22 seriösa tips för att tjäna pengar online IDAG

Tjäna pengar online

Det finns mängder av sätt för att tjäna pengar online. En del är bättre än andra. Nedan presenteras de 22 bästa sätten, utan inbördes ordning.

De flesta tips passar enbart för dig som söker extrainkomster – en del går det däremot att leva fullt ut på. Oavsett vad ditt mål är så kom ihåg att…

 • …våga testa nya vägar
 • …var kreativ
 • …ge inte upp direkt

Jag har delat upp tipsen i tre grupper:

 • Tips 1-13: Tjäna pengar direkt
 • Tips 14-16: Tjäna pengar inom 1-3 månaders
 • Tips 17-22: Tjäna pengar efter 3 månader+

1. Göra enkäter – Tjäna pengar online

Att göra enkäter är extremt enkelt – men ger även liten inkomst per undersökning. Därför ska du anmäla dig till flera olika företag. Du får sedan mail när det finns tillgängliga enkätundersökningar att genomföra.

Dessa kan handla om allt från vilken tandkräm du använder till vilka mobiloperatörer som du hört talas om. Varje enkät ger mellan 5 – 50 kr och vanligtvis är minsta uttagsbelopp på 50 kr vilket ofta sker till PayPal.

Normalt sett tar en enkät mellan 5–15 minuter att utföra, men det förekommer även mer omfattande enkäter som tar upp till 60 minuter.

Storleken på undersökningen styr hur mycket ersättningen du får. Så antigen gör du många korta undersökningar eller få stora. Eller både och.

Den stora fördelen med att göra enkäter är att det inte krävs någon förkunskap och du kan börja tjäna pengar redan idag.

Tänk på att du behöver göra ett antal enkäter på varje bolag innan du har tillräckligt mycket pengar för att be om en utbetalning. Så du kommer inte få ut pengarna till ditt konto dag 1.

Svenska enkät-/undersökningsbolag:

Mitt tips är att registrera dig på samtliga enkätbolag nedan för att få maximalt med enkätförfrågningar, då du alltid kan tacka nej till att vara med i en enkät. Det är ett väldigt enkelt sätt att tjäna pengar online – snabbt!

FöretagYougov
Ersättning per undersökning2 – 50 kr
UtbetalningLotter/PayPal/Presentkort
AnsökanTill ansökan →
FöretagToluna
Ersättning per undersökning3 – 100 kr+
UtbetalningPayPal/Presentkort
AnsökanTill ansökan →
FöretagÅsiktstorget
Ersättning per undersökning3 – 10 kr
UtbetalningPayPal/Presentkort
AnsökanTill ansökan →
Företagsurveyeah
Ersättning per undersökning3 – 10 kr
UtbetalningPayPal/Western Union/Presentkort
AnsökanTill ansökan →
FöretagGFK consumerscan
Ersättning per scan1 kr –
UtbetalningPresentkort
AnsökanTill ansökan →
FöretagMonosurveys
Ersättning per undersökning2 – 15 kr
UtbetalningPayPal/Amazon
AnsökanTill ansökan →
FöretagNorstat panel
Ersättning per undersökning5 – 30 kr
UtbetalningPresentkort
AnsökanTill ansökan →
Företagkundpanel
Ersättning per undersökning3 – 40 kr
UtbetalningPayPal
AnsökanTill ansökan →
FöretagMobrog
Ersättning per undersökning5 – 30 kr
UtbetalningPayPal
AnsökanTill ansökan →

2. Bli skribent eller översättare

Är du kreativ, duktig och snabb på att skriva kan skribent vara ett passande extraarbete för att tjäna pengar. Flera svenska skribentbyråer söker löpande efter nya skribenter. Hur mycket som du förväntas jobba varierar mellan de olika byråerna men det vanligaste är att du själv väljer vilka uppdrag du vill ta.

Personer med ett annat modersmål än svenska kan jobba extra som översättare. I likhet med att jobba som skribent finns flera olika ersättningsnivåer beroende på kompetens och erfarenhet.

