Kreditupplysningar…
- Utförs av olika bolag men de vanliga är UC eller Creditsafe
- Kan aldrig utföras utan att du får reda på det
- Uppvisar vad din taxerade inkomst är för föregående år
- Summerar din aktuella belåning eller kreditlimit i banker eller finansiella institut
- Innefattar Bolån, kreditkort, butikskrediter
- Om du tar flera kreditupplysningar kan din kreditvärdighet försämras
Kreditupplysning – visar din ekonomiska situation
När du ansöker om att låna pengar kommer banken eller långivaren att göra en kreditupplysning på dig för att undersöka dina ekonomiska förutsättningar för att betala tillbaka lånet plus ränta. Det spelar ingen roll hur stort eller litet lån du ansöker om eller hur snabbt du kommer att betala tillbaka det, en kreditupplysning ska alltid göras. Resultatet av din kreditupplysning kan avgöra om du får lånet samt vilken ränta du får.
Det är inte frivilligt för långivaren att göra en kreditupplysning, utan det är obligatoriskt. Syftet med det är att du som privatperson inte ska hamna i en ekonomisk situation där du står med lån som du inte kan betala tillbaka. Men det är också för att långivaren inte ska riskera att låna ut pengar som de sedan inte kommer få tillbaka. Kreditupplysningen görs av ett kreditupplysningsföretag, och vanligtvis är det UC.
Vad kontrolleras
I en kreditupplysning så gör upplysningscentralen en samlad bedömning på din ekonomiska situation som sedan skickas vidare till långivaren. Det är sedan upp till långivaren att avgöra om ditt lån kan beviljas och till vilka villkor. Långivare har ett ansvar att motverka att privatpersoner hamnar i svåra ekonomiska situationer, men självklart vill de också vara säkra på att du kommer att ha möjlighet till att betala tillbaka deras pengar plus ränta.
Det som kontrolleras i din kreditupplysning är inkomst, tillgångar, utgifter, betalningsanmärkningar, övriga lån och skulder, boendeform, familjesituation och liknande. Allt detta tillsammans kommer att ge långivaren ett samlat helhetsintryck över din privatekonomi. I kreditupplysningen kontrolleras också hur många kreditupplysningar som har gjorts på dig det senaste året för att se om du ofta ansöker om lån eller liknande, vilket kan vara värdefull information för långivaren att veta.
Hur går en kreditupplysning till
När du ansöker om ett lån kommer du också att behöva godkänna att långivaren gör en kreditupplysning på dig. Exakt vilka uppgifter som ska samlas in finns det inget regelverk kring utan långivaren måste göra en egen bedömning på vad som är relevant. Det kan exempelvis skilja sig beroende på storleken på lånet, hur lång återbetalningstid det är och om det finns någon säkerhet som exempelvis vid ett billån.
Långivaren kommer sedan att skicka iväg en beställning på en kreditupplysning på dig till ett kreditupplysningsföretag som gör den samlade bedömningen av din ekonomiska situation. Det finns olika kreditupplysningsföretag som beställaren kan använda sig av och den vanligaste är Upplysningscentralen eller UC som den också kallas. Ett annat företag som gör kreditupplysningar är CreditSafe. Där kan du även göra en kreditupplysning på företag vilket är en tjänst som de erbjuder helt gratis.
Kreditupplysning vid andra tillfällen än lån
Som privatperson är det vanligaste tillfället för en kreditupplysning vid ansökan om ett lån eller vid ansökan om ett kreditkort, som också kan ses som ett slags lån. Men det kan även förekomma vid andra tillfällen, exempelvis om du ska privatleasa en bil kommer troligtvis leasingfirman att göra en kreditupplysning på dig för att se så att du har möjlighet att betala månadsavgiften för bilen hela leasingtiden ut.
Det kan också bli ett verktyg för dig att göra kreditupplysningar om du är företagare. Det kan bli aktuellt för dig att göra en kreditupplysning på en kund innan du kan bevilja en delbetalningsplan exempelvis. Det kan också vara läge för dig att göra kreditupplysning på ett annat företag som du kanske vill ingå samarbete med eller anställa som leverantör. En stor trygghet för dig som företagare helt enkelt.
Många kreditupplysningar sänker din kreditvärdighet
I kreditupplysningen kommer det även att synas hur många kreditupplysningar som har gjorts på dig den senaste tiden. Har du många kreditupplysningar så kommer din kreditvärdighet att sänkas och det är större risk att du inte beviljas lån. Använd istället en jämförelsesajt som endast gör en kreditupplysning på dig när du vill jämföra olika lån. Lendo är ett exempel på en sådan sajt och jämför cirka 25 olika långivare.
Betalningsanmärkningar
Det är viktigt att du alltid är ärlig i din låneansökan för att det ska bli så rättvist som möjligt. Du bör alltid uppge om du exempelvis har betalningsanmärkningar och även om du inte skulle göra det får långivaren syn på det genom kreditupplysningen. Att du har betalningsanmärkningar innebär inte att du inte har någon möjlighet till att få lån, men det kan dock bli svårare samt att du får sämre villkor.
Medsökande och säkerhet
För en del lån krävs det alltid en säkerhet för att de ska bli beviljas, och främst gäller det bostadslån och billån. Har du svårt att bli beviljad ett lån på grund av dålig kreditvärdighet så kan ett alternativ vara att ha en medsökande. Någon som har bättre ekonomiska förutsättningar än vad du har, som går med på att också stå på lånet och som då blir betalningsskyldig om du inte kan betala.
Sammanfattning
En kreditupplysning ska alltid göras av långivaren när du ansöker om ett lån. En kreditupplysning görs av ett kreditupplysningsföretag som skapar en sammanställning över din ekonomiska situation. Detta för att du ska minimera risken att försätta dig i skuld som du inte kan återbetala men också för att långivaren ska vara trygg med att få tillbaka sina pengar. Även du som företagare kan göra kreditupplysning på andra företag.
Johan är utbildad civilekonom och har ett stort intresse av att hålla sig uppdaterad och informera om privatekonomiska frågor. Han har även ett öga för att hitta bra aktier och lägger stor del av sin lediga tid på att analysera årsredovisningar.