditupplysning är synlig i kreditupplysningsföretagens register i ett år från att kreditupplysningen beställdes. Om antalet kreditupplysningar är det som begränsar din möjlighet att låna pengar behöver du alltså vänta till dessa inte längre påverkar din kreditvärdighet.

Det är däremot ytterst få som kan vänta i ett år med att låna pengar när behovet uppstår. Då är det bättre att låna pengar hos kreditgivare som inte tar UC och sedan omförhandla lånet när kreditvärdigheten förbättrats.

Lösning #4 – Håll nere antalet kreditupplysningar

Är du medveten om att din kreditvärdighet är låg bör du vara försiktig med att ta för många förfrågningar av kreditupplysningar.

Istället för att söka lån hos flera olika långivare (som vardera skapar en kreditupplysning) kan du istället använda en låneförmedlare. Exempel på låneförmedlare är Lendo, Advisa eller Sambla.

När en låneansökan skickas in via dessa bolag kommer bara en kreditupplysning att tas. De samarbetar med 20 – 40 långivare som därmed kan svara på din låneansökan. På detta sätt kan du alltså ansöka om lån hos flera olika långivare på en och samma gång – men bara få en kreditupplysning.

Långivarna kan visserligen begära en omfrågandekopia men detta räknas inte som en ny kreditupplysning även om du kan få information om att banken begärt denna information.

Lösning #5 – Förbättra din kreditvärdighet på flera plan

Att ha många UC kreditförfrågningar kan, som redan nämnts, vara negativt utifrån att kreditvärdigheten försämras. När kreditupplysningsföretagen avgör hur kreditvärdig en person är vägs däremot ett stort antal faktorer in i bedömningen varav antal kreditupplysningar bara är en.

Om du inte får lån på grund av svag kreditvärdighet kan du alltså försöka påverka kreditvärdigheten på flera olika sätt. Sammantaget kan den förbättras över tid vilket ökar chansen att få ett lån beviljat.

Ha få kreditupplysningar

Se rubriken ovan ”Lösning – Håll nere antalet kreditupplysningar” där vi förklarar varför du inte ska ha för många förfrågningar.

Högre inkomst

En gång per år uppdaterar Skatteverket alla privatpersoners taxeringsuppgifter. Det är sedan denna information som kreditupplysningsföretagen bland annat tar del av när kreditbedömning sker.

En person med högre inkomst har i regel lättare att få lån beviljat. Uppdateringen brukar ske i juni året efter gällande inkomstår. Den lön som man har under 2020 kommer alltså registreras hos Skatteverket i juni 2021.

Vill du ha tips på hur du kan tjäna pengar hemifrån har vi gjort en guide som kan hjälpa dig till lite extra inkomst.

Kontrollera vad banken får för uppgifter

På Minuc.se går det att beställa en kreditupplysning på sitt eget personnummer. Med andra ord får du se hur kreditupplysningen ser ut som bankerna tar del av när du söker lån. Där kan du exempelvis se om du har betalningsanmärkning, din deklarerade inkomst samt eventuellt fastighetsinnehav. Du kan även se om du har för många förfrågningar hos UC (3 st+).

Ha en medsökande

Att ha en medsökande till lånet är en av de bästa vägarna för att öka chansen att få lånet beviljat. I detta fall ser banken på er gemensamma kreditvärdighet och avgör hur stor chans det är att ni kommer kunna betala tillbaka lånet.

Med medsökande ökar därmed säkerheten rejält eftersom banken kan kräva in pengarna från bägge dessa personer. Även om du har betalningsanmärkningar eller många förfrågningar hos UC kan du alltså vara medsökande och därmed förbättra möjligheterna.

Välj låneform – trots många anmärkningar eller många förfrågningar hos UC

Många tror att enbart snabblån kan tecknas när personer har betalningsanmärkningar och många UC förfrågningar. Men det finns långivare inom de flesta låneformer.

Snabblån – Det finns ett stort antal långivare som erbjuder snabblån. Dessa tar oftast kreditupplysning hos Bisnode eller Creditsafe vilket innebär att antalet UC förfrågningar inte påverkar chansen att få lånet beviljat. Det är därmed lättare att få lån men samtidigt är räntan betydligt högre än med de andra låneformerna.

Privatlån – Även inom privatlån hittas relativt många långivare som inte anser att betalningsanmärkning eller många förfrågningar hos UC automatiskt ska sätta stopp för lånet. De väljer istället att se på låntagarens totala ekonomiska situation och detta med fokus framåt istället för bakåt.

Bolån – Ett par långivare erbjuder bolån till personer med betalningsanmärkningar, många UC förfrågningar eller generellt låg kreditvärdighet. I detta fall används bostaden som säkerhet vilket gör att kraven inte blir lika stora på den personliga ekonomin.

Oavsett vilket lån som tecknas – se över din lånesituation en eller två gånger per år för att därigenom pressa ränta och månadskostnad.

Frågor och svar

Hur många förfrågningar hos UC är för många?

Det är svårt att säga, men som tumregel är ska du försöka undvika att ha flera än 3 st inom loppet av 1 månad. Ibland går det att motivera flera t.ex. om du förhandlar om din boränta och vill få erbjudande från fler banker.

Vilka alternativ finns det till UC i Sverige?

De vanligaste alternativen är Bisnode, Creditsafe, Safenode eller Kreditz.

Finns det någon långivare som inte tar något kreditupplysning alls?

Det finns säkert någon (väldigt) oseriös långivare som gör det. Men det är inget vi kommer rekommendera på denna sida.

Kan jag se min egen UC?

Du kan kolla på din egen UC genom deras hemsida Minuc.se till en kostnad om 29 kr/st. Du kan helt säkert kolla på din egen UC utan att det märks vid en framtida kreditkoll.

Kan jag se mitt kreditbetyg hos Bisnode?

Det kan du göra helt gratis på deras hemsida Minupplysning.se.

Vilket är den bästa långivaren som inte tar en UC?

Det är tyvärr svårt att säga då det beror på din ekonomiska situation, läs vårt artikel så kanske du hittar en långivare som passar dig.

Finns det SMS-lån som inte tar UC?

Det gör det säkert, men vi avråder starkt från att ta upp ett lån från en SMS-låneaktör. Det finns väldigt stor risk att du hamnar i en besvärlig ekonomisk sists som du inte kommer ur. Prata hellre med någon seriös aktör som nämns i artikeln och förklara din situation.

Jag har betalningsanmärkningar går det ändå att få lån?

Det är alltid lite mer knepigt att få lån om du har en eller flera betalningsanmärkningar, men det går. Dock för du oftast sämre villkor (högre ränta). Kan vara bra att använda en låneförmedlare i detta fall då du kan jämföra erbjudande från många olika långivare.

Hur gör jag får att låna utan UC?

Du väljer en långivare som använder Creditsafe eller Bisnode för att ta kreditupplysningar. Läs vår artikel för att hitta alternativ.

Källor:

https://se.trustpilot.com/ – Vi har inhämtat riktiga omdömen från användare av tjänsterna som nämns i artikeln.

https://www.hallakonsument.se/konsumentratt-kopsatt/innan-du-tar-ett-lan/

https://www.dnb.com/sv-se/produkter-och-tjanster/personupplysning-sverige-norden/

https://www.uc.se/personupplysningar/

Lämna en kommentar