Betalning sker antingen per ord eller par artikel och varierar både utifrån artikelns längd och svårighetsgrad. Du tjänar generellt sett någonstans mellan 30 – 100 öre per ord.

Så skriver du två artiklar på 1 000 ord per dag så tjänar du mellan 600 – 1 600 kr per dag. Det blir 18 000 – 48 000 kr/mån.

För att hitta företag/personer som söker skribenter kan du registrera dig på en förmedlingssajt:

Alternativt söker du upp facebooksidor inom SEO/webutvecklingen och erbjuder dina tjänster där.

Det kan vara bra att ha några referenstexter att visa upp innan du frågar efter jobb.

Tänk på att det är väldigt viktigt att du inte kopierar text från andra sidor, då Google är känsligt för s.k. ”duplicate content” – dvs kopierat innehåll.

I dagsläget är Google till och med så skickliga att de märker om du översatt en text från ett annat språk. Eller om du inte skrivit om en text tillräckligt mycket.

Så undvik att kopiera text, då du nästan garanterat kommer få en missnöjd kund = inga flera skribentjobb.

Vill du förbereda dig innan du börjar jobb som skribent? Då tycker jag att du ska ta några onlinekurser i content writing. Det för att förstå vilka parametrar som är viktiga när du ska skriva medryckande webbinnehåll.

Här är några kurser som rekommenderas:

3. Hyr ut verktyg, boende, förråd, bil…

Numera går nästan allt går att hyra ut via uthyrningsplattformar online. Det är ett enkelt sätt att tjäna pengar på saker du redan äger och har betalt för.

För hur mycket har du egentligen använt den där slagborren du löpte förra året? Det är också en win-win då du bidrar till minskad konsumtion = bättre för miljön.

Nedan är några förslag på produkter du kan hyra ut och vilka plattformar som kan användas:

Bilen

Hur ut din egen bil under ett par timmar eller dagar. Försäkring och säkra betalningsalternativ ingår.

Tycker det är jobbigt att möta upp och lämna över nyckeln till en potentiell kund? Det gör i varje fall jag…

Men då finns det en lösning.

Förmedlingsplattformen GoMore har numera en tjänst som är helt nyckelfri. För 250 kr/mån så installerar de en modul i din befintliga bil som gör att den kan hanteras helt utan nyckel.

Det betyder att du aldrig behöver möta upp nån kund utan ange bara adressen var bilen står så fixar kunden allt själv. Du behöver inte betala några dyra installationskostnader. De ingår i månadsavgiften.

GoMore skriver att nyckelfria biluthyrare för 5 ggr så många fler uthyrningar som de utan. I snitt tjänar de mellan 3 000 – 4 000 kr i månaden. Det borde i varje fall räcka för att i varje fall täcka kostnaderna på din bil.

Men det finns några krav för att kunna få en nyckelfri installation:

 • Du måste bo i en storstad (Stockholm, Göteborg eller Malmö)
 • Bilen får vara max 10 år gammal
 • Bilen får inte ha gått mer än 15 000 mil

En ytterligare fördel med boxen är att den läser av mätarställning och drivmedelsnivå. Så du slipper att någon fuskar med tankningen.

GoMore

Här är två alternativ där du kan hyra ut bilen:

Saker i hushållet

Borrmaskin, laptop eller partytält? Nästan vad som helst kan hyras ut. Kontrollera vilken prisnivå andra tar på plattformen och lägg gärna ut flera olika saker på samma gång. Det ger sällan någon större summa per gång – men många bäckar små…

Här är några exempel på hur mycket du tjänar på att hyra ut prylar:

 • Slagborrmaskin 50 – 150 kr/dag
 • Vedklyv 70 – 300 kr/dag
 • Takbox 100 – 300 kr/dag
 • Ozongenerator 100 – 1 000 kr/dag
 • Släp 200 – 500 kr/dag
 • Spikpistol 50 – 150 kr/dag
 • Cirkelsåg 50 – 250 kr/dag

Priset beror självfallet på vilken kvalitet det är på prylen (skillnad på en cirkelsåg från Clas Ohlson mot Makita…) samt hur länge kunden vill hyra den. Längre hyror går oftast ner i pris per dag – men större totalsumma.

