Våra 44 BÄSTA spara pengar tips

Spara pengar tips

Alla kan spara pengar – men vägarna ser olika ut. För de flesta handlar det om att se över abonnemang/löpande kostnader och vardagliga inköp samt välja de billigare alternativen.

Här presenteras 44 spara pengar tips – med fokus på att få ner löpande månadskostnader, minska vardagsutgifterna och att testa nya tankesätt kring ekonomi och sparande.

Vad vill du spara till?

  • Buffert – Ger ekonomisk trygghet och minskar behovet av lån
  • Målsparande – Bröllop, resa, renovering, bil?
  • Till barnen – Ett långsiktigt sparande som historiskt varit bäst i aktiefonder
  • Till investeringar – Med pengar över kan investeringar ske som skapar avkastning

Oavsett vad du vill spara till så handlar det framförallt om att förstå var pengarna tar vägen, göra en budget och se över samtliga kostnader i vardagen. Ofta kan stora summor sparas per år utan att det påverkar vardagen speciellt mycket – du som däremot vågar utmana dig till en ny livsstil kan spara ännu mer.

Spara på regelbundna månadskostnader

Regelbundna månadskostnader är de kostnader som betalas löpande månad efter månad. Framförallt förknippas det med hyra, el och värme men inom denna kategori finns även abonnemang av olika slag.

  1. Förhandla och jämför lånet

Har du bara ett lån, exempelvis ett bolån? Ta för vana att förhandla och jämföra räntan en gång per år. Med rörlig ränta kan bolånet flyttas enkelt utan att det uppstår någon extra kostnad. Vi har gjort en guide för att få den lägsta bolåneräntan som du hittar här.

  1. Jämför elavtal

Om du vill jämföra och hitta det bästa elavtalet för dig kan du gå in på Elavtaldirekt.se. Där finns också information om förbrukning och avgifter som påverkar din elkostnad, samt aktuell elprisinformation för varje månad. Det finns även tjänster som mäter elkonsumtionen och ger tips på hur den kan pressas.

  1. Samla lån och krediter

Om du har flera avbetalningar och/eller lån kan det vara lönsamt att teckna ett s.k. samlingslån. Det innebär att ett privatlån tecknas som sedan används för att betala av dessa mindre och dyrare krediter. Med ett samlingslån kan den totala månadskostnaden för lån och krediter minska rejält. För att få den lägsta räntan på ditt samlingslån använder du med fördel en låneförmedlare – vi har även gjort en guide för att välja rätt som du hittar här.

  1. Billigare mobilabonnemang – Mindre surf

Det finns flera mobilabonnemang som kostar under 100 kr per månad – en del under 50 kr. Det som framförallt skiljer mellan abonnemangen är hur många GB surf som ingår och genom att använda WiFi så mycket som möjligt kan alltså billigare abonnemang tecknas.

  1. Välj gratis kreditkort med bonus

Det finns flera kreditkort som inte har årsavgift men ändå ger bonus på samtliga inköp. Teckna däremot enbart kreditkort om du är säker på att du kommer betala tillbaka totalt utnyttjad kredit varje månad, annars uppstår räntekostnad.

  1. Billigare mobilabonnemang – Var ”otrogen”

Det är mycket vanligt att mobiloperatörer erbjuder ”halva priset första tre månaderna”. Teckna ett billigt abonnemang och ha detta i 3 – 4 månader och byt sedan till annan operatör.

  1. Säg upp streamingtjänster

Comhem, Viasat eller Netflix? Listan kan göras lång på streamingtjänster som ”bara” kostar någon hundralapp i månaden. Men det blir en stor summa per år. Säg upp dem och känn efter under ett par månader vad du egentligen saknar. Är ett alternativ att dela med en vän?

  1. Säg upp tidningen

Säg upp tidningsabonnemangen och läs gratistidningar på mobilen/datorn istället. Vill du ändå ha kvar en tidning – jämför vad du betalar idag mot ett abonnemang på Readly.se (som Spotify fast för tidningar).

  1. Sänk bredbandsabonnemanget

Vad kostar ditt bredband idag och hur snabbt är det? Har du möjlighet att byta leverantör eller gå ner i hastighet för att därmed få billigare abonnemang?

  1. Jämför försäkringar

Hemförsäkring, djurförsäkring och bilförsäkring är tre försäkringar som enkelt kan jämföras och bytas för att spara pengar.

  1. Betala med E-faktura

Många företag tar ut en aviavgift om pappersfaktura önskas. Väljs däremot E-faktura eller autogiro brukar denna avgift kunna undvikas. Dessutom är det lättare att ha koll på fakturorna om de är digitala.

