Är det svårt att ta lån som student? Egentligen inte. Vilket lån som kan tecknas beror främst på vilken inkomst du har utöver studielån och studiebidrag. Men även helt utan inkomst finns ett par alternativ.
Vi guidar till rätt lån – utifrån behov, inkomst och ekonomisk förutsättning.
Inkomst är främst avgörande
Det långivarna främst tittar på, för att kunna bevilja ansökan, är din inkomst. En student som har fast anställning bredvid studierna har exempelvis relativt lätt att få lånet. Vilken inkomst har du?
Regelbunden inkomst
Har du en visstidsanställning bredvid studierna? Hur mycket du tjänar kommer avgöra lånebelopp och hur lätt bankerna erbjuder lån. Eventuellt kan de efterfråga bankutdrag och/eller arbetsgivarintyg som stärker inkomsten. Du bör inte ha svårt att få ett lån beviljat.
Ansök exempelvis via någon av dessa låneförmedlare erbjuder lån till studenter, sorterat på lägst inkomstkrav:
Lånförmedlare | Godkänner studenter? | Lägsta inkomst* | Länk |
---|---|---|---|
🥇 Zmarta | Ja ✅ | 8 333 kr/mån | Till ansökan → |
Direkto | Ja, om du har extrajobb | 8 333 kr/mån | Till ansökan→ |
Lånekoll | Ja, om du har extrajobb | 9 167 kr/mån | Till ansökan→ |
Som timanställd
En del långivare nekar samtliga timanställda lån – andra gör en helhetsbedömning av låntagarens ekonomi. Här kan ålder, familjesituation, andra lån och eventuella betalningsanmärkningar vara avgörande. Det viktiga är att du och långivaren är säker på att lånet kan betalas tillbaka. Även här kan låneförmedlare vara till god hjälp.
Utan extrainkomst
Har du ingen extrainkomst finns fortfarande möjlighet till lån. Ett exempel är Komplett bank som erbjuder Studentlånet till deras kunder. När kreditbedömning genomförs bortser de från deras vanliga inkomstkrav men du måste ha fyllt 20 år. Tänk på att inte söka för stort belopp, troligare att du får det godkänt om du söker mellan 10 000 kr – 30 000 kr.
Det finns även ett flertal andra långivare som kan bevilja lån, främst inom snabblån och kontokrediter. Möjligheten att få lånet beviljat ökar ju mindre lägre belopp som önskas.
Vårt bästa tips är dock att använda en låneförmedlare i listan ovan för privatlån som godkänner studenter med en låg årsinkomst.
Privatlån eller CSN-lån?
CSN-lånet har betydligt bättre villkor än ett privatlån. Detta både gällande ränta och återbetalning. Finns möjlighet att välja CSN-lån är det därmed generellt bättre.
Däremot har CSN-lånet ett flertal begränsningar. Personen som söker lånet måste ha bott i Sverige ett visst antal år samt fått godkänt resultat på kurserna inom utbildningen upp till en viss nivå per termin. Dessutom är beloppet begränsat.
Privatlån bör därmed inte vara ett alternativ till CSN-lån på CSN-berättigade utbildningar och kurser. Det kan däremot vara ett komplement under kortare perioder för att få ihop ekonomin.
Privatlån är även ett alternativ för studenter på utbildningar som inte är CSN-berättigade. Flera företag erbjuder privata utbildningar som kan förbättra förutsättningarna på arbetsmarknaden. Att låna för att kunna gå dessa kan ses som en investering i likhet med att låna till körkort.
Öka dina chanser att få lån
Har du svårt att få lån med rimlig ränta? Som student, utan extrajobb, ges främst lån med de högre räntenivåerna. Men öka dina chanser att få ett bättre lån med:
Medlåntagare
Många långivare erbjuder att du har en medlåntagare. Det kan exempelvis vara en förälder, vän eller sambon. En person som därmed åtar sig att vara lika betalningsskyldig som låntagaren på lånet. Skulle lånet inte återbetalas kommer skulden istället att drivas in från medlåntagaren.
Kom ihåg att medlåntagaren därmed tar en ekonomisk risk – något som bägge parter behöver vara införstådda med.
Bolån
De flesta studenter bor i hyresrätt eller studentkorridor. Men ägs en bostadsrätt eller villa, och det finns bolån på denna bostad, kan eventuellt bolånet höjas. Ett lån med mycket låg ränta och lång amorteringstid vilket skapar en låg förhöjd månadskostnad.
Förbättra kreditvärdigheten
Det som primärt avgör om lånet beviljas är kreditvärdigheten. Det är en sammanställning av personens ekonomiska situation. Bland annat vägs andra lån, öppna krediter, kreditupplysningar och betalningsanmärkningar in i detta betyg.
Via Minuc.se går det att se sin kreditvärdighet hos UC samt få tips på vad som kan göras för att förbättra den.
Kom ihåg att det tar minst ett par månader att förbättra kreditvärdigheten. Men med förbättrade nivåer ges lån lättare och bättre ränta kan erbjudas.
Alternativet – CSN Tilläggslån
Har du arbetat och vill nu ta en paus från arbetet för att studera? Då kan det finnas möjlighet att söka tilläggslån hos CSN. Ett lån som är tänkt att ”underlätta övergången mellan arbete och studier”.
Vid heltidsstudier är det 3744 kr per månad och lånet återbetalas tillsammans med resterande CSN-lån.
För att kunna få tillägget krävs att du fyller minst 25 år det år som ansökan sker, har lån och bidrag från CSN samt haft inkomst under halvåret före som studierna påbörjas. Som mest kan extra lån ges i 120 veckor.
FAQ
Med extrainkomst kommer det bli betydligt lättare att lånet beviljat. Dessutom får du låna större belopp och till lägre ränta. En del långivare ser däremot CSN-bidrag och lån som ”inkomst” och kan bevilja lånet utan extrainkomst. Det gäller däremot främst lägre summor.
Nej, de har inte tillgång till antagningsbesked till högskolor, universitet eller folkhögskolor. Det är i ansökan som du anger att du är studerande. Har du ett extrajobb bredvid kan alltså alternativet ”Timanställd” istället väljas om du inte vill ange att du är student.
Studentlånet hos SEB kräver t.ex. att studier sker på CSN-berättigad utbildning. Därmed går det inte att teckna detta lån till en privat utbildning. De flesta andra långivare, som ger lån till studenter, tar däremot inte hänsyn till vilka studier som ske
Johan är utbildad civilekonom och har ett stort intresse av att hålla sig uppdaterad och informera om privatekonomiska frågor. Han har även ett öga för att hitta bra aktier och lägger stor del av sin lediga tid på att analysera årsredovisningar.