Hur gör man för att köpa kryptovaluta?

Hur gör man för att köpa kryptovaluta?

Att köpa kryptovaluta, som exempelvis Bitcoin eller Ether, är idag mycket enkelt. Detta tack vare att flera svenska företag erbjuder handel i kryptovalutor. Dessutom finns möjligheten att köpa certifikat, exempelvis på Avanza, som följer kryptovalutans värdeutveckling.

Detta är en nybörjarguide och kommer därmed presentera de enklaste, och säkraste, sätten att köpa några av de vanligaste kryptovalutorna.

Köpa kryptovaluta via Trijo

Trijo ägs av det börsnoterade bolaget Arcane Crypto och är Sveriges största kryptobörs. En kryptobörs fungerar likt en aktiebörs, dvs. användarna lägger sälj- och köpordrar och om dessa matchas kommer en affär att skapas.

En fördel med Trijo är att plattformen är mycket användarvänlig, på svenska och enkel att förstå även för de som aldrig köpt kryptovalutor tidigare.

Hur sker handeln?

Att skapa konto på Trijo är enkelt. På dess startsida anges mailadress och därefter sker verifiering med mobilt BankID. Ansökan skickas sedan iväg varpå Trijo skickar ut ett mail inom någon dag som anger att kontot är skapat. Att det tar någon dag att bli verifierad handlar enbart om en säkerhetsåtgärd.

BankID

När ett konto har öppnats behöver pengar sättas in till plattformen. Detta sker enklast via Trustly vilket därmed innebär en direktbanköverföring. Andra överföringsmetoder är SEPA och kortöverföring.

Överföringsalternativ

Nu väljs vilka kryptovalutor som önskas köpas. Längst upp i menyn finns ”Köp/Sälj” och därefter väljs vilken valuta som handel önskas ske i till vänster på skärmen. Handel kan ske via tre olika alternativ.

 • Snabbköp – Köpet kommer genomföras direkt till bästa möjliga kurs. Klart enklast!
Köpa ETH
 • Avancerat – Välj vilken nivå som din köporder ska ligga på. Din order ligger sedan öppen till dess att den matchas med en säljorder på samma nivå.
 • Autopilot – Skapa ett regelbundet sparande i kryptovaluta via denna tjänst. Välj hur ofta som köp ska ske (exempelvis en gång i månaden) och det kommer sedan ske via ”snabbköp” enligt valt intervall. Detta så länge som det finns kapital på kontot.

Även försäljning av kryptovaluta kan ske via dessa tre steg hos Trijo.

Kom ihåg att bara använda kort som du äger. Insättning får aldrig ske med någon annans bankkort. Det finns även flera andra svenska företag som säljer kryptovaluta men Trijo är överlägset billigast då de inte tar någon avgift för själva handeln.  

Vilka kryptovalutor/certifikat går att köpa?

En nackdel med Trijo är utbudet av kryptovalutor. De anger även att målet inte är att ha ett stort utbud utan att fokus framförallt kommer vara på användarvänlighet och trygg handel.

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • Litecoin

Köpa kryptovalutor hos Coinbase

Coinbase är USA:s största kryptoväxlare. Företaget börsnoterades 2021 och har över 55 miljoner användare. Det som framförallt kännetecknar Coinbase är användarvänlighet, brett utbud av kryptovalutor samt att de har fler tjänster än exempelvis Trijo. För svenska kunder är Trijo enklast – men önskas lite större utbud kan Coinbase väljas.

Hur sker handeln?

Att skapa ett konto sker genom att namn, mailadress och lösenord anges på registreringssidan. Det går sedan att logga in med dessa uppgifter.

Skapa konto coinbase

När ett konto har öppnats är det första som bör göras att genomföra verifiering. Detta genom att en kopia på ID-kort/körkort skickas in. Det brukar ta 1 – 3 dagar att bli verifierad. Billigaste alternativet att sätta in pengar är via banköverföring. Finns det pengar på kontot kommer därefter köpen att ske betydligt smidigare än om kortbetalning ska ske varje gång.

Nu väljs vilka kryptovalutor som ska köpas. Klicka på Buy/Sell högst upp i menyn. Välj kryptovaluta i listan vid ”Buy” och betalningsmetod vid ”Pay with”. Välj hur stor summa som köp önskas genomföras med och klicka på ”Preview” där även avgiften presenteras tydligt. Coinbase har en fast och en rörlig avgift. Eftersom den lägsta fasta avgiften är på ca 1,5 USD bör inte handel ske med allt för små summor.

