Leasa eller köpa bil – vad är BÄST?

Leasa eller köpa bil

Om det är bäst att leasa eller köpa bilen beror framförallt på vad som prioriteras av bilägaren. Att leasa ger generellt en större ekonomisk trygghet medan ett köp innebär större flexibilitet.

Nedan presenteras vad leasing innebär och dess fördelar/nackdelar i jämförelse mot att köpa bilen.

I korthet – Hur fungerar det?

Leasa

Leasing innebär en långtidshyra av en bil. Därmed betalas ett fast pris varje månad för denna ”hyra”. I priset ingår allt från service och underhåll till försäkring. Det enda som tillkommer är därmed drivmedel (samt ibland skatt). När leasingtiden är över behöver bilen lämnas tillbaka. En vanlig leasingperiod är 3 år.


Köpa

Att köpa innebär att du äger din bil och därmed är fri att göra vad du vill med den. Den totala kostnaden består av amortering/ränta (vid lån), service, besiktning, reparationer m.m. Det är därmed svårare att beräkna exakta månadskostnaden. Eftersom du äger bilen kan du när som helst sälja den, bygga om den, välja försäkringsnivå m.m.

Fördelar med att leasa

De fördelar som finns med leasing – är de nackdelar som finns med att köpa bilen, och vice versa.

1. Bekvämt – Allt i ett

Den största fördelen med leasing är bekvämligheten då allt ingår i priset. Detta som exempelvis vinter- och sommardäck (samt byte), årlig service och eventuella reparationer.

Du får en helt ny bil och all service som krävs – för en fast månadskostnad. Men kontrollera avtalet noga – det är inte alltid som vinterdäck, däckförvaring osv ingår…

Om du köper en bil är du själv tvungen att betala samtliga reparationer, servicetillfällen och eventuell utrustning. Det blir därmed svårare att veta totala kostnaden.

2. Låser inte kapital

Med leasing betalas en löpande månadskostnad. Du behöver därmed inte lägga ut ett större kapital, eller låna för att finansiera bilen.

Om du köper en bil kommer en större summa bli ”låst” i bilen. Detta i en bil som även har en värdeminskning. När den sedan säljs kommer du till största sannolikhet få en lägre summa tillbaka. Denna värdeminskning bör räknas med om leasing ställs mot köp.

3. Enkelt att lämna tillbaka/byta upp

Efter leasingperioden ska bilen alltid lämnas tillbaka.

Om du köper en bil behöver du själv ta ansvar för att renovera den, ta foto och annonsera ut den till försäljning. Detta utan att veta exakt vad köparna är villiga att betala.

Fördelar med att köpa

Att köpa bilen ger större frihet. Detta gällande exempelvis modifieringar, antal mil du kan köra och vilken försäkring som kan väljas.

1. Kör obegränsat antal mil

Äger du bilen finns ingen begränsning för hur många mil du får köra med den. Det skapar därmed större frihet än med leasing.

Leasing innebär att priset innefattar ett visst antal mil under leasingperioden. Det kan exempelvis vara 1500 mil under 3 år. De som kör längre sträcka kommer få betala relativt stort extrabelopp. Det gäller ha koll på mätaren om det närmar sig gränsen.

2. Inget långt avtal

Genom att äga bilen kan du när som helst sälja den. Detta om exempelvis din ekonomiska situation ändras eller om du inser att en större modell skulle passa bättre. Även här handlar det alltså om flexibilitet.

Ett leasingavtal sträcker sig ofta över minst 3 år. Du har därmed förbundit dig att betala månadskostnaden oavsett om bilen används eller inte. En risk är att du blir arbetslös eller långtidssjukskriven och vill säga upp avtalet i förtid – men det innebär en hög kostnad.

3. Du betalar för de reparationer du önskar

För många spelar det ingen roll om delar av karossen får lite repor, om sätet i bak behöver lagas eller om centrallåset inte fungerar. Om du äger bilen väljer du själv vad som önskas repareras – och när.

Med leasingavtal behöver bilen lämnas tillbaka efter leasingperioden. Då kommer leasingföretaget att granska bilen. Om de upptäcker skador utöver ”normalt slitage” kommer kostnaden för att reparera detta läggas på dig.