Här kan du hyra ut dina prylar:

Förrådet

Har du plats över i källaren eller i garaget? Hur ut denna förvaringsplats till någon annan. Priset avgörs både av förrådets storlek och läge. Likt andra uthyrningstjänster är det gratis att skapa konto. Se exempelvis:

 • Storager.com

Boendet

Hyr ut ett rum i lägenheten och tjäna ett par hundra kronor per natt. Genom en förmedlingstjänsten kan allt från hela hus till mindre rum hyras ut. Främst är det personer som vill bo billigt under semesterresan som kommer att hyra.

Tänk på att det oftast krävs tillstånd av styrelsen för att hyra ut om du bor i en bostadsrätt. Så kolla era stadgar eller prata med styrelsen innan du lägger ut en annons.

 • Airbnb
 • Blocket
 • Samtrygg

4. Testa produkter

Produkter/tjänster kan testas både online och genom att de skickas hem till dig. Du förväntas ge feedback på hur du uppfattar produkterna och får för detta oftast behålla produkten. Det är däremot sällan som pengar betalas ut i betalning.

Buzzador
Exempel på test från Buzzador
Smartson exempel
Exempel på test från Smartson

I Sverige finns det några företag som erbjuder produkttestning:

5. Betatesta tjänster, hemsidor och appar

Hemsidor och appar kan testas utifrån dess användarvänlighet. Olika tester finns att genomföra och även här handlar det om att ge konstruktiv kritik om upplevelsen. I vissa fall installeras en programvara som läser av hur du agerar på sidan.

Ersättning ges per utförd test. Ett det är ett av de lästaste sätten att tjäna pengar online.

Min erfarenhet är att dessa test är lite mer omfattande än enkäterna vi skriver om i punkt 1. Däremot är det inte ovanligt at man erhåller mellan 300 – 1 000 kr per test.

Vissa test är även i intervjuform och då kan du behöva avsätta tid under dagtid – generellt sett är de däremot aldrig längre än 1 timme.

Testbirds exempel
Exempel på inbjudan till undersökning som jag fått från Testbirds.

För att testa hemsidor och appar finns bland annat:

6. Sälj begagnade saker online

Tradera

Barnkläder, leksaker, serietidningar eller mobiltelefoner…Det mesta går att sälja begagnat bara det är helt, rent och funktionellt. Kontrollera prisnivån på liknande saker och använd en rimlig prisnivå.

Framförallt är det viktigt att lägga tid på produktbeskrivning och bilder – det ökar chansen att saken blir såld. 

Framförallt sker försäljning av begagnade saker online via:

 • Blocket
 • Tradera
 • Yaytrader

Vid unika föremål kan även internationella eBay användas.

7. Köp billigt – Sälj dyrare

Om du är duktig på att värdera olika produkter inom en specifik kategori  (klockor, bilar, leksaker osv) finns möjligheten att köpa billigt och sälja dyrare.

Relativt ofta lägger människor ut saker på Blocket och Tradera till ett underpris. Det kan bero på att de inte vet produktens marknadsvärde eller att de bara är glada att det snabbt blir sålt.

Köp upp det som säljs för billigt, vänta någon månad, och sälj sedan produkten till ett marknadspris.

Vill du bli riktigt duktig på det här rekommenderar jag dig att du granskar annonser på blocket under en tid (1–3 månader) för att se vad marknadspriset är. För att sedan börja jaga billigare produkter att köpa in.

