Börja idag – 8 tips för att bli skuldfri !

Bild på tjej som vill bli skuldfri

Skulder är ett problem som miljontals människor ställs inför varje dag. Det finns många olika sätt att ta sig ur skulderna, men det viktigaste är att börja agera redan idag.

I den här artikeln kommer vi att beskriva åtta enkla steg som du kan ta för att bli av med dina skulder.

Så läs vidare och kom igång!

1. Sammanställ alla dina skulder

Det första steget för att bli av med dina skulder är att ta reda på exakt hur mycket du är skyldig. Gör en lista över alla dina fordringsägare:

 • Banker
 • Långivare
 • Kreditkortsbolag
 • Kreditbolag kopplade till butiker
 • CSN
 • Skatteverket
 • Fastighetsföretag

Sammanställ sedan hur mycket du är skyldig varje fordringsägare. Detta kan vara skrämmande, men det är viktigt att ha en tydlig bild av din skuldsituation.

Vissa fordringsägare kan vara villiga att samarbeta med dig om de vet att du menar allvar med att få kontroll över dina skulder. Därför är det viktig att du är helt ärlig med vilka skulder du har och hur du planerar att tackla problemet.

Visar det sig att du undanhållit skulder i ett senare tillfälle kan ditt förtroende försämras = fordringsägarna kan neka dig hjälp.

2. Skapa en budget och håll dig till den

Att skapa en budget är det andra steget för att bli av med dina skulder. Du måste veta hur mycket pengar du har som kommer in och går ut varje månad.

Följ dina utgifter under en månad så att du får en exakt bild av vart dina pengar tar vägen. Skapa sedan en budget som gör att du kan leva inom dina tillgångar.

Håll dig religiöst till budgeten – det kan vara svårt i början, men det kommer så småningom att bli en självklarhet.

Du kommer med stor sannolikhet inse att du har orimliga utgifter inom några områden (Träning, Bil m.m) som du kan dra ner på. De pengarna kan i stället gå till att amortera ner på dina skulder.

3. Prata med kommunens skuldrådgivare

Det här är något som många inte känner till, men svenska kommuner erbjuder gratis skuldrådgivning till sina invånare.

Om du kämpar för att komma ur dina skulder kan det vara en lösning för dig att prata med en skuldrådgivare. De kan hjälpa dig att skapa en budget och hålla dig till den, ge dig tips hur du kan förhandla fram lägre räntor och mer gynnsamma betalningsvillkor.

Till och med hjälpa dig att omstrukturera dina skulder. Så om du känner dig överväldigad av dina skulder, tveka inte att prata med en din kommuns skuldrådgivare.

Det är som sagt helt gratis, oberoende och erbjuds alla svenska medborgare.

4. Vikten av att förhandla med fordringsägare

När det gäller att komma ur skuldfällan är förhandling med dina fordringsägare ett av de viktigaste stegen du kan ta. Genom att förhandla om lägre räntor eller gynnsammare betalningsvillkor kan du spara mycket pengar i det långa loppet.

I vissa fall kan du till och med få dina fordringsägare att helt och hållet efterskänka delar av dina skulder.

Naturligtvis är inte alla fordringsägare villiga att förhandla. Men det skadar aldrig att fråga, och du kan bli förvånad över hur tillmötesgående de kan vara.

Om du till exempel har svårt att betala dina månadsbetalningar kan din borgenär vara villig att utarbeta en betalningsplan som är mer överkomlig för dig.

Det är också viktigt att komma ihåg att kreditgivare är företag och som sådana är de intresserade av att göra vinst.

Om du kan visa dem att du menar allvar med att ta dig ur skulderna och att du är villig att vidta åtgärder för att förbättra din ekonomiska situation kan de vara mer benägna att samarbeta med dig.

Använd listan från punkt 1 och börja förhandla med de största eller dyraste skulderna du har.

Så var inte rädd för att förhandla med dina fordringsägare. Det kan sluta med att du sparar mycket pengar i det långa loppet.

