Medsökande? đŸ€” Det hĂ€r behöver du tĂ€nka pĂ„!

En medsökande Àr en person som söker ett lÄn tillsammans med huvudlÄntagaren. De har dÀrmed solidariskt betalningsansvar mot banken. Skulle inte lÄnet Äterbetalas av huvudlÄntagaren behöver den medsökande betala hela beloppet sjÀlv. Ett annat namn för medsökande Àr medlÄntagare.

Hur anges medsökande?

I lĂ„neansökan anges att en medsökande finns. Exakt samma uppgifter anges om den personen som huvudlĂ„ntagaren. Personen behöver Ă€ven verifiera sig vilket oftast sker via BankID. Enda skillnaden Ă€r att huvudlĂ„ntagaren anger vilket konto som pengarna ska betalas ut till – nĂ„got som inte en medsökande gör.

Vad Àr fördelarna?

  • Öka chansen att fĂ„ lĂ„n

NÀr en bank, eller annan lÄngivare, fÄr en ansökan om lÄn genomför de en kreditbedömning pÄ personen som önskar lÄnet. Kreditbedömningen avgör hur stor möjlighet som personen har att Äterbetala lÄnet. Vid exempelvis lÄg inkomst eller mÄnga andra skulder kan lÄnet nekas.

Genom att ha en medsökande ökar chansen att fÄ lÄnet eftersom det dÄ Àr tvÄ personer som tillsammans delar pÄ det ekonomiska ansvaret. Ju bÀttre ekonomi som den medsökande har desto större chans Àr det att lÄnet beviljas.

  • BĂ€ttre villkor

Utöver att lĂ„net lĂ€ttare kan beviljas kan Ă€ven lĂ€gre rĂ€nta ges samt högre lĂ„nebelopp erbjudas. Även detta pĂ„ grund av att det Ă€r mindre risk för banken nĂ€r tvĂ„ personer kan krĂ€vas pĂ„ skulden.

  • Delat ansvar

Ska ett lÄn tecknas till en gemensam bostad, bil eller annan egendom vÀljer mÄnga att bÀgge parterna ska stÄ pÄ lÄnet. En blir huvudlÄntagare och den andre medsökande men det innebÀr att bÀgge har lika stor juridiskt ansvar att lÄnet Äterbetalas.

Skulle lÄnet istÀllet enbart tecknats pÄ en av personerna kan den andre vÀgra att betala utan nÄgon juridisk pÄföljd.

Vill du veta vilken som Àr Sveriges bÀsta lÄneförmedlare?

Vi gjorde en STOR undersökning över alla lÄneförmedlare i Sverige som vi sammanfattade till en topp 4-lista. Vi rekommenderar att du kollar pÄ den innan du tar upp ett nytt lÄn.

Vad Àr nackdelarna?

  • Ekonomiskt ansvarig

Att vara medsökande innebĂ€r ett stort ekonomiskt ansvar. Det kan resultera i att denna person kan behöva betala hela skulden sjĂ€lv. Att vara ”snĂ€ll Ă„t en kompis” bör dĂ€rmed inte vara en orsak till att bli medsökande. Det Ă€r dĂ€remot vanligt att familjemedlemmar Ă€r medsökande Ă„t varandra.

  • PĂ„verkar kreditvĂ€rdigheten

Ett lÄn eller öppen kredit pÄverkar en persons kreditvÀrdighet negativt. En person som Àr medsökande kommer alltsÄ att fÄ nÄgot sÀmre kreditvÀrdighet eftersom den pÄverkas av hela lÄnebeloppet. Det kan dÀrmed pÄverka den personens möjlighet att fÄ egna lÄn.

NÀr har medsökande inte lÀngre ansvar för lÄnet?

Det finns tvÄ tillfÀllen dÄ en medsökande inte lÀngre Àr solidariskt ansvarig för skulden. Det gÄr dÀremot inte att sjÀlv avsÀga sig ansvaret.

Första tillfÀllet Àr om skulden helt regleras. NÀr lÄnet Àr Äterbetalt gÀller inte lÀngre lÄneavtalet och dÀrmed finns inte heller nÄgon medsökande.