Förslag på metodik:

 • Välj ut 10 – 15 st olika produkter med kända varumärken och som det är en viss omsättning på Blocket.
 • Skapa ett konto på Blocket och följ dessa produkter. Då får du en lista på alla produkter som kommer in med betäckningen. T.ex. ”CH24 stol”
 • Skapa en excelfil där du skriver ner vilken produkt som såldes, priset, färg och skick.
 • Fyll på excellistan under en period, till du har 10–20 prispunkter per produkt.    
 • Räkna sedan ut snittpriset på dessa.
 • Lyckas du köpa in till under detta pris, så kommer du på sikt tjäna pengar på att sälja dem igen.
 • Extra tips. Börja leta efter produkterna på andra platser än Blocket. T.ex. utländska auktionssajter, loppisar m.m.

8. Frilansa digitalt – tjäna pengar online

Är du duktig på att fota, hålla utbildningar via Zoom, bygga hemsidor eller skapa grafiska element? Allt som kan skapas och förvaras digitalt kan även säljas digitalt. Jobba som anställd åt ett företag eller som frilansare.

Även om en tjänst utförs, till privatpersoner eller ett företag, behöver du inte ha ett eget företag för att kunna fakturera. Istället kan kostnaden faktureras via Frilansfinans, Coolcompany eller annan liknande tjänst.

Det är svenska tjänster som innebär att fakturering och inbetalning av skatter kan ske på ett mycket smidigt sätt – utan F-skatt.

Är du bra på engelska rekommenderas Fiverr och Upwork som är två internationella plattformar för digitala tjänster.

För att hitta områden som kan passa dig att erbjuda tjänster inom rekommenderas att du registrerar dig på Upwork som ”Freelancer”.

Upwork är världens största plattform för frilansförmedling. Där kan du surfa runt och se vilka typer av tjänster som efterfrågas. Därefter kan du utforma en profil för dig där du beskriver dina färdigheter. Sen är det dags att börja tjäna pengar.

Så här funkar en förmedlingsplattform:

 1. Beställaren lägger ut ett arbetsunderlag med vad hen behöver hjälp med, hur lång tid det ska ta ochvad beställaren är villiga att betala. T.ex.:
  • Behöver hjälp att bygga en ny hemsida till mitt företag
  • Jag vill att den är klar inom 3 veckor
  • Jag är villig att betala 500$ i fast pris för arbetet
 2. Olika frilansare ser vad beställaren efterfrågat och kan ansöka om att få utföra jobbet. Antigen accepterar frilansaren priset som beställaren efterfrågat eller så ger hen ett nytt bud (högre/lägre).
 3. Beställaren får en lista med potentiella frilansare och väljer den som är mest lämpad för uppgiften.
 4. Frilansaren får sen förfrågan om att acceptera jobbet och priset.
 5. Efter utfört jobb och att beställaren godkänt arbetet betalas ersättningen ut.Pengarna betalas ut via PayPal eller direkt till ditt bankkonto.
 6. Upwork tar en ”service fee” på 20%, 10% eller 5% beroende på typ av uppdrag.

Tänk på att du till en början kan vara tvungen att göra några projekt till en billigare peng för att bygga upp en bra profil. Du bedöms nämligen efter varje uppdrag. Ju flera 5-stjärninga uppdrag du har desto större sannolikhet att du får fler jobb.

Så se alltid till att kunden är nöjd.

Plattformar för frilansare:

 • Upwork (eng)
 • Fiverr (eng)
 • Gigway (sv)

9. Var med i tävlingar

Genom att vara med i utlottningar, skriva slogans och frågetävlingar kan fina priser vinnas. Priserna kan sedan säljas online varpå viss förtjänst skapas. Framförallt passar detta personer som är duktiga på att skriva slogans eller genomtänkta motiveringar.

Ett tips är att skapa en unik Facebookprofil och mailadress som enbart används för detta ändamål. Därmed kommer ditt flöde på Facebook inte fyllas med företagsprofiler och mailen fyllas med reklam.

10. Handla online åt vänner och bekanta

Hjälp familj och vänner att handla online – och tjäna pengar online genom provision på handeln. För vännerna räcker det med att de skickar dig ett sms när hundmat, matkasse eller böcker önskas beställas. Du använder sedan så kallade cashback-sidor som ger en viss procentuell återbetalning på allt som handlas via sidan.

