Genom att välja rätt slags lån, förbättra kreditvärdigheten och jämföra olika långivare blir det lättare att hitta ett lån med låg ränta.
Nedan presenteras 15 tips på hur du kan påverka din ränta. De presenteras utan inbördes ordning.
Kom ihåg att:
- RÄTT LÅN = Välj rätt lån, på rätt belopp – få lägre ränta
- KREDITVÄRDIGHET = Förbättra kreditvärdigheten – få lägre ränta
- JÄMFÖR = Jämför olika långivare – få lägre ränta
Vilka tips passar din ekonomiska situation?
RÄTT LÅN
Att välja rätt lån, rätt storlek och ange korrekta uppgifter i ansökan underlättar möjligheten att få låg ränta.
1. Låna större lån (samlingslån)
Det är lättare att få låg ränta på ett större belopp än på ett lägre belopp. Av den anledning finns en fördel att teckna ett så kallat samlingslån. Det innebär att ett stort privatlån (med låg ränta) tecknas och sedan används för att lösa samtliga mindre lån (med högre ränta).
Exempel:
Anna har 2 lån på 10 000 kr vardera med 12,5 % i ränta. Dessutom har hon en avbetalning på 5 000 kr med 19,9 % i ränta. Hon tecknar ett privatlån (samlingslån) och betalar av dessa mindre skulder. På privatlånet får hon 8,9 % i ränta. Hennes ränta och månadskostnad har därmed sänkts.
2. Välj rätt lån
En orsak till att du blir erbjuden hög ränta kan vara att du ansöker om fel sorts lån. Högkostnadskrediter (snabblån) har ränta på över 30 %, kreditkort har ofta ränta kring 15 % och delbetalningar mellan 10 och 20 %.
Sök ett privatlån hos en låneförmedlare på ett större belopp och med längre amorteringstid. Det är där som de lägsta räntorna går att få.
3. Kontakta din ”hembank”
Prova att kontakta din ”hembank” och kontrollera vilken ränta de kan erbjuda. Bankerna kan, i vissa fall, ge rabatt på räntan åt kunder som är så kallade ”Plus-kunder” eller ”Premium-kunder”.
Privatlånet bör däremot aldrig tecknas hos banken innan en större jämförelse skett mot andra långivare. Se rubriken ”Jämföra räntor” längre ner.
4. Ange korrekt inkomst i ansökan
I låneansökan anges flera uppgifter kring den egna ekonomiska situationen. Det är lätt att skriva fel inkomst och därmed begränsa sin möjlighet att få lån.
Det är ett fel som framförallt sker av personer som jobbar skift eller har flera olika inkomstkällor. Var beredd på att långivarna kan kräva bevis på den inkomst som anges.
PÅVERKA DIN KREDITVÄRDIGHET
Det som framförallt avgör vilken ränta som långivarna ger är din kreditvärdighet. Genom att förbättra kreditvärdigheten, både på kort och lång sikt, kommer räntan bli lägre.
5. Betalningsanmärkning? Vänta ut den…
En av de faktorer som påverkar en persons kreditvärdighet allra mest negativt är en betalningsanmärkning. Ett stort antal långivare nekar lån till personer som har anmärkning och de som erbjuder lån gör detta till en betydligt högre ränta. Det går enkelt att kontrollera upp när betalningsanmärkningen löper ut via exempelvis Minuc.se.
Vänta med att söka lån till att anmärkningen inte längre är aktiv. Kreditvärdigheten kommer därmed vara betydligt bättre vilket kan ge en lägre ränta.
6. Ha medlåntagare
Ett av de mest effektiva sätten att få ett lån med låg ränta är att ha medlåntagare. Istället för att långivaren enbart tittar på din kreditvärdighet kommer de titta på din, och din medlåntagares, totala kreditvärdighet. Med två personer på lånet minskar risken att lånet inte blir återbetalt. Minskad risk resulterar i lägre ränta.
Många privatlån kan tecknas med medlåntagare. Den person som är medlåntagare har därmed lika stort ansvar att betala tillbaka lånet som huvudlåntagaren har. Betalas inte lånet tillbaka kan alltså Kronofogden kräva in skulden av valfri part av er.
7. Säg upp andra lån/krediter
I en kreditupplysning framgår vilka andra lån och öppna krediter du har. Det är därmed en punkt som påverkar din kreditvärdighet och därmed räntenivå. Ju bättre kreditvärdighet desto lägre ränta kommer att erbjudas.
Kontrollera via en ”kreditupplysning på dig själv” (se punkt 5) vilka lån och öppna krediter du har och försök att lösa/stänga dessa. Exempelvis räknas ett kreditkort som en utnyttjad kredit till fullt kreditbelopp – även om du inte ens använder kortet.
Genom att säga upp korten och betala av små skulder förbättras alltså kreditvärdigheten.
8. Kreditkollen – Få tips till förbättrad kreditvärdighet
Kreditkollen är en tjänst från UC som visar din UC-Score. Det är delvis detta ”score” som långivarna tittar på när de sätter räntan på lån. Via tjänsten går det att följa hur betyget ändras över tid. Dessutom ingår flera tips och delmål som kan hjälpa personer att förbättra sitt UC-score.
Det tar däremot minst flera månader att förbättra betyget. Det är en väg för att få lägre ränta på lång sikt – men inte på kort sikt.
