Fairlo → Är det VERKLIGEN en bra långivare?

Fairlo

En kredit du styr över själv med en effektiv ränta på 12, 14, 15, 16, 18 eller 19%. Inga ytterligare avgifter.

 • Tydlig ränta utan dolda avgifter
 • 4,9 (!) i betyg hos Trustpliot
 • Det tas ingen kreditupplysning från UC (eller rapporteras in)
Kundbetyg från Trustpilot
Effektiv ränta:12% – 19%
Återbetalningstid:Valfri
Inkomstkrav:10 000 kr/mån
Ålderskrav:18 år+
Ansök med BankID:✅ Ja
Betalnings­anmärkningar:✅ Ok
Utbetalning av lån:Direkt
Du får lånerbjudande:⚡ Inom 24 timmar
Lån till pensionär:Ja
Lån till student:OK, om du kan påvisa inkomst
Kundbetyg:4,9 hos Trustpilot
Chatt:Ja
Telefonsupport:Ja, mån-fre 09:00 – 17:00
Hemsida:Fairlo.se

Fairlo

Fairlo erbjuder en ”vardagskredit” på upp till 100 000 kr. Likt krediten på ett kreditkort kan den utnyttjas om och om igen. Ränta betalas enbart på det belopp som används. En ränta som är på 12 – 19 %. 

Kortfakta:

 • Kredit på upp till 100 000 kr
 • Flexibel återbetalning och användning
 • Effektiv ränta på 12 – 19 %

Så fungerar krediten

Vardagskrediten har stora likheter med krediten på ett kreditkort – men i detta fall finns pengarna på ett konto, inte på ett kort.

Tillgänglig kredit

I ansökan anges önskemål om kreditnivå. Detta mellan 2 000 kr och 100 000 kr. Där anges även om hela kreditbeloppet ska betalas ut direkt eller finnas tillgänglig för framtida uttag.

Det belopp som önskas finnas för framtida uttag kommer att ses under ”Mina Sidor” på Fairlo.se. Genom att logga in där och klicka på ”Gör uttag” sker sedan uttag till förinställt bankkonto.

Det är sedan enbart den kredit som utnyttjas som personen betalar ränta för. Därmed kan krediten vara aktiv, utan att den används, och därmed inte kosta något. Så fort som en amortering skett på krediten kommer även möjligt kreditbelopp att öka. Detta alltså på samma sätt som ett kreditkort.

Exempel:

Anna tecknar en kredit på 20 000 kr och väljer att 5 000 kr ska betalas ut direkt. Det är därmed enbart dessa 5 000 kr hon betalar ränta för.

Några veckor senare behöver hon 7000 kr och går då in på ”Mina Sidor” och aktiverar ett uttag på detta belopp. Nu har hon utnyttjat 12 000 av den totala krediten på 20 000 kr.

I månadsskiftet betalar hon räntan samt betalar tillbaka 8 000 kr. Nu har hon utnyttjat totalt 4 000 kr och kan när som helst ta ut ytterligare 16 000 kr. Vid varje återbetalning ger hon alltså sig själv möjlighet att utnyttja ett större kreditbelopp.

Återbetala

Efter att krediten beviljats och betalats ut aktiveras automatiskt autogiro på kommande återbetalning. Önskas detta månadsbelopp ändras kan det ske via ”Mina Sidor”. Genom att välja lägre månadsbelopp kommer krediten att återbetalas under en längre period.

Därmed kan summan justeras utifrån helt utifrån egna behov och ekonomisk situation. Någon kostnad för detta uppstår inte men med lägre månadsbelopp kommer lånet ta längre tid att återbetala. Via ”Mina Sidor” går det även att göra extrainbetalningar. Detta via säker banköverföring med Trustly.

Utöka, minska eller säg upp

Det totala kreditbeloppet kan utökas, minskas eller sägas upp av kredittagaren. Även detta sker enkelt via ”Mina Sidor”.