Dessutom använder du ditt eget kreditkort, och får dess bonus, samt eventuella klubbkort. Du kan få 1 – 15 % på varje inköp som sker.

Här några av de största cashbacksidor i Sverige:

11. Spela ”kryptospel” – tjäna pengar online

Cryptokitties

Kanske inte det mest seriösa tipset – men desto roligare sätt att tjäna pengar online 🙂

Kryptospel är vanliga mobil/datorspel där målet är att gå upp i nivå, tjäna ”poäng” och få bättre utrustning. Skillnaden mot traditionella spel är att de flesta ”items” som finns i spelet kan säljas på en intern marknad direkt i spelet. Detta mot kryptovaluta som sedan kan föras ut till en börs och växlas till Bitcoin eller USD.

Klarar du av uppdragen får du unika saker inom spelet. Använd dem för att nå högre nivå, eller sälj dem med viss förtjänst. Bland annat utvecklar Enjin en rad olika spel baserade på kryptovaluta.

Här är några av de största kryptospelen:

12. Musiker – Håll digitala konserter

Har du en talang för att sjunga? Då kanske det är dags att tjäna pengar på det tycker jag.

Under coronapandemin började allt fler musiker hålla digitala konserter. Sälj biljetter i förväg och släpp in de som betalat i en privat grupp på exempelvis Zoom, eller låt alla swisha valfri gåva.

Erbjud en digital trubadur till fredagsmyset eller musikquiz på festen…

13. Skapa personliga videohälsningar

Tycker du om att sjunga kan du skapa ”sångogram” till vänner och bekanta. Beställaren skriver ner en hälsning och väljer en låt. Du spelar sedan in hälsningen och sjunger låten ackompanjerat med piano eller gitarr. Därmed skapas en mycket unik personlig hälsning – till bröllop, födelsedagen eller dopet.

Är du en clown? Gör personliga grattishälsningar till barnen där jonglering, trolleri och tokigheter blandas. Kan levereras via mobilen, Teams eller Skype.

Eller tomte på vintern…Klä ut dig till tomte och skapa personliga hälsningar som sedan skickas via mobilen. Perfekt till familjer där en tomte inte har möjlighet att dyka upp fysiskt.

14. Handla med aktier

Boktips för aktiehandel

Det här är ett tips som kräver att du har ett startkapital.

Det går att tjäna stora summor på att handla med aktier. Men det går även att förlora stora summor. Så till en början rekommenderas att du läser böcker om trading, börja i liten skala och enbart med pengar du har råd att förlora.

Boktips för nybörjare

Tips på böcker att läsa innan du börjar handla med aktier (grundläggande):

 • Den enkla vägen att lyckas med aktier – Marcus Hernhag
 • Rich dad, poor dad – Robert Kiyosaki (en klassiker)
 • Aktie- och fondhandboken: lär dig spara i aktier och fonder för en bättre privatekonomi – Björn Wilke
 • Börsens psykologi : så vinner du över dina hjärnspöken och gör bättre aktieaffärer – Lars-Erik Boström
 • Tradingguiden – Jonas Bernhardsson

Tänk på att du kan låna flera av böckerna på bibliotek, helt gratis.

Börja handla med aktier

När du känner att du fått den grundläggande kunskapen kring hur börsen fungerar så är det dags att sätta upp en depå (om du inte redan har en).

Här är några bolag som erbjuder billig courtage på aktiehandel:

När du öppnat en depå rekommenderas att du även öppnar ett investeringssparkonto (ISK), så slipper du deklarera all din aktiehandel. Det går snabbt och smidigt hos bolagen ovan och godkänns genom BankID.

Därefter kan du för in pengar via Swish eller Trustly.

Nu kan du äntligen börja investera dina aktier efter de analyser du gjort.

