Så fungerar ett skuldsaneringslån – steg för steg

Skuldsaneringslån tecknas för att bland annat betala av skulder hos inkassobolag och Kronofogden. Ett lån som löser de snabbt växande skulderna och istället ger en bättre ekonomisk situation med hanterbar månadskostnad.

Ibland kallas denna låneform för omstartslån vilket även speglar vad det handlar om. Att få en omstart, en ny chans, med sin privatekonomi.

Skuldsaneringslån

Målet är en ekonomisk nystart

Målet med ett skuldsaneringslån är att göra en genomgripande positiv förändring i den egna lånesituationen. Med stora förändringar i antalet lån, låneform och lånebelopp kan månadskostnaden förbättras avsevärt vilket kan skapa en stabilare ekonomisk situation.

Därmed kan skuldsaneringslån vara den avgörande skillnaden mellan utmätning och en hanterbar lånesituation.

Kan tecknas trots betalningsanmärkningar eller skuldsaldo

En fördel med skuldsaneringslån är att långivarna kan ge lån trots betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos Kronofogden.

De allra flesta som tecknar skuldsaneringslån gör det för att betala av lån, krediter och skulder. Det kan exempelvis vara ett lån som inte betalats i tid och som därmed skapat ett skuldsaldo hos Kronofogden. Att i detta fall få lån är inte lätt då de flesta långivare nekar lån om skuldsaldo förekommer.

En fördel med skuldsaneringslån är således att långivarna kan ge lån trots betalningsanmärkningar och/eller skuldsaldo hos Kronofogden. Däremot anses dessa lån ha mycket hög risk vilket återspeglas i den ränta som du får på lånen.

Så om du funderar på att ta upp ett sånt lån, gör det som en sista utväg om det kan förbättra din ekonomiska situation. Du bör även be din kommun om hjälp att få oberoende ekonomisk rådgivning.

På den svenska marknaden erbjuder dessa två banker skuldsaneringslån:

Långivare:Marginalen Bank
Inkomstkrav:16 666 kr/mån
Skuldsanering:✅ Ja
Lån hos kronofogden:✅ OK
Betalningsanmärkning:✅ OK
Maximalt lånebelopp:150 000 kr
Kommentar:⭐️ Ansökan direkt på hemsidan och lån utbetalas inom 1-3 dagar efter signerat låneavtal.
Hemsida:marginalen.se/omstartslanet/
Ansökan:Till ansökan →
Långivare:Svea Ekonomi
Inkomstkrav:15 000 kr/mån
Skuldsanering:✅ Ja
Lån hos kronofogden:✅ OK
Betalningsanmärkning:✅ OK
Maximalt lånebelopp:Kundspecifikt
Kommentar:Manuell process som tar längre tid, lån utbetals
efter signerat skuldebrev. Är du egenföretagare måste du drivit bolaget under minst 3 år.
Hemsida:svea.com/Svårt-att-få-lån
Ansökan:Till ansökan →

Allt i samma lån skapar bättre förutsättningar

Innan ett skuldsaneringslån tecknas är första steget att räkna ihop samtliga skulder och se hur mycket som betalas på dessa per månad, det vill säga den totala månadskostnaden.

Målet med lånet är framförallt allt sänka månadskostnaden så att ekonomin kommer i balans. På sikt kan sedan extra inbetalningar ske på lånet så att skulden snabbare återbetalas. Så du till slut blir helt skuldfri.

Lånet tecknas på detta belopp vilket innebär att pengarna kan användas för att lösa samtliga skulder, lån och utnyttjade krediter. Därefter finns enbart en enda skuld kvar.

Ett lån som samlat hela personens totala skuld och därmed kan vara på ett relativt stort belopp. Men med större belopp skapas även möjlighet till både bättre ränta och längre amorteringstider. Förutsättningar för en lägre, och hanterbar, månadskostnad.

Ett exempel kan vara en person har ett par skulden gått till inkasso, andra skulder som redan är hos Kronofogden och ytterligare som är på väg åt det hållet. Det är en ohållbar ekonomisk situation med flera olika skulder med varierande återbetalningstid och ränta.

Utöver risken att missa en av de olika återbetalningar skapas ytterligare administrativa kostnader med både inkasso och Kronofogden. Med denna situation ökar skulden månad för månad att du till slut för ett betalningsföreläggande.

Men genom att teckna skuldsaneringslånet kan samtliga skulder betalas och ett enda lån hanteras. Ett lån som har en mer hanterbar amorteringstid och därmed månadskostnad.

Bäst förutsättningar om lånet har säkerhet

Ett bolån kan både ge låg räntenivå samt amorteringstid på upp till 50 år. På detta sätt kan dessa lån skapa mycket låg månadskostnad.

Generellt är det bättre att låna med säkerhet då detta ger en betydligt lägre ränta. För personer som har en bostad, som inte är fullt belånad, finns möjligheten att belåna bostaden när ett skuldsaneringslån tecknas.

Ett bolån kan både ge låg räntenivå samt amorteringstid på upp till 50 år. På detta sätt kan dessa lån skapa mycket låg månadskostnad.