Om utökning av krediten godkänns, eller inte, av Fairlo beror främst på om tidigare inbetalningar skett i tid. Det påverkar nämligen kredittagarens ”Fairlo-Score”. Så även om personen inte fått en betydligt bättre ekonomisk situation (som visas på en kreditupplysning) kan ändå höjning av krediten ske om personen skött sin tidigare återbetalningar.

Ansökan och krav

 1. Ansökan – Fyll i ansökan på Fairlo.se. Kreditbeloppet kan ändras i efterhand.
 2. Kreditupplysning – En kreditupplysning kommer att genomföras via Bisnode
 3. Utbetalning – Krediten beviljas och betalas med direktutbetalning förutsatt att konto finns hos någon av storbankerna eller Danske Bank. I annat fall tar det en bankdag.

Krav

Följande måste vara uppfyllt för att Fairlo ska kunna bevilja deras kredit.

 • Svenskt personnummer & folkbokföringsadress
 • Tillgång till Mobilt BankID & svenskt bankkonto
 • Inkomst på minst 120 000 kr per år
 • Ej skuldsaldo hos Kronofogden
 • Ej utmätning senaste tre åren
 • Ej skuldsanering

Betalningsanmärkning behöver inte vara ett problem. Fairlo ser till personens hela ekonomiska situation och avgör om krediten kan beviljas utifrån detta.

Ränta och kostnader

Den effektiva räntan på krediten är 12, 14, 16, 17, 18 eller 19 %. Detta beroende på hur stor kredit som önskas. Lägsta kredit är 2000 kr och högst är 100 000 kr.

Räntekostnad uppstår enbart de dagar som krediten utnyttjas. Det går därmed att ha krediten aktiv och tillgänglig men utan att någon kostnad uppstår förrän pengar tas ut.

Fördelar & Nackdelar

Fördelar

+ Räntan

Med en effektiv ränta på maximalt 19 % har Fairlo en mycket konkurrenskraftig räntenivå förutsatt att de jämförs med andra liknande krediter med samma målgrupp. Exempelvis kan Fairlo godkänna kredit till personer med betalningsanmärkningar.

+ Inga andra avgifter

Att enbart ränta betalas är en stor fördel. Det blir tydligt vad krediten kostar. Detta i jämförelse med vissa av dess konkurrenter som både har uttagsavgift och aviavgift.

+ Mer tillgängligt än ett lån

Fairlos kredit är betydligt mer flexibelt än ett klassiskt privatlån. Här ges möjlighet att låna exakt så stort belopp som behövs – över den tid som önskas. Dessutom är krediten aktiv att använda om och om igen. 

Nackdelar

 • Uttag måste ske manuellt

Många banker erbjuder sina kunder kontokrediter som är kopplade till bankkontot. I detta fall kommer krediten automatiskt att aktiveras vid behov – hos Fairlo behöver överföring ske manuellt.

 • Påverkar kreditvärdigheten

En öppen kredit, även om den inte används, påverkar kreditvärdigheten till fulla kreditbeloppet. En person som har svårt att få ett större privatlån bör därmed säga upp denna kredit för att på vis förbättra sin kreditvärdighet.

 • Kan locka till ”överanvändning”

Tillgänglighet är en av de faktorer som avgör hur mycket en person lånar pengar. En öppen kredit är alltid tillgänglig och kan eventuellt resultera i att kredittagaren utnyttjar krediten vid fler tillfällen än vad som egentligen behövs. Detta till skillnad mot ett lån där en ny låneansökan måste fyllas i vid varje lånetillfälle.

Fårgor & Svar

🤔 Tar Fairlo en UC vid ansökan?

Nej, Fairlo använder Bisnode vid ansökan. Så de tar varken UC eller rapporterar dit.

🤔 Kan jag ändra belopp eller amorteringstid efter ansökan?

Ja, du kan ändra det helt själv. Fairlo ska vara väldigt flexibla

🤔 Vad har Fairlo för betyg från kunder?

På Trustpilot har Fairlo ett betyg på 4,9 av 5 av över 1000+ låntagare.

🤔 Vilken ränta går det att få?

Fairlo har relativt hög ränta men tydlig. Du får mellan 12-19% effektiv ränta.