9. Förstå vad bankerna ser – gör en kreditupplysning
Efter att en låneansökan har skickats in tar långivaren en kreditupplysning. Det är till stor del informationen på denna kreditupplysning som avgör hur kreditvärdig de anser att du är.
Genom att ta en ”kreditupplysning på sig själv” går det alltså att se exakt samma information. Genomför en sådan kreditupplysning för att se vilken information som ligger till grund för din kreditvärdighet – och fundera på om något kan förbättras.
10. Håll nere antalet kreditupplysningar
Långivarna kan se hur många kreditupplysningar som är tagna på dig över en viss period. Finns det ett stort antal kreditupplysningar försämras din kreditvärdighet.
Enklaste sättet att hålla nere antalet kreditupplysningar är att jämföra långivarna via låneförmedlare. Även om ca 35 långivare jämförs så kommer bara en kreditupplysning att registreras.
JÄMFÖRA RÄNTOR
Jämför alltid flera långivare – och fortsätt jämföra även under lånets löptid. Det är även viktigt att jämföra på rätt sätt.
11. Jämför flera banker via flera låneförmedlare
Innan ett privatlån tecknas bör alltid flera långivare ställas mot varandra utifrån vilken ränta de är beredd att erbjuda. Det sker enklast via låneförmedlare som exempelvis Sambla, Zmarta eller Lendo.
En ansökan skickas in till låneförmedlaren och alla de samarbetande långivarna får se ansökan och ge ett låneförslag. Exempelvis samarbetar Lendo med ca 35 långivare.
Eftersom låneförmedlarna delvis har samarbeten med olika långivare går det även att först ansöka hos en och en vecka senare hos en annan. Därefter kan lånet tecknas hos långivaren som gett lägst effektiv ränta.
Sambla – låneförmedlare
🥇Testvinnare!
Erbjudande från 40 långivare!
Inkomstkrav på 8 400 kr/mån
4,8 i betyg hos Trustpilot
Sambla är vinnare i vår undersökning med flest anslutna långivare av samtliga låneförmedlare i Sverige.
Advisa – låneförmedlare
🥈 Stora lån
Erbjudande från 36 långivare!
Lån från tre storbanker
Inkomstkrav på 10 000 kr/mån
Advisa är det bästa valet om du ska låna över 100 000 kr då de ensamma om att samarbeta med 3 storbanker.
Zmarta – låneförmedlare
🥈 Bäst support!
Erbjudande från 35 långivare
Två storbanker
Support dygnet runt
Zmarta är en erfaren låneförmedlare som har funnits i över 20 år. Erbjuder telefonsupport dygnet runt och chatt vardagar 8-17.
Lendo – låneförmedlare
🥈 Störst i Sverige
Erbjudande från 35 långivare
Du får en ränta på 2,95% – 29,95%
Inkomstkrav på 8 333 kr/mån
Jag tycker Lendo är det bästa alternativet för dig med lägre inkomst (under 20 000 kr/mån).
12. Jämför alltid effektiv räntan
När olika långivares räntor jämförs är det mycket viktigt att jämföra deras effektiva räntor. Den effektiva räntan visar nämligen hur mycket som kommer att betalas i både räntor och avgifter. Det som ser billigt ut – kan vara riktigt dyrt.
Det finns lån med 19,90 % i ränta och 28 % effektiv ränta…
13. Kontakta långivaren och fråga…
Är du missnöjd med den ränta du har idag? Kontakta långivaren och fråga om det finns möjlighet att få räntan sänkt. Ibland är det inte svårare än så. Det beror på att långivaren satte räntesatsen utifrån din ekonomiska situation när lånet tecknades.
Men sedan dess kan du exempelvis fått betydlig högre lön och betalat av andra lån. Har din kreditvärdighet förbättrats kan eventuellt långivaren sänka räntan.
14. Omförhandla minst en gång per år
Se över din lånesituation minst en gång per år. Finns det flera smålån/krediter som kan lösas genom att de ”bakas in” i ett större lån? Kan nuvarande långivare sänka räntan? Vilken ränta erbjuder andra långivare? Att göra en räntekontroll via en låneförmedlare är alltid gratis.
Eftersom din personliga ekonomi kan ändras en hel del över 12 månader kan även din kreditvärdighet ändras kraftigt under denna tid. Om kreditvärdigheten har stärkts är chansen stor att du kan få en lägre ränta.
15. Har du möjlighet till medlemslån?
Ett flertal fackförbund erbjuder så kallade ”medlemslån” till sina medlemmar. Detta i samarbete med någon storbank. Medlemmarna kan därmed teckna ett privatlån till lägre ränta än vad banken erbjuder sina ordinarie kunder.
Lånet kan i vissa fall tecknas direkt från fackförbundets hemsida och i vissa fall via samarbetande banks hemsida. Då dessa lån generellt har samma räntesats för alla långivare räcker det med att kontrollera räntesatsen och sedan jämföra vad som erbjuds av andra långivare (via låneförmedlare).
Lycka till – Nöj dig aldrig med en onödigt hög ränta
Johan är utbildad civilekonom och har ett stort intresse av att hålla sig uppdaterad och informera om privatekonomiska frågor. Han har även ett öga för att hitta bra aktier och lägger stor del av sin lediga tid på att analysera årsredovisningar.