Samla lån och minska dina räntekostnader

Detta ska du tänka på:

  • Gör en sammanställning över samtliga krediter eller lån du har
  • Befintliga lån är blancolån, kontokrediter, butikskrediter, kreditkort, kundkort, SMS-lån och avbetalningar på varor.
  • Summera den totala skulden du har hos dessa
  • Ansök om ett lån med motsvarande belopp hos en låneförmedlare
  • Under ansökningsprocessen klickar du i ”lösa befintliga lån”
  • Låneförmedlaren ger dig sedan ett erbjudande om ett nytt lån och hjälper till att lösa alla de gamla lånen.

Samla dina befintliga lån till ett nytt lån

Har du någonsin funderat över hur mycket pengar du lägger på att betala av krediter och andra räkningar varje månad? Det kan faktiskt löna sig väldigt mycket att samla dina mindre lån och krediter så att du får en lägre månadskostnad på dina avbetalningar.

Du tjänar dessutom på att endast betala en räntesats istället för flera olika, så det är egentligen pengar som du får helt gratis genom att göra några enkla förändringar i din privatekonomi. Du kan till och med sköta allt på nätet!

Lös lån som bara ligger och kostar pengar och samla ihop alla dina kostnader till ett och samma lån. Du kan antingen ansöka om detta på egen hand eller använda en tjänst som frågar flera banker om de kan tänka sig att ge dig ett samlingslån.

Nackdelen med att göra det på egen hand är att en kreditupplysning tas på dig varje gång du ansöker hos en bank, medan endast en kreditupplysning tas på dig när du låter ett bolag som exempelvis Lendo sköta jobbet.

Vad finns det för fördelar med att samla lån?

När det kommer till att samla krediter och dyra lån är fördelarna många. Du kan exempelvis få en mycket fördelaktigare räntesats på ditt nya lån jämfört med dina nuvarande krediter och smålån.

Utöver detta kan du även ansöka om ett höjt belopp för att utöka ditt nuvarande lån men ändå gå ner i månadskostnad. Detta är ett alternativ som många personer utnyttjar för att exempelvis göra renoveringar i hemmet eller för att köpa en drömresa som de aldrig hade haft råd med annars.

Hur du än gör är det dina pengar och du kan göra precis vad du vill med dem. Detta är en fördel med ett så kallat blancolån som de flesta banker erbjuder idag. Det enda som krävs är att du ska ha en fast inkomst, att du har en årsinkomst över (oftast) 100 000 – 120 000 kronor samt att du är över 18 år gammal.

Självklart kan det skilja sig lite åt beroende på vilken bank du väljer att ansöker hos men överlag är grundkraven liknande.

Mer djupgående om samlandet av lån

Det finns egentligen inga nackdelar med att samla flera lån eftersom du alltid går i vinst när du endast amorterar ett lån. Det problematiska kan vara för personer som har lite sämre ekonomi och som inte når upp till grundkraven eller för personer som enkelt hamnar i en ond cirkel av skuldfällor.

Det är dock därför som bankerna har krav på inkomst så att de vet att du kan betala av din skuld. De större lånesummorna kommer du dessutom inte kunna låna utan en inkomst.

Om du är ute efter att omförhandla lån kan du oftast göra det på banken som du redan är kund hos. I dessa fall kan du med lite tur få en ännu bättre ränta. Många villaägare gör detta när de vill utöka sin trädgård, renovera något rum eller bygga en altan runt huset.

Att omförhandla kräver dock oftast att du har en ordnad ekonomi och kan bevisa att du kan betala av ett högre belopp. Ibland kan det vara smart att omförhandla tillsammans med en medsökande.

Vad du kan göra med dina lånade pengar

Att ansöka om ett hopbakslån betyder att du ansöker om att baka ihop dina nuvarande skulder till ett enda lånebelopp. Detta är bankerna oftast intresserade av då de får en ny kund som betalar av pengar varje månad.

Du kan hitta på en hel del med dina lånade pengar om du ansöker om ett större belopp, eller om du lägger undan pengar som du behövt betala av innan ditt nya samlingslån. Du kanske till och med börjar spara mer med tanke på ditt nyfunna intresse för ordnad ekonomi.

Andra alternativ kan exempelvis vara att åka på den där resan som du alltid har lovat dig själv att göra eller att du nu har råd att renoverar badrummet som du vill ha det.

Ett samlingslån kan vara en väg ut ur mycket negativt i livet och har du inte gjort det förut är det verkligen läge att göra det nu. Se bara till att du får en fördelaktig ränta som är lägre än din nuvarande, och vem vet – du kanske även hittar en ny favoritbank.

Andra fördelar med att samla sina lån

När du blir kund hos en ny bank får du ofta tillgång till bankkonton eller kreditkort, så det är aldrig fel att kontakta en bank för att se över möjligheterna för samlingslån.

I flera fall behöver du inte ens bli kund hos dem utan du får pengarna som en överföring till ditt nuvarande bankkonto, vilket är smidigt för dig som är nöjd med din nuvarande bank men som ändå har hittat ett fördelaktigt lån på annat håll.

Det är inte alltid som din hemmabank ger dig bäst villkor.

Olika banker har olika villkor

När du ansöker om ett hopbakslån kommer du snabbt märka att flera av bankerna skiljer sig betydligt från varandra. Detta kan vara en medveten strategi från deras håll och vissa banker har valt att rikta in sig på en viss typ av kund för ett samlingslån.

Ibland kan även villkoren ge dig fördelar beroende på din ålder och inkomst, så kom ihåg att alltid läsa det finstilta innan du går vidare. Detta gäller oavsett om du söker på egen hand eller använder en tjänst som söker åt dig.

När ska du ansöka om att samla lån?

Det bästa läget att ansöka om samlade lån är givetvis om dina ekonomiska förutsättningar har förändrats sedan du senast ansökte om lån. Även om du har fått dålig ränta på grund av att du hade en sämre inkomst än vad du har idag, är det definitivt dags att ansöka om ett nytt lån.

Har du dessutom möjlighet att ansöka om ett lån tillsammans med en annan person ökar chanserna ytterligare att få en mer fördelaktig ränta. Detta kan vara ett alternativ för dig som kanske precis har gift dig eller blivit sambo.

Sammanfattning

Dyra krediter och lån med höga räntor kan vara en kostsam historia men tack vare möjligheten att samla lån kan du enkelt och smidigt bli av med en stor ekonomisk börda.

Låt tjänster och företag som Lendo eller andra liknande källor hjälpa dig att få ner din månadskostnad på dina avbetalningar, eller ansök direkt hos bankerna via deras webbformulär för att snabbt och enkelt komma igång med din resa mot bättre ekonomiska förutsättningar.

Hur du än gör bör du vara noga med att alltid jämföra de olika erbjudandena mot varandra.

Lämna en kommentar