Låna av privatpersoner → Så här går det till

Låna av privatpersoner - så funkar det

Att låna av privatpersoner sker via webbaserade låneplattformar. Det är företag (P2P-företag) som driver dessa och administrerar låneansökan, tar kreditupplysning samt skickar ut eventuella påminnelser.

På dessa låneplattformar möts därmed personer som är villiga att låna ut pengar och de som vill låna pengar. Detta på ett helt anonymt sätt. Det är därmed ofta bättre att låna pengar av privatpersoner via dessa plattformar än att skriva ett skuldebrev och låna från en vän eller bekant.

P2P = Peer to Peer, Lån mellan privatpersoner

Så lånar du

Ansökan  

Låneansökan sker exakt på samma sätt när du ska låna av privatpersoner som när ett lån ska tecknas hos en bank eller annat kreditbolag.

Belopp, amorteringstid och personuppgifter anges och identifiering sker med BankID alternativt Mobilt BankID.

P2P-företaget kommer nu att ta en kreditupplysning och göra en kreditbedömning. Det är detta som avgör om du blir beviljad lånet och i så fall till vilken ränta. Därefter signeras låneavtalet och pengarna betalas ut.

Anonymt 

Fördelen med att låna pengar av privatpersoner via dessa plattformar, istället för direkt från en vän eller släkting, är att allt sker helt anonymt. De som lånar ut pengar vet inte vilka de lånar ut till och du vet inte vilka du lånar från.

Handläggning av lånet sker av företaget som erbjuder denna tjänst. De agerar därmed mellanhand mellan långivare och låntagare.

Administration

Det är P2P-företaget (företag som sköter tjänsten) som tar emot låneansökan, gör kreditupplysning, förmedlar lånen mellan privatpersoner och sköter all administration.

Detta även med påminnelser, inkassokrav och eventuell ansökan om betalningsföreläggande hos Kronofogden.

För låntagaren är processen identisk med att låna från en bank eller ett kreditbolag.

Varför välja att låna av privatpersoner före annat banklån?

Den fördel som ofta anges av P2P-företag är att de kan erbjuda en låg ränta. Välj alternativet om de ger lägsta räntan efter att en jämförelse skett av flera långivare – i annat fall finns ingen anledning att välja detta alternativ.

Både Lendify och Brocc är med i Lendos stora jämförelse där närmare 40 långivare ställs mot varandra. Genom att ansöka om privatlån via Lendo visas därmed både dessa, samt ett flertal andra långivares, räntor. I vissa fall är de billigast – men inte alltid.

Välj de som ger lägst ränta – oavsett långivare

Som låntagare är räntan det viktigaste när lånet ska tecknas. Det finns ingen direkt fördel att låna via dessa låneplattformar om de inte erbjuder den bästa räntan.

Vad händer om lånet inte återbetalas?

Om du inte betalar tillbaka lånet kommer P2P-företaget först skicka ut en påminnelse, därefter anlita inkasso och slutligen ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Samtliga dessa steg medför extra kostnader för dig som låntagare.

Det är alltså samma process som när lån tecknas via annan bank eller kreditbolag. Oavsett om lånet återbetalas eller inte kvarstår total anonymitet mellan låntagare och långivare. Det är enbart P2P-företaget som förmedlar information mellan parterna.

Skillnaden mot att låna av en vän eller släkting

Ett alternativ mot Lendify, Brocc och andra P2P-plattformar är att låna pengar av en vän eller släkting. Men det finns väsentliga skillnader.

 • Utforma skuldebrevet själv

När större belopp lånas ut bör det alltid skrivas ett skuldebrev (avtal) mellan parterna. Där framgår exempelvis belopp, ränta, återbetalningstid med mera. Genom att låna via P2P-plattform sker detta automatiskt och med juridiskt korrekta dokument.

 • Vännen måste driva in skulden själv

Skulle du inte lyckas återbetala lånet är det vännen som på egen hand behöver driva ärendet för att få in pengarna. Detta genom att kontakta dig och förhandla fram en lösning. I värsta fall kan vännen gå till Kronofogden och ansöka om betalningsföreläggande.

Självklart kan detta även påverka vänskapen. Att behöva ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden mot en vän eller släkting kan förstöra långvarig vänskap. Allt detta sköter ett P2P-företag samtidigt som anonymitet finns mellan låntagare och långivare.

