Överföring mellan banker och bryttider

Om en överföring sker mellan två konton på samma bank kommer pengarna att mottas inom någon sekund. Sker däremot överföring mellan olika banker kan överföringen ta upp till en bankdag. Hur lång tid det tar beror delvis på bankens bryttider.

Bryttider är tidpunkter på dagen då överföringen måste ha skett för att pengarna ska vara mottagaren tillhanda samma bankdag. Nedan förklaras bryttider mer detaljerat och vilka tider som gäller för överföringar (ej betalningar) mellan olika banker.

Vill du veta vilken som är Sveriges bästa bank? Kolla då in vårt inlägg som du hittar här.

Vad är bryttider?

Om överföring sker före en viss tid på dygnet kommer pengarna att synas på mottagarens konto samma dag. Sker överföringen efter denna tid kommer mottagaren att se pengarna kommande bankdag. Det är dessa tider som kallas för bryttider.

Bankerna har olika bryttider vilket framförallt styrs av Riksbankens system (RIX) och dess bryttider. Samtliga överföringar som går mellan två banker går nämligen via detta system. Som bankkund är det däremot bryttiderna hos den egna banken som är viktigast att ha kontroll på.

Kom ihåg att…

  • Ange dagens datum eller inget datum alls

När överföringen skapas i internetbanken/mobilen anges dagens datum som överföringsdatum. Hos vissa banker är det även möjligt att lämna den rutan tom vilket därmed betyder att överföringen ska ske så fort som möjligt. Dessa två alternativ betyder därmed samma sak.

  • Gäller enbart transaktioner med pengar

Bryttider används även vid exempelvis fondhandel eller betalningar via PG/BG. Dessa kan däremot vara andra än de som gäller vid överföring av pengar. Nedan presenteras enbart bryttider för överföringar.

  • Kan ändå nå fram samma dag

Även om banken anger att överföringen måste vara genomförd exempelvis 12:00 för att de ska nå fram samma dag så kan överföringar senare på dagen även innebära att mottagaren får dem under dagen. Den tid som anges är den tid då banken kan garantera att överföringen når mottagaren samma dag.

  • Swish – Direktöverföring mellan olika banker

Snabbaste, och smidigaste, sättet att överföra pengar är att använda Swish. Även om överföring sker mellan olika banker kommer pengarna att nå mottagaren på en sekund. Allt fler företag erbjuder även betalning med Swish vilket kan vara en lösning i det fall som en betalning snabbt behöver genomföras.

  • Överföring på helg – samma sak som efter bryttiden

En överföring som signeras på en helgdag kommer att hanteras kommande bankdag. Det vanligaste är därmed att pengar som skickas en fredag eftermiddag/lördag eller söndag når mottagaren på måndagen.

Bankernas bryttider

Samtliga banker erbjuder direkta överföringar mellan konton på banken. Det är när överföringar sker till andra banker som bryttiderna avgör när pengarna kommer att synas på mottagarens konto. Med ”nästkommande bankdag” menas helgfria vardagar. Överföring sker aldrig på helger, midsommarafton, julafton eller nyårsafton.

Nordea

Genomför överföringen före 13.30.

Överföring som har signerats före 13.30 kommer att ses på mottagarens bankkonto samma dag. Sker signering efter denna tid kommer det dröja till nästkommande bankdag. Banken anger inte vilken tid på dagen som pengarna kommer att synas.

Swedbank

(Genomför överföringen före 10.00)

Hos Swedbank behöver överföringen ske före 10.00 för att de ska garantera att pengarna ska vara framme samma dag. I annat fall kommer de ses på mottagarens konto nästkommande bankdag.

Kom ihåg att om inget datum anges på överföringen kommer den att ske så fort som möjligt och är inte möjlig att ändra i efterhand.

På forum, Facebook och finanssidor på internet nämns ett flertal olika bryttider för Swedbank. I kontakt med banken svarade de att ”något exakt klockslag” inte kan anges. Däremot att betalningar som sker före 10:00 bör vara framme samma dag. Viss information pekar däremot på att bryttiden är 13:00 hos banken.

SEB

SEB är en av de få banker som tydligt presenterar flera olika bryttider. De flesta banker har även flera olika bryttider men har enbart en offentlig tid till sina kunder. Följande tider gäller helgfria vardagar.

Överföringen före:                    Mottagaren har pengarna:

6:00                                                  7::30 samma bankdag

9:00                                                  10:30 samma bankdag

11:30                                               13:05 samma bankdag

13:45                                               15:20 samma bankdag

Efter 13:45                                     7:30 kommande bankdag

Handelsbanken

I likhet med SEB har Handelsbanken flera officiella bryttider.

Överföringen före:                    Mottagaren har pengarna:

06:00                                               09:30 samma bankdag

08:45                                               12:30 samma bankdag

11:45                                               15:05 samma bankdag

Före 14:00                                     Cirka 17:20 samma dag

Efter 14:00                                     Kommande bankdag

Länsförsäkringar

Genomför överföring före 13:45

Överföringar före 13:45 når mottagaren ”samma dag”. Skickas pengarna efter 13:45 tar överföringen maximalt ”en bankdag”.

Skandia

Genomför överföringen före 13:45

Om en banköverföring sker till konto på annan bank före 13:45 kommer mottagaren att se pengarna samma dag senast klockan 17:00. Sker överföringen efter denna tid kommer pengarna att ses på mottagarens konto kommande bankdag senast 17:00.

ICA Banken

Genomför överföringen före 13:00

Sker överföring på en bankdag före 13:00 kommer pengarna fram samma dag. I annat fall kommande bankdag.

Danske Bank

Genomför överföringen före 13:30

Överföringen når ”normalt sett” fram samma dag om den signeras före 13:30. I annat fall nästkommande bankdag.  

Marginalen Bank

Genomför överföringen före 14:00

Sker överföringen före klockan 14:00 kommer den synas på mottagarens konto samma dag senast klockan 17:00. Pengarna kan alltså ses tidigare men banken kan inte garantera någon tidigare tid än 17:00.

Sker överföring efter klockan 14.00 kommer mottagande bank att bokföra överföringen senast 11:00 kommande bankdag.

Överföring till utländsk bank

Hur lång tid det tar att föra över pengar från en svensk bank till en utländsk bank beror framförallt på till vilket land som pengarna önskas skickas till.

I vissa fall finns inte direktförbindelse mellan den svenska och utländska banken vilken innebär att ytterligare banker behöver vara med i transaktionskedjan. Detta är visserligen inget som kunden behöver vara insatt i men förklarar de längre transaktionstiderna.

Till de flesta länder tar överföringen två bankdagar. Många banker erbjuder däremot expressbetalning vilket innebär en högre kostnad men att pengarna kan vara framme kommande bankdag.

Frågor & svar

När måste jag skicka pengarna för att få dem samma dag?

Det skiljer sig tyvärr åt mellan banker, kolla inlägget så hittar du bryttider för varje bank i Sverige.

Hur gör jag om jag måste få pengarna idag?

Då är nog det säkraste sättet att använda Swish. Du kan alltid höja beloppsgränsen temporärt.

Lämna en kommentar