  1. Lägre hyra via…

Att flytta är ett alternativ för att spara pengar som många drar sig för att göra. Men kanske kan ett rum hyras ut till en vän eller via Airbnb för att skapa extrainkomst.

Spara på kostnader i vardagen

En liten kaffe på väg till jobbet, ett restaurangbesök eller en kvällstidning? Vilka småkostnader i vardagen kan du dra ner på för att spara pengar?

  1. Samåk till jobbet

Åker du bil till jobbet finns stora summor att spara på att samåka. Även om det bara handlar om någon dag i veckan så kommer bensinkostnaden minska.

  1. Ställ av bilen

Med skatt, försäkring, drivmedel och reparationer är bilen ofta hushållet största kostnad efter mat och hyra. Kan ni ställa av bilen en eller ett par månader? Våga testa och utmana er för att hitta alternativen.

  1. Tanka billigare

Välj ut en, eller ett par, automatstationer där ni alltid tankar. Generellt är bensinpriset lägre än på bemannade stationer och framförallt undviks att en tidning, godisbit eller en kaffe köps när bensinen betalas på de bemannade stationerna.

  1. Köp mat på Matsmart

Matmart.se säljer livsmedel (ej färskvaror) med kort bäst-före-datum. Priserna är ofta 40 – 80 % lägre än hos exempelvis ICA eller Coop. Beställ allt från ris och gryner till konserver en gång i månaden.

  1. Ät matlåda varje dag

Att äta matlåda varje dag – istället för utemat – sparar 1 000 till 2 000 kr per månad!

  1. Köp storpack

Det är generellt billigare att köpa storpack oavsett om det är köttfärs eller frukostflingor. Bor du själv – dela inköpen med en kompis.

  1. Ät rotsaker

Rotsaker är den billigaste maten gällande kilopris. Jämför exempelvis 1kg potatis, morötter eller rödbetor mot ett kilo kött. Att lära sig ett par maträtter med rotsaker kan minska matkostnaden.

  1. Köp en termosmugg – och spar kaffekostnad

Köper du ofta kaffe på stan? Köp en termosmugg som enkelt kan fyllas på hemma och ligga i väskan till suget blir för stort.

  1. Spara till en buffert

Första sparmålet bör alltid vara att skapa en buffert på 1 – 2 månadslöner. Skulle en oväntad utgift uppstå i vardagen finns pengar att använda istället för att ett dyrt lån ska tecknas. Målet bör däremot vara att denna buffert inte används alls under hela året.

  1. Handla online? Få cashback!

Ska något köpas online? Gör inköpen via så kallade cashbacksidor och få någon procent tillbaka på inköpen. En av Sveriges största caschbacksidor är Refunder.se.

  1. Handla online? Jämför priserna

Via Pricerunner och Prisjakt kan enkelt priserna jämföras på tusentals produkter som kan köpas online.

  1. Gå med i kundklubbar

De flesta matvarubutiker och klädbutiker har kundklubbar som det är gratis att gå med i. Ofta ger inköpen poäng som sedan ger rabattkuponger eller bonuscheckar. Lockas däremot inte att köpa mer på grund av reor eller kampanjer – köp bättre, inte mer.

  1. Köp second-hand

Köp allt från inredning och köksprodukter till kläder på second-hand. Det kan ske i butiker likväl som online via Blocket och Tradera. Gör upp listor på vad du behöver innan besöket – i annat fall är risken att du köper mer än du egentligen behöver. Kom ihåg att även sälja vidare de saker du inte längre vill ha kvar via Blocket, Tradera, loppmarknader eller tjänster som exempelvis Sellpy.

  1. Låna eller hyr!

Skridsko- och skidsäsongen är inte lång och dessutom växer barnen snabbt och behöver nya storlekar. Går det att låna av vänner de få tillfällen som dessa saker önskas användas? Kan de hyras istället för att köpas?

  1. Sluta med alkohol och tobak

Både alkohol och tobak är så kallad ”lyxkonsumtion”. Dessutom är dessa varor dyra och genom att helt utesluta det kan stora summor sparas.

  1. Låna böcker, video och musik

På bibliotek kan böcker, videofilmer, musik och TV-spel lånas gratis.

  1. Hyr verktyg, bil och boende

Via Hygglo.se kan allt från tält till verktyg hyras från privatpersoner – en eller flera dagar. Ett enkelt sätt att undvika stora inköp. Ska bil hyras kan även detta ske av privatpersoner via flera olika tjänster online. På resan är det betydligt billigare att hyra boende via Airbnb än hotell eller camping.

  1. Baka

Baka eget bröd någon gång per månad. Passa på att baka flera olika bröd under samma dag. En dellösning kan vara att köpa färdiga brödmixar som används för baka bröden. Priset är ändå ungefär hälften mot att köpa färdiga bröd.