Andra tillfÀllet Àr om lÄntagaren kontaktar lÄngivaren och begÀr att fÄ byta medsökande. En del lÄngivare godkÀnner detta medan andra istÀllet kan ge ett nytt lÄn, med ny medsökande, som sedan löser det gamla.

I vilka tillfÀllen Àr det vanligt?

Gemensamt bolÄn:

Se ”Delat ansvar” under rubriken ovan.

BolÄn till barnen

För mÄnga unga Àr det mycket svÄrt att fÄ bolÄn till sin första bostad. FörÀldrar kan dÄ gÄ in och vara medsökande till bolÄnet. De tar dÀrmed ekonomiskt ansvar för att lÄnet verkligen blir Äterbetalt.

LÄg kreditvÀrdighet

Med lÄg kreditvÀrdighet Àr det svÄrare att fÄ lÄn. De lÄn som beviljas kan Àven vara pÄ lÀgre belopp och med högre rÀnta. För att öka chanserna och förbÀttra villkoren kan lÄnet tecknas med en medsökande.

LÄna större belopp

Hur stort belopp som fÄr lÄnas beror delvis pÄ personens inkomst. Genom att vara tvÄ som Àr skrivna pÄ lÄnet kan dÀrmed högre belopp lÄnas ut.

Vad hÀnder vid dödsfall eller skilsmÀssa?

Skulle medlÄntagaren avlida kan lÄngivaren krÀva att hela lÄnebeloppet betalas av dödsboet sÄ att lÄnet blir löst. Ett alternativ Àr att lÄngivaren och den efterlevande lÄntagaren kommer överens om att lÄnet ska tas över.

I det fall som dödsboet betalar hela lÄnet blir den andra lÄntagaren tvungen att betala sin andel till dödsboet via regressrÀtten. (LÀs mer om regressrÀtt lÀngre ner)

Vid skilsmÀssa kan ena parten ta över lÄnet. Det Àr det enklaste alternativet dÄ parterna annars mÄste fortsÀtta vara juridiskt ansvariga för det gemensamma lÄnet trots att de inte Àr gifta/sambo eller bor tillsammans lÀngre. Att ett par skiljer sig pÄverkar inte det juridiska ansvaret en medsökande har.


Vilket ekonomiskt ansvar innebÀr det?

En medsökande har samma juridiska ansvar för lÄnet som huvudlÄntagaren. Det enda som skiljer Àr att avier och krav i första hand stÀlls mot den som stÄr som huvudansvarig för lÄnet.

RegressrÀtt mot varandra

Om huvudlÄntagaren inte betalar skulden kommer den krÀvas in frÄn dess medsökande. I detta fall kan regressrÀtten utnyttjas. Det betyder att den medsökande kan krÀva tillbaka summan frÄn huvudlÄntagaren i efterhand.

PrimÀrt sker det genom att de kommer överens om hur skulden ska regleras. Sker dÀremot ingen Äterbetalning kan den medsökande gÄ till Kronofogden och ansöka om betalningsförelÀggande. Att lÄna med medsökande innebÀr alltsÄ inte att personen kan komma ifrÄn sitt betalningsansvar.

FrÄgor & svar

GÄr det att ta bort en medsökande pÄ lÄn?

Svaret Àr ja, men lÄngivarna brukar vara vÀldigt restriktiva med att ta bort en medsökande. Det bÀsta Àr om du pratar med lÄngivaren innan du tar upp lÄnet, för att höra efter vad som krÀvs för att du ska stÄ sjÀlv pÄ lÄnet. TÀnk dock pÄ att du aldrig fÄr nÄgra garantier pÄ att du ta bort en medsökande.

Var hittar jag en medsökande till ett lÄn?

En medsökande till ett lÄn Àr troligtvist en person som har stort förtroende till dig. Det vanligaste Àr att det Àr nÄgon inom familjen eller en nÀra vÀn.

GÄr det att fÄ lÄn med medsökande utan UC?

Ja, det finns nÄgra alternativ. Vi listar nÄgra hÀr.