Samla lån utan UC | Så väljer du rätt långivare

Om du har flera lån kan det vara svårt att hålla koll på betalningarna och räntekostnaderna. Dessutom kan det bli dyrt att ha flera lån eftersom varje lån har sin egen ränta och avgifter.

Har du dessutom ansökt om lån med flera UC-förfrågningar som följd. Det är här samla lån utan UC kommer in i bilden.

Genom att samla dina lån genom en långivare som inte använder UC som kreditupplysningstjänst kan du kombinera dem till ett enda lån. Vilket kan sänka dina räntekostnader och göra det lättare att hålla koll på betalningarna.

Men vad innebär det egentligen att samla lån utan UC? Vilka fördelar och nackdelar finns det? Och hur går man tillväga för att samla sina lån utan att ta en kreditupplysning från UC?

I den här artikeln ska vi svara på dessa frågor och ge dig all den information du behöver för att fatta det bästa beslutet för din ekonomi.

Innehållsförteckning

Svenskars lånevanor – du är inte ensam

En studie som gjordes av Konsumentverket år 2020 visade att ungefär 40% av svenskarna har minst ett lån, och att hushållen i genomsnitt har en skuldsättning på cirka 1,4 miljoner kronor.

En annan studie från år 2021, genomförd av UC, visade att svenskarna under det första kvartalet tog nya lån för totalt 146 miljarder kronor. Det är en ökning med 21% jämfört med samma period föregående år. Enligt UC är det främst konsumtionslån och blancolån som ökar mest.

En tredje studie, gjord av Sifo på uppdrag av Lendify år 2020, visade att ungefär 70% av svenskarna tror att de har för höga räntekostnader på sina lån, och att majoriteten av dem tror att de kan spara pengar genom att byta lån eller samla lån.

Dessa studier visar på en tydlig trend i svenskarnas lånevanor, där många har höga skuldsättningar och ökande lån, samtidigt som många tror att de kan spara pengar genom att byta lån eller samla lån.

Det är därför viktigt att vara medveten om riskerna med att ta lån och att göra en noggrann utvärdering av sin ekonomiska situation innan man tar beslut om att ta nya lån eller samla befintliga lån.

Vilka fördelar finns det med att samla lån utan UC?

Att samla lån utan UC har flera fördelar, bland annat:

Lägre ränta
Genom att kombinera dina lån kan du oftast få en lägre ränta på det nya lånet än på de befintliga lånen. Detta kan sänka dina totala räntekostnader och spara dig pengar på lång sikt. Du kommer dock troligtvis få högre ränta om du samlar lån utan UC än om du samlar lån genom en långivare som använder UC.
Enklare betalningar
Istället för att ha flera olika betalningar att hålla koll på betalar du bara en månadskostnad när du samlat dina lån. Detta kan göra det lättare att hålla koll på din ekonomi och undvika försenade eller missade betalningar.
Längre återbetalningstid
Om du väljer att samla dina lån kan du oftast få en längre återbetalningstid på det nya lånet. Detta kan göra det lättare att hantera din ekonomi och ge dig mer utrymme att spara pengar eller investera.
Ingen kreditupplysning från UC
Om du väljer att samla lån hos en långivare som inte samarbetar med UC kommer förfrågan visas på din UC.

Lista på långivare som kan samla lån utan UC

Lånebelopp
Fördelar
Nackdelar
Ränta
KOMMENTAR
 
Kräver medsökande
Banky
Lånebelopp
20 000 – 125 000 kr
Fördelar
Samla lån upp till 125 000