Avkastningen (”inkomsten”) kommer i huvudsak från två delar:

 • Att din aktie stiger i värde
 • Att din aktie ger en utdelning

Stigande värde

Om aktie stiger i värde ökar värdet på din depå och du har i teorin tjänat pengar, men för att kunna ta ut pengarna måste du sälja dina aktier. Historiskt sett har aktier gett en väldigt bra avkastning på lång sikt, men det har självfallet gått upp och ner genom åren.

Framför allt vid de stora börskrascherna.  

Så är du känslig för upp och nedgångar är det bäst att investera i icke cykliska bolag. Som historiskt har klarat av att leverera avkastning i såväl låg – som högkonjunktur.

Vill du ha mer avkastning behöver du generellt sett satsa på mer riskfyllda aktier – förhoppningsbolag. Dessa är väl mer att likställa med spel på casino. Har du tur så lyckas bolaget bli framgångsrik och du blir rikare. Misslyckas bolag förlorar du troligtvis allt.

Tänk på att många studier visar att över tid ger indexfonder bättre avkastning än aktivt förvaltade fonder (inkluderat dina val av aktier). Så det är ett billigt och bra sätt att förvalta dina pengar på.

Utdelning

Många aktier ger även utdelning. Utdelning är pengar som förs över från bolagets kassa till dig som aktieägare. Pengarna förs över till din ISK, därifrån kan du ta ut pengarna eller återinvestera dem i nya aktier.

I Sverige delar de flesta bolaget ut 1 gång per år. Men i USA är det inte ovanligt att bolag delar ut pengar varje månad eller kvartal.

Vill du få utdelningen varje vecka på året? Då finns det flera amerikanska sajter som satt ihop aktieportföljer som ger dig utdelning varje vecka på året. Här har du en artikeln som beskriver att du endast behöver investera i 12 st (amerikanska) aktier för att få utdelning alla veckor på året.  

Nu är det dags för dig att sätt i gång och bygga din pengamaskin 😉

Till skillnad mot övriga tips på denna lista finns risk att du förlorar pengar.

15. Sälj foton och bilder

Shutterstock dela bilder och tjäna pengar

Här kommer ett av de roligaste sätten att tjäna pengar online – enligt mig.

Skapa först gratis konton hos flera bildbanker. Ett par av de största är istockphoto och shutterstock men det finns även mindre nischade alternativ. Ladda sedan upp foton eller bilder som du själv tagit/skapat.

Det är mycket viktigt att du har rättigheten till bilden!

Från dessa bildbanker köper sedan främst företag och organisationer bilder för att använda dem till trycksaker, reklam och hemsidor.

Varje gång någon köper din bild kommer en ersättning att betalas ut till ditt konto. Det är alltså möjligt att sälja samma bild oändligt antal gånger.

För att tjäna maximalt med pengar är det viktigt att du hittar någon unik lucka i bildbankerna. Det vill säga ett område där det inte finns många bilder. Då bildbankerna har många miljoner bilder i sina databaser är det väldigt svårt som ny fotograf att slå sig in på klassiska områden t.e.x ”smiling women”

I stället ska du försöka hitta bilder på objekt som är mer udda men som ändå har sökningar. På så sätt kommer du högt upp i sökningarna, även om du har få bilder.

Exempel på udda områden där du kan tjäna pengar:

 • ”Holding bitcoins”
 • ”Dancing on water”  (fråga mig inte hur du ska fota det…)
 • ”Drinking in the sauna”

Så sätt ingång och tänk lite kreativt och ge dig ut med kameran.

Tips på bildbanker där du kan lägga upp dina bilder:

16. Läxhjälp online

Är du duktig på engelska, matte, svenska eller annat skolämne? Använd dina kunskaper och tjäna pengar online med läxhjälp. Via exempelvis Zoom eller Teams kan eleven dela skärm, visa skolböckerna och uppgifterna. Texter delas enkelt via exempelvis Google Drive så att bägge kan ändra i texten samtidigt.

Sök jobb som lärare via läxhjälpsföretag eller prata med vänner om att du kan erbjuda läxhjälp i specifika ämnen.