Kom ihåg att Coinbase även erbjuder tjänsten ”Convert”. Även den nås i menyn via ”Buy/Sell”. Convert innebär att ett byte sker mellan två kryptovalutor, exempelvis från Bitcoin till Ethereum. Fördelen är att ingen fast avgift tas ut. När du känner dig bekväm med Coinbase kan inloggning ske på Coinbase Pro med samma inloggningsuppgifter. Det är en handelsbörs med fler valutor, lägre avgifter men med sämre användarvänlighet för nybörjare.   

Vilka kryptovalutor/certifikat går att köpa?

Av de tre handelsplattformar som nämns i denna guide har Coinbase överlägset störst utbud. De tar även in fler valutor regelbundet. Exempel är:

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • Polkadot
 • Solana
 • Cardano
 • Uniswap
 • Tezos
 • EOS
 • Filecoin
 • Maker
 • Amp
 • Och många fler…
P2P lån så här funkar det

Kanske är du även intresserad av att tjäna pengar på att låna ut till andra privatpersoner? Läs då vår artikel om P2P-lån →

Köpa certifikat hos Avanza

Certifikat är ett värdepapper som följer värdeutvecklingen på en specifik tillgång. Det kan exempelvis vara guld, priset på olja eller en specifik kryptovaluta. Utgivaren av certifikatet har tillgången men genom att handel sker i certifikat kan det ske betydligt enklare.

Hur sker handeln?

Att skapa ett konto hos Avanza tar 2 minuter. Registrering sker med personuppgifter och verifiering sker direkt med BankID. Därmed kan handeln påbörjas direkt.

När ett konto har öppnats kan pengar sätts pengar in på kontot med swish eller banköverföring. Vid registrering skapas även ett ISK-konto vilket är en stor fördel. Handel med svenska värdepapper bör nämligen alltid ske inom ett ISK (eller kapitalförsäkring) eftersom det är skattemässigt fördelaktigt.

Nu väljs vilka certifikat som ska köpas. Dessa hittas under Spara och Investera – Börshandlade produkter – Certifikat – Certifikatslistan. Filtrera sedan efter ”Alternativa investeringar”. Ett alternativ är att klicka på länkarna längre ner i denna artikel vid ”Vilka kryptovalutor kan köpas?”.   

Certifikatlista

(De kryptovalutacertfikat med flest ägare på Avanza)

Kom ihåg att lägsta courtage vid köp av certifikat, hos Avanza, är 19 kr. Det innebär att 19 kr betalas både vid köp och försäljning. Önskas lägre belopp investeras (några hundralappar) finns alltså billigare sätt att köpa kryptovaluta. 

Vilka kryptovalutor/certifikat går att köpa?

Hos Avanza går det att köpa certifikat som följer ca 5 olika kryptovalutor. Däremot har utbudet ökat succesivt sedan det första kryptocertifikatet lanserades. Exempel på de mest populära är:

Kom ihåg att…

 • Nybörjarplattformar

De vägar som nämns ovan är utvalda utifrån dess användarvänlighet. Både Avanza och Trijo är svenska företag som därmed även ger svensk support och ligger under Finansinspektionens tillsyn. Nackdelen är däremot ett begränsat utbud. När du känner dig mer trygg i handeln kan mer avancerade handelsplattformar väljas så som Kraken, Binance, Bittrex osv.

 • Skatten och certifikatets fördel

Vid handel med kryptovalutor ska deklaration ske på K4-blankett. Önskas hjälp med uträkning av eventuell vinst finns det svenska deklarationsföretaget Monetax som specialiserat sig på just deklaration av kryptovalutor. Om handel sker med certifikat kan detta ske inom ett ISK vilket innebär att någon deklaration inte behöver ske. Dessutom är skatten lägre.

 • Börja skicka och använda?

I guiden ovan presenteras enbart hur du enkelt köper och säljer kryptovalutor. Detta på just den plattformen som texten fokuserar på. Kryptovalutor är däremot inte utvecklade för att primärt vara ett spekulationsobjekt. Alla valutor har sin unika monetära funktion på en blockkedja. När du lärt dig köpa/sälja kan nästa steg vara att lära sig mer om kryptoplånböcker, skicka/ta emot och använda dem utifrån dess funktion.

 • Se upp med avgifterna

Avanza tar 19 kr vid handel, Coinbase ca 15 kr + rörlig avgift. Trijo tar en procentuell insättningsavgift. Önskas handel ske för några hundra kronor rekommenderas därför Trijo eftersom de övriga alternativen kostar så stor del av investerat belopp.

Lämna en kommentar