Om du misslyckas med förhandlingen är ett knep är att ta hjälp av en låneförmedlare som kan förhandla med många (ofta upp till 40 st) långivare på en kreditupplysning.  

På så sätt är det möjligt att ersätta alla dina befintliga lån med ett större till bättre villkor. Det hjälper även till om du behöver låna med betalningsanmärkningar.

5. Att sälja ägodelar för att samla in pengar

Om du kämpar för att komma ur skuldfällan kan du sälja några (många?) av dina ägodelar. Du kan få in mycket pengar på det här sättet, och det är ett bra sätt att göra dig av med saker du inte längre behöver.

Det första steget är att göra en lista över alla dina ägodelar och deras ungefärliga värde. Sedan kan du börja sälja dem en efter en. Du kanske vill börja med de föremål som ger mest pengar.

Det finns flera sätt att sälja dina ägodelar. Du kan hålla en loppis, lägga ut dem på Blocket eller Tradera – eller ta dem till en pantbank (rekommenderas ej). Hur du än väljer att göra det, se till att få bästa möjliga pris.

Att sälja dina ägodelar kan vara ett bra sätt att komma ur skuldfällan. Se bara till att göra din research och få bästa möjliga pris.

6. Gör en återbetalningsplan

När det gäller att ta sig ur skulderna är det viktigt att skapa och hålla sig till en återbetalningsplan. Du måste se till att du har tillräckligt med pengar för att täcka dina nödvändiga utgifter varje månad och för att betala dina skulder.

Börja med att räkna ut hur mycket pengar du får in varje månad och dra sedan av dina nödvändiga utgifter från den summan. Resterande belopp kan du använda för att betala av dina skulder.

Slutligen bör du vara proaktiv när det gäller att hitta sätt att skaffa extra pengar. Men vad du än gör, skjuta inte upp det – ju tidigare du börjar betala av dina skulder, desto snabbare blir du fri från dem.

7. Samla lån och krediter för att sänka räntekostnaderna

När det gäller att ta sig ur skulderna är det viktigt att ta ett helhetsgrepp. Det innebär att du måste ta itu med alla dina skulder, inte bara en eller två. Det innebär också att vara proaktiv och vidta åtgärder för att minska din totala skuldbörda.

Ett sätt att göra detta är att samla lån och krediter. Detta kan verka som en skrämmande uppgift, men om du är villig att anstränga dig kan du göra en verklig skillnad.

Här är några tips på hur du ska gå tillväga:

 1. Gör en lista över alla dina fordringsägare och hur mycket du är skyldig varje fordringsägare.
 2. Välj en låneförmedlare som hjälper till med att samla lån.
 3. Låneförmedlaren hjälper dig sedan med att förhandla fram en lägre ränta eller gynnsammare betalningsvillkor genom att samla alla dina utestående lån.
 4. Alla befintliga skulder återbetalas och du ”får” ett nytt större lån med bättre villkor.
 5. Se nu till att inte ta upp några nya lån!
Bild på ansökan hos Advisa

8. Skuldsanering som en sista utväg

Om du befinner dig i en situation där du inte kan ta dig ur dina skulder kan du överväga skuldsanering som en sista utväg. Då samarbetar du med en professionell person på kronofogden för att komma fram till en ny betalningsplan som är mer hanterbar för dig.

Ofta handlar det om att omförhandla villkoren för ditt lån så att du får mer tid på dig att betala av det, eller att minska den ränta du måste betala.

Om du funderar på skuldsanering finns det några saker du bör tänka på. För det första är det viktigt att se till att du faktiskt har råd med den nya betalningsplanen.

Du vill inte gå med på något som blir för svårt för dig att hålla dig till. Se också till att du förstår alla villkor i avtalet innan du skriver under något. Kronofogden är dock en oberoende myndighet som är där för att hjälpa dig. Tänk dock på att det är väldigt svårt att få skuldsanering, så hoppas inte på för mycket.

Lycka till!

Lämna en kommentar