17. Affiliate – enkelt sätt att tjäna pengar online

Affiliate innebär att speciella länkar används på bloggar och inom social media. Länkarna hänvisar till olika E-butiker och E-tjänster. När någon besökare, på exempelvis bloggen, klickar på länken och sedan genomför ett köp i E-butiken får du en viss provision.

I grunden handlar det alltså om att skapa trafik till olika E-butiker och E-tjänster och sedan få provision på vad trafiken genererar för försäljning.

Det vanligaste är att personer med välbesökta bloggar använder affiliate för att tjäna pengar. Eftersom de flesta besökare inte kommer genomföra ett köp krävs alltså ett stort antal följare för att det ska bli lönsamt.

Så börjar du med affilite-marketing

Till att börja med måste du skapa en hemsida eller blogg där du skriver om ett område som intresserar dig. Tänk på att du oftast måste skriva väldigt mycket innehåll innan du börjar tjäna pengar.

Därför är det viktigt att du väljer ett ämne du är intresserad av.  Annars kommer du ge upp för att du blir så uttråkad.

För en nybörjare inom affiliatemarketing rekommenderar jag dig att välja ett smalt ämne, då kommer resultaten oftast snabbare.

Grundläggande steg-för-steg:

 • Tänk efter och hitta ett område du är kunnig inom. T.ex. snickeri/renovering.
 • Välj ut ett smalare område inom det området. T.ex. Borrmaskiner.
 • Kolla att det finns ett affiliateprogram inom området. Du kan se de flesta programmen som finns på Annonsering.se (du måste skapa ett konto).
  • Om det finns en e-handel/tjänst inom området som har affiliateprogram – gå till nästa steg.
  • Du hittar inget affiliateprogram – börja om från första punkten.
 • Sätt upp din hemsida och börja skriva om ditt ämne. Har du valt att fokusera på Borrmaskiner. Skriv då t.ex. artiklar om:
  • Hur sätter du upp en hylla
  • Vilken är den bästa slagborrmaskinen
  • Vilken borr ska jag använda i tegelvägg
 • Försök få andra hemsidor att länka till dig – det ökar dina chanser att hamna högt upp hos sökmotorerna.
 • Lägg in affiliatelänkar på produkter/tjänster du rekommenderar på din hemsida.
 • Vänta till hemsidan börjar ranka på Google och att besökare klickar in på din sida.
 • Nu kan du börja tjäna pengar på att folk köper produkter/tjänster genom din sida.

Normalt sätt tjänar du mellan 3-20% av ordervärdet för produkter. Tjänster betalar ofta en fast summa när någon tecknar upp för tjänsten.

Här är några affiliate-program:

 • Adtraction
 • Adrecord
 • Tradedoubler
 • Awin
 • Daisycon

18. Blogga/Vlogga/Streama/Podda (Influencer)

Chiara Ferragni tjänar
Den italienska bloggerskan Chiara Ferragni tjänar ca 70 miljoner kronor per år på sin blogg.

Oavsett om du tycker om att skriva (blogga), prata med andra (podd) eller skapa video (vlogg) finns möjlighet att tjäna pengar online.

Grunden, för att kunna tjäna pengar, är att ha många följare. Därefter går det att få inkomst via exempelvis donationer, affiliate, sponsrade inlägg och egen merch.

Se det som ett långsiktigt projekt då du i början kommer behöva skapa en hel del content utan att få något för detta. Det är när följarskaran bli betydligt större som intäkter kan skapas.

Starta en blogg

Om du vill starta en blogg måste du till en början välja vart du vill ha din blogg. Det finns huvudsakligen tre alternativ:

 • Starta en egen hemsida, med egen domän och webbhotell.
 • Starta en egen hemsida med egen domän på en plattform.
 • Starta en blogg på en befintlig bloggplattform.

Start upp en helt egen blogg (du äger allt själv)

Det här är enligt mig det bästa men svåraste alternativet. För att starta upp en egen hemsida måste du köpa ett domännamn, skaffa ett webhotell och designa din egen hemsida.