Företaget har ensamrätten att avgöra vad som är onormalt slitage och även rätten att välja var renoveringen ska ske. Det kan alltså innebära en hög extrakostnad.

4. Bygg om, renovera, ändra….

Som bilägare kan du göra vad du vill med din bil. Bygg om den, renovera och sälj den när du vill.

Med leasingavtal finns flera begräsningar. Det kan finnas krav på helförsäkring och bilen ska lämnas tillbaka i gott skick efter leasingperioden är över.

Trött på din gamla bil
Trött på din gamla bil?

Leasing är bäst om…

 • Du vet med säkerhet att du behöver en modern bil i minst 3 år
 • Du förväntar dig inte onormalt slitage
 • Du uppskattar fast månadskostnad
 • Du uppskattar att allt ingår – även en splitterny bil vart tredje år

Köpa är bäst om…

 • Du är osäker på hur länge du har behov av bilen
 • Du mekar gärna själv med bilen
 • Du vill kunna renovera och sälja bilen när som helst
 • Du köper en äldre bil (går ej att leasa äldre bilar)

Och om du saknar kapital…

Ska du köpa en bil behöver du ha hela summan tillgänglig vid köpet. Saknar du det kan du ta ett privatlån på summan som saknas. Räntan på privatlån skiljer sig åt beroende på val av långivare och hur din ekonomiska situation ser ut.

Vill du ha hjälp att få bästa möjliga villkor på ditt privatlån – kan du kolla in vår guide här.

Råd & Rön och prisjämförelsen – Vad är billigast?

För att kunna göra en rättvis prisjämförelse är det viktigt att ta med alla kostnader som uppkommer vid bilägande. En av de mest kompletta jämförelserna har Råd & Rön genomfört. Detta utifrån att antingen köpa eller leasa en mindre personbil. (Värde 130 000 kr)

Leasing – 2199 kr / mån

KöpaAmortering, Ränta, Service, Kontantinsats utslaget på 3 år, Försäkring = 2 788 kr/mån

Men…

I räkneexemplet visas att leasing blir billigare under dessa 3 år. Men detta förutsätter att lån behöver tecknas för att ha råd med bilen, att räntan är 5,7% och att servicekostnaden blir ca 240 kr per månad.

 • Personen betalar hela bilen kontant – Lägre amortering/räntekostnad.
 • Personen får högre ränta på lånet – Ännu dyrare att köpa
 • Service/reparationer blir 5000 kr per år på den köpta bilen – Ännu dyrare att köpa
 • En begagnad bil köps för lägre summa – Billigare att köpa bilen

Dyrare enligt Avanza

Även Avanza har gjort en uträkning där leasing ställs mot att köpa bilen. I detta fall på en Volkswagen Golf som ska leasas i fem år. Kostnaden för leasing är i detta exempel 38 400 kr. Skulle istället bilen köpts kontant skulle värdeminskning, service m.m. kostat 28 912 kr under samma period.

Den som lånat pengar till en ränta på 4 % skulle betalat totalt 32 503 kr under dessa fem år. Enligt deras undersökning är alltså leasing dyrare.

Leasa eller köpa bil – Bäst för ekonomi…

Vad som är bäst ekonomiskt beror alltså på flera olika faktorer. Det går inte generellt att säga att leasing är billigare/dyrare än att köpa bilen.

Det är svårt att jämföra kostnader med att äga bil eller att privatleasa, helt enkelt för att det finns så många osäkra faktorer som kan påverka utfallet.

Elinor Becket

Leasing – Du vet exakt vad kostnaden för bilen är per månad. Däremot kan det tillkomma extrakostnad för onormalt slitage när den lämnas tillbaka.

Köpa – Du vet vad du köper bilen för – men inte vad service och reparationer kommer att kosta. Med otur behöver du lägga ett par tusenlappar per år på detta. Men även eventuella amorterings- och räntekostnader är avgörande för den totala ekonomin.

Bästa sättet att jämföra är att ställa upp den förväntad totalkostnad på bilen per år. Detta utifrån amortering, ränta, värdeminskning, försäkring reparationer, service och annat underhåll. Det är däremot inte helt lätt.

Lämna en kommentar