  1. Plocka bär och svamp

Tycker du om att vara i naturen kan nytta och nöje kombineras. Gör egen saft, sylt och gelé och torka kantarellerna till kommande grytor.

  1. Hjälps åt med tjänster och gentjänster

Är du bra på att baka kanske bröd och kakor kan bytas mot hjälpen från en vän att byta vattenlåset i badrummet – för att undvika kostnaden att anlita en hantverkare.

  1. Kontrollera friskvårdsbidrag

Många företag erbjuder sina anställda ett friskvårdsbidrag som därmed kan täcka delar av kostnaden för gymmet, simningen osv.

  1. Träna gratis…

Säg upp träningskortet på gymmet och träna gratis istället. I många kommuner finns ”utegym” som kan användas gratis.

  1. Hemester

Att bo hemma och göra utflykter i närområdet blir betydligt billigare än att bo på hotell och betala tåg- och flygbiljetter. Till stor sannolikhet finns det ”smultronställen” i din stad som du ännu inte upptäckt. För barnen är en dag vid en stor lekpark ofta lika uppskattat som en dyrare resa till en annan stad.

Kom igång – tips för att spara pengar

Att kunna spara mer pengar handlar ofta om att ändra ett beteendemönster i vardagen och att våga prova nya vägar. I följande tips visas hur du kommer igång samt kreativa vägar att spara pengar.  

  1. För kassabok

Att ”föra kassabok” innebär att varje kostnad skrivs ner och kategoriseras. Därmed ser du i slutet av månaden hur stor summa som lagts på godis, bensin, kläder osv. Flera betalkort har även automatiserad kategorisering av inköpen, exempelvis Rocker och P.F.C. När du vet var pengar tar vägen blir det även lättare att ändra köpbeteendet.

  1. Skapa en budget

Efter att ha fört kassabok vet du var pengarna tar vägen. Med en budget skriver du ner hur du egentligen vill att pengarna ska användas.

  1. Sätt upp sparmål

Det är lättare att spara pengar om det finns ett tydligt mål med sparandet. Det kan exempelvis vara en resa, ett bröllop eller att bli skuldfri. Är det ett stort mål är det viktigt att ha delmål på vägen och fira när dessa nås.

  1. Sätt undan pengar direkt

Spara först – konsumera sen. Börja varje månad med att sätta undan 50 kr, 100 kr eller 500 kr till ett sparkonto. Tycker du det är svårt att låta pengarna sitta kvar där och lockas att föra tillbaka dem till lönekontot när det börjar bli slut på pengar? Sätt undan pengarna på ett konto på en annan bank – då tar det i alla fall någon dag att nå dem.

  1. Spara tillsammans med en vän

Sätt upp sparmål tillsammans med en vän och kämpa tillsammans. I likhet med att de flesta tycker det är lättare och roligare att träna tillsammans så gäller samma sak gällande sparande. Ni behöver inte ens ha samma sparmål – däremot kan ni följas åt gällande att nå delmålen på 10%, 50 % osv av det egna sparmålet.

  1. Våga prova nya vägar

Denna lista består av 44 sätt att spara pengar- och det finns mängder av ytterligare vägar. Vissa vägar kanske känns jobbiga, svåra och inte alls lockande… Kanske är det just dessa du ska prova! Om du har svårt att spara pengar idag kan det behövas nya vägar för att lyckas.

  1. Skapa en ”köpdagbok”

Varje gång du vill köpa något skriver du ner det i en köpdagbok. När veckan är slut kan du titta i boken och avgöra om du fortfarande är behov av det du tyckte dig behöva. Inget får köpas utan att det först varit nedskrivet i köpdagboken och du väntat till kommande söndag.

  1. Ha en köpfri dag/vecka/månad

Klarar du av att inte köpa något alls under en hel dag – utan att hitta ursäkter för att just den dagen inte gick att vara köpfri? Var det enkelt kan du ta nästa steg och ha en köpfri vecka. En vecka där enbart pengar får läggas på livsmedel och sjukvård.

Detta experiment handlar inte främst om att spara pengar under den veckan utan att ”få upp ögonen” för vad som köps i vardagen och att det mesta går att leva utan.

  1. Börja idag!

Det allra viktigaste tipset är att börja idag. Om du inte vet var du ska börja är ”Föra kassabok” ofta ett bra första steg. Att skriva upp och bokföra var pengarna tar vägen. Välj sedan ett par punkter i denna lista och testa under någon vecka. Förhoppningsvis kan de hjälpa dig att spara pengar!

Lämna en kommentar