De flesta som tecknar ett skuldsaneringslån har däremot inte någon bostad att belåna och får därmed teckna ett privatlån vilket tecknas utan säkerhet. Lånet kan tecknas med amorteringstid på upp till 15 år. Framförallt är det lång amorteringstid som bör sökas för att månadskostnaden ska pressas neråt.

Kan ofta tecknas med betalskydd

Har du tecknat ett skuldsaneringslån men är orolig för att inte kunna betala lånet om du skulle bli sjuk eller arbetslös? Det är inte en ovanlig situation då många personer som tecknar dessa lån har ansträngd ekonomi.

En lösning kan vara att teckna ett betalskydd. Många, men inte alla, långivare erbjuder detta ekonomiska skydd som ett komplement till lånet. Skulle du bli ofrivilligt arbetslös alternativt sjukskriven under en längre tid kommer betalskyddet att betala månadskostnaden på lånet.

Generellt kan ett låneskydd betala månadskostnaden i upp till 12 månader även om det finns skillnader mellan de olika långivarna.

Kan du inte betala skulden – Ansök om skuldsanering

Har du så höga skulder att du omöjligtvis förväntas kunna betala av dem kan du ha möjlighet att få skuldsanering. Målet är att Kronofogden ”hjälper dig på fötterna” igen och att samtliga skulder ska försvinna med tiden.

Efter att du ansökt om skuldsanering kommer Kronofogden att genomföra en undersökning och se om du uppfyller alla krav som måste vara uppfyllda för att få sanering.

Efter att ha kontaktat samtliga borgenärer kommer Kronofogden med en betalningsplan vilket innebär att du lever på existensminimum under ett par år då du betalar resterande till gäldenärerna. Lever du idag på existensminimum betalas inget alls på skulden. När betalningsplanen är över skrivs resterande skuld av och du är skuldfri.

Källa: Kronofogden

Undvik lån vid pågående skuldsanering

” Är du under skuldsanering är det viktigt att Kronofogden först kontaktas innan nya lån tecknas”

Skuldsaneringslån eller skuldfinansiering  är låneformer som främst syftar på lånet används för att ”sanera skuld” dvs. betala av skuld hos Kronofogden för att därigenom förbättra de ekonomiska förutsättningarna. Det är alltså inte ett lån som alltid kan tecknas vid pågående skuldsanering även om det namnet lätt kan misstolkas så.

Är du under skuldsanering är det viktigt att Kronofogden först kontaktas innan nya lån tecknas. Detta då nya skulder inte omfattas av skuldsaneringen.

Därmed måste du själv betala dessa utifrån lånevillkoren vilket innebär att dessa skulder kan skapa egna inkassokrav och exempelvis löneutmätning från Kronofogden. I detta fall kan även borgenärerna kräva att skuldsaneringen ska upphöra. Prata därför alltid med din handläggare innan lån tecknas om du har skuldsanering.

10 svar på ”Så fungerar ett skuldsaneringslån – steg för steg”

 1. skulle man kunna få låna 30,000:- ? för överlevnad , försäkringkassan har slutat batala ut pengar till mej 2019-02
  trots sjukskrivning med läkarintyg ( jag bröt knäleden för någon månadsedan men inga pengar kom , går idag med rulator .

  Tomas

  Svara
  • Hej Tomas,

   Beklagar situationen du hamnat i, tyvärr tror jag det är svårt att få ett lån i det läget och är inget vi skulle rekommendera. Tror det är bättre om du försöker få upp en dialog med försäkringskassan eller din kommun för hjälp.

   Hoppas att det löser sig, Hälsn Johan

   Svara
 2. Hej
  Jag har skuldsanering pågående, ingen utmätning av inkomst.
  Kan jag beviljas ett bolån i nuläget? Vore bra för mun framtida ekonomi med bostadsrätt/lägre hyra.

  Mvh Anna

  Svara
  • Hej Anna! Det är tyvärr svårt att svara på, jag skulle kontakta en storbank för att diskutera just din situation. Finns även som ett andra steg att vända sig till mindre banker som är nischade mot bolån till personer med betalningsanmärkningar och liknande. Där finns t.ex. Nordag och Bluestep. Lycka till!

   Svara
 3. Hej jag är påväg att hamna på kronofogden men inte hamnat där än. Höga skulder på ett inkassobolag. Som har krävt hög summa i månaden som gjort att fler räkningar hamnar på inkasso. Nu ligger jag back varje månad.

  Har jätte låg kreditvärdighet . Många uc förfrågningar få jag har i panik sökt massor av olika samlingslån men alla har nekat.

  Har jag rätt och kunna söka ett skuldsanering lån innan öalt hamnar på kronofogden.?

  Svara
 4. Hej
  Jag har möjligheten att få ett hus överskrivet till mig, och har ett skuldsaldo hos kronof och inkassobolag. Hus värdet är ca 600′ och mina totala skulder är ca 400′ skulle jag kunna belåna fastigheten och betala av alla mina skulder och bli skuldfri med huset som säkerhet?

  Svara
  • Ja, det kan fungera om du har hyfsad inkomst.
   Antar att du inte är i en kommande skuldsaneringssituation.
   Prata med några banker tills du får ett löfte på acceptabla villkor (bättre än dina nuvarande lånebillkor) från någon bank.

   Svara

Lämna en kommentar