Kreditkort – jämför olika kortutgivare innan du gör ditt val

Jämför kreditkort

Jämför kreditkort och hitta ett som passar dina behov

Om du behöver låna en mindre summa pengar och över en kortare period kan det vara onödigt krångligt att söka ett privatlån. Då kan det vara smidigt att ha ett kreditkort istället. Med ett kreditkort kan du skjuta upp delar av betalningen för inköp du gjort. På den delen du skjuter upp tillkommer, efter en räntefri period, en ränta på den utestående skulden. Nedan går vi igenom vad ett kreditkort är, hur du ansöker om ett och vilka utgivare som finns på den svenska marknaden.

Vad är ett kreditkort?

Nästan alla personer i västvärlden har i dagsläget ett bankkonto, där man kan ta emot och betala ut pengar. För att möjliggöra att du som kund smidigt ska kunna överföra pengar mellan ditt bankkonto och t.ex. en butik grundades kort och betallösenföretagen: VISA, Mastercard, American Express och Diners.

Dessa varumärken licenserar ut möjligheten för banker och finansiella institut att använda deras kort som betalmedel.

Du har sannolikt ett VISA eller Mastercard som är kopplat till ditt lönekonto, detta är ett betalkort. Ett betalkort har ingen kredit dvs du måste ha pengar på ditt konto för att kunna köpa varor eller tjänster på det.

Det är inte ovanligt att banken även erbjuder dig ett ytterligare kort när du öppnar ett konto. Detta kort är vanligtvis ett kreditkort. Skillnaden här är att du har en kredit/lånemöjlighet kopplat till kortet. Det innebär att du kan köpa en vara eller tjänst utan att du har pengar på kontot.

Istället får du en faktura i slutet av månaden som sammanställer dina utgifter och bifogat finner du en inbetalningsavi. Beroende på kortleverantör kan du sedan välja att betala hela skulden, eller delbetala den. Om du inte betalar av hela skulden, kommer du belastas med en relativt hög ränta.

Du får oftast själv välja hur stor kredit du önskar, men oftast finns det några riktlinjer baserat på din inkomst. Du maximalt köpa varor för ditt kreditbelopp. Överstiger inköpet din kreditgräns, blir köpet nekat.

Hur ansöker du om ett kreditkort?

Innan du ansöker om ett kreditkort är det viktigt att du jämför olika utgivare, för att hitta ett kort som är lämpligt för dig. Alla kort har olika för- och nackdelar och vilket du väljer beror på just ditt syfte och situation.

När du har valt en kortutgivare som passar dig, klickar du in på deras sajt och ansöker om ett kort. Där för du normalt fylla i allmän information om dig själv samt vad du har för inkomst.

Kreditkortsbolaget tar sedan en kreditupplysning på dig för att se hur din ekonomiska situation ser ut. Vissa bolag godkänner din ansöka omedelbart, medan vissa bolag tar lite tid på sig att granska din ansökan.

Om din ansökan blir godkänd får du kortet hemskickat till dig inom ett par dagar. Sen kan du börja handla på det.

Så vad är fördelarna med ett kreditkort?

 • Den huvudsakliga fördelen med ett kreditkort är att du kan skjuta upp en betalning över en period.
  • Om du t.ex. måste köpa en ny kyl precis innan lön men saknar pengar på ditt konto, kan ett kreditkort möjliggöra detta utan att det kostar dig nått. Under förutsättningen att du betalar tillbaka hela beloppet med nästa månadslön.
 • Många kortutgivare olika bonus-/lojalitetsprogram som ger dig som kund någon typ av kick-back.
  • En vanlig variant är att du får bonuspoäng på dina inköp som du sedan kan växla mot produkter, tjänster eller resor.
  • Andra erbjuder möjligheten att få återbäring i rena pengar motsvarande en procentsats t.ex. 1% av spenderat belopp.
 • Kreditkort kan även erbjuda bättre försäkringsavtal vid resor än ditt vanliga betalkort.
  • Dessa innefattar t.ex. självriskeliminering på din hyrbil eller ersättningar vid försening av ditt flyg eller bagage.
 • Vissa kort ger även fördelar som att du kan nyttja flygplanslounger och får tillgång till förköp av konsertbiljetter m.m.

Vad finns det för nackdelar?

 • När du nyttjar ett kreditkort så lånar du pengar. Det betyder att du någon gång måste betala tillbaka hela summan. Gör du inte det blir räntekostnaden normalt sett väldigt hög. Det är inte ovanligt att räntan är mellan 12–30% på kreditkort.
 • Ditt kreditbelopp kommer synas på din kreditupplysning. Detta kan göra att du får låna mindre pengar om du vill ta upp ett bolån. Bankerna gör nämligen en kalkyl över din skuldsättning och där inkluderas normalt hela ditt kreditbelopp – oavsett om du har nyttjat det eller ej.
 • Vissa kreditkortsbolag har höga valutapåslag vilken ökar kostnaden vid kortköp utomlands. Så resor du mycket kan det vara viktigt att välja ett kort med lågt valutapåslag.
 • Årsavgiften för kortet kan vara betydligt högre än för ett betalkort.

Hoppas du har fått lite mer kunskap om vad ett kreditkort är och vad deras för/-nackdelar är. Tänk på att aldrig ansöka om ett för stort kreditbelopp då det kan göra att du hamnar i en dålig ekonomisk position som är svår att komma ur. Lycka till!

Lämna en kommentar