 • Ränta sätts marknadsmässigt

Då P2P-företagen gör kreditbedömning på varje låntagare kommer räntan sättas marknadsmässigt. Detta främst utifrån personens förväntade förmåga att kunna återbetala. En fördel med att låna av en vän är att lägre ränta går att få – men detta till en högre risk (se punkt 2).

Exempel på P2P-lån

Lendify

Lendify är Sveriges största plattform för lån mellan privatpersoner. De erbjuder privatlån på 20 000 kr upp till 500 000 kr och amorteringstid på 1 – 15 år. Uppläggningsavgiften är 495 kr och räntan individuell mellan 2,95 % och 17 %.

Alla kunder innefattas av deras loyalitetsprogram ”Lendify Rewards”. Du får poäng när fakturor betalas i tid, autogiro väljs som betalningsmetod eller om försäkringen Låneskydd väljs. Vid vissa nivåer sänks räntan och därmed även månadskostnaden.

Lendify erbjuder amorteringsfri månad tre gånger per kalenderår. Dessa månader betalas enbart ränta på lånet.

Brocc

Brocc - låna av privatpersoner

Även Brocc är en stor aktör i Sverige inom P2P-lån. Via deras plattform kan lån tecknas på 10 000 kr upp till 300 000 kr. Återbetalningstiden kan väljas på 6 månader till 180 månader (15 år).

I likhet med Lendify har de ett loyalitetsprogram. I detta fall innebär programmet att upp till 5 % av inbetalad ränta kan ges tillbaka. När du nått 1500 kr kan du välja på att använda summan till att betala på lånet, investera i privatlån eller ge till välgörenhet.

Brocc erbjuder fyra betalningsfria månader per kalenderår. Väljs detta behöver du inte betala en krona på lånet dessa månader.

FAQ

Vilka aktörer hanterar lån mellan privatpersoner?

Det finns flera bolag på den svenska marknaden, men de vi rekommendrar är Lendify och Brocc.

Vad är ett P2P-företag?

P2P-företag är ett företag som hjälper långivare och låntagare att mötas på en digital plattform. De handlägger alla låneansökningar och administrerar alla lån. Däremot lånar de inte ut pengar då detta sker av de privatpersoner som vill investera i lån.

Vad händer om P2P-företaget går i konkurs?

Som låntagare påverkas inte ditt lån om ett P2P-företag går i konkurs. Du har fortfarande samma juridiska skyldighet att återbetala lånet. Detta eftersom skuldebrevet är skrivet med andra privatpersoner som motpart – inte P2P-företaget.
Det är även mycket vanligt att dessa företag har s.k. Back-up providers. Ett företag som tar över verksamheten i det fall de själva skulle gå i konkurs.

Finns det någon unik fördel med att låna av privatpersoner?

Nej, dessa lån bör enbart väljas om de ger en lägre ränta än andra lån. Enklast att jämföra detta är via Lendo, eller annan låneförmedlare, som både har banker, kreditgivare och P2P-lån i jämförelsen.

Finns det någon risk med att låna av anda personer?

Vid lån via P2P-plattformar finns ingen specifik risk. Vid lån direkt från en privatperson finns risken att vänskapen ifrågasätts om lånet inte återbetalas och vännen går till Kronofogden för att kräva tillbaka sina pengar.

Varför vill personer investera i lån till privatpersoner?

Två av de största plattformarna för lån mellan privatpersoner anger att genomsnittlig avkastning är 5 – 6 %. Detta till en mycket låg risk. Att låna ut pengar är därmed en bra investering

4 svar på ”Låna av privatpersoner → Så här går det till”

 1. Hej. Jag skulle vilja ha hjälp med ett lån på 29000 kr. Har stora problem med mina onda tänder. Tack.
  Med vänlig hälsning
  Regina

  Svara
  • Hej Regina,

   Beklagar de onda tänderna, om du behöver långa pengar är det klokt att vända sig till en låneförmedlare där de hjälper dig att jämföra olika lånegivare. Jag tycker Advisa är det bästa alternativet i nuläget, men även Lendo har hög godkännandegrad om du har lägre inkomst.

   Lycka till!

   Svara
 2. Hej vill låna 2000kr idag, för att betala räkningen som går ut idag, måste ha dem idag så jag undrar om ni kan hjälpa mig är villig att betala ränta på extra 1000kr , häls. Armin

  Svara

Lämna en kommentar