Det vill säga det kräver tekniska kunskaper.  

Men är du någorlunda teknisk lagd är det inga större svårigheter. Det enklaste alternativet är att du vänder dig till ett webhotell som även säljer domännamn (vilket typ alla gör). Där tecknar du ett abonnemang och sätter upp din blogg.

Jag rekommenderar verkligen att du sätter upp WordPress på din hemsida, det är en gratis lösning för att bygga en hemsida – skapad för just bloggande. WordPress installeras numera med ett klick, och de flesta webhotellen erbjuder detta.

Tips på bra webhotell för nybörjare:

När allt är upp är det bara att du börjar blogga, och sprida lite reklam om att du finns 😊

Egen domän på en befintlig plattform

Det här är för dig som vill ha en egen domän men som inte har de tekniska kunskaperna för att bygga en hemsida. Då finns det plattformar som har färdiga mallar för bloggar och som kan hjälpa dig att komma i gång på nolltid.

Nackdelen med dessa är att du inte äger hemsidan själv, och det kan vara krångligt att flytta den sen om du önskar en annan lösning.

Fördelen är att du i varje fall äger domänen, så lite makt har du ändå.

Tips på befintliga plattformar:

Starta en blogg på en befintlig plattform.

Det här är den absolut smidigaste och billigaste lösningen, men kanske även den sämsta på sikt. Du sätter helt enkelt upp en blogg på en befintlig bloggplattform.

Det är supersmidigt och du kan lansera din blogg på 10–15 minuter.

Nackdelen är att du varken äger din hemsida eller domännamnet. Allt ägs i stället av plattformen. Domänen ligger under huvuddomänen. T.ex. annasblogg.wordpress.com.

Men är du väldigt oteknisk och vill komma i gång snabbt är det ändå ett bra alternativ. Då det (oftast) är helt gratis.

Förslag på bloggplattformar:

Tänk på att många kända bloggare som ligger på en plattform får betalt för detta. Så luras inte in i att det har valt ”just den här plattformen p.g.a…”.

19. Skriv en E-bok

Att skriva en bok tar relativt lång tid men kan även generera stora intäkter om den blir populär. Det spelar ingen roll om det är en roman, thriller, faktabok eller barnbok. Genom att ge ut den digitalt skapas inte någon tryckkostnad och boken kan lätt säljas via flera olika säljkanaler.

20. Skapa en onlinekurs

Med hjälp av videoredigeringsprogram kan onlinekurser skapas inom de flesta områden. Dela med dig av dina kunskaper inom allt från språk och trading till programmering och akvarellmålning.

Kurserna delas via speciella plattformar där användarna betalar en mindre summa för varje kurs de vill gå. För varje person som väljer att se på dina filmer får du därmed betalt.

Det här har blivit ett väldigt polpulärt sätt att tjäna pengar online i USA. En av världens största plattformar för E-learning är Udemy.

21. Starta en E-butik

Via färdiga E-handelslösningar går det att starta upp en E-butik på mindre än en timme. Detta till en kostnad på några hundra kronor per månad.

Skapa en egen digital second-hand butik med saker som köps in på loppmarknader, sälj egentillverkade ullsockor eller akvarellmålningar. Sedan kvarstår bara att marknadsföra E-butiken och få kunderna att hitta dit.

Kom ihåg att kontrollera om verksamheten räknas som hobbyverksamhet eller näringsverksamhet för att därmed betala skatt på ett korrekt sätt.

22. E-sporta

Är du riktigt duktig på ett specifikt datorspel finns flera möjligheter att tjäna pengar online på dina kunskaper. Inom flera spel finns internationella turneringar där vinnarna får relativt stora vinstsummor.

Du kan även genomföra live-sändningar via Twitch eller lägga upp video på Youtube där du lär ut trick eller på annat sätt visar upp dina färdigheter. De bästa spelarna brukar snabbt kunna få tusentals följare, vilket är grunden för att kunna tjäna pengar på social media.

Vilket tips börjar du med idag?

Lämna en kommentar