Renoveringslån – bygg ditt drömboende

Tänka på detta kring räntan på ditt lån

  • Gör en detaljerad budget för renoveringen och ta höjd för att det kan bli dyrare ön nu tänkt
  • Det är möjligt att höja ditt befintliga bolån, men det tar längre tid och kan påverka dina amorteringskrav
  • Kolla med flera långivare eller en låneförmedlare innan du väljer vart du ska ta upp lånet

Behöver du renovera om hemma men inte har tillgångarna som krävs för att göra det?

Då kan det glädja dig att veta att det är fullt möjligt att ta ett lån för just detta. När du väljer att ta ett renoveringslån kan du göra det på två olika sätt. Det första sättet är genom ett blancolån och det andra sättet är att öka på det bolån som du redan har. Vad som är mest fördelaktigt för just dig beror på din aktuella ekonomiska situation.

Om du har bestämt dig för att låna till renovering finns det många saker att först ta beslut om. En av dessa saker är om du vill att ditt lån ska vara med eller utan säkerhet.

Att välja ett lån utan säkerhet kan vara fördelaktigt då det är något som beviljas för de flesta ansökande, eftersom det fungerar som ett vanligt privatlån. Om du däremot vill ha ett lån med säkerhet avgörs det efter att långivaren har kollat upp och tagit din nuvarande belåningsgrad i beaktande.

Är det värt det?

Om dina renoveringsplaner är stora kan lånet komma att bli omfattande. Därför bör du noga utvärdera om lånet kommer löna sig i slutändan.

Om du planerar en renovering i samband med försäljning av din bostad kan det vara en god idé att rådfråga mäklaren om denne tror att renoveringen och lånet kommer vägas upp av bostadens slutpris.

Även då en försäljning inte är aktuell kan det vara bra att se över alla siffror för att försäkra dig om att ett lån inte kommer sätta dig i ett ekonomiskt klister.

Vilka kostnader tillkommer?

När du tar ett lån, oavsett vad syftet med det är, måste du betala tillbaka pengarna till banken. Det innebär att du varje månad betalar en viss summa för att i slutändan ha betalat tillbaka hela lånesumman.

Faktum är att du i slutändan kommer ha betalat tillbaka mer än summan som du lånade eftersom vissa kostnader tillkommer. En av de kostnader som tillkommer varje månad är räntan, vilken bland annat baseras på hur stort ditt lån är. En annan kostnad är aviavgiften som tillkommer då långivaren skickar ut din faktura.

Hur tar jag ett renoveringslån?

För att ta ett renoveringslån krävs det att du ansöker om ett hos en långivare som. Långivarna har olika villkor och avgifter och därför kan det vara fördelaktigt för dig att ta kontakt med flera av dem.

När du ber om ett lån hos en bank eller kreditinstitut tas en kreditupplysning på dig för att långivaren ska kunna ta ett beslut. Ju fler kreditupplysningar som tas, desto lägre kreditvärdighet anser banken att du har.

För att undvika detta kan du använda dig av låneförmedlare som presenteras hos oss. Dessa skickar din förfrågan till flera långivare och bara en kreditupplysning görs.

Sammanfattning

Inför exempelvis försäljning av din bostad kan en renovering hjälpa till att trissa upp priset. För att ha möjlighet att renovera kan du behöva ansöka om ett renoveringslån. Ett sådant kan vara utformat på olika sätt, till exempel som ett tillägg på ditt redan befintliga bolån eller som ett privatlån utan säkerhet.

Jämför gärna olika långivares erbjudande för att hitta det som är mest fördelaktigt. Använd gärna en jämförelsesajt för detta då du på så sätt kan tjäna en hel del tid och pengar. Dessutom görs då bara en kreditupplysning på dig.

Källa: Finansinspektionen

2 svar på ”Renoveringslån – bygg ditt drömboende”

    • Hej Anne-lee! Spännande att bygga ut sommarstället, hoppas det går bra i kontakterna med din bank.

      Svara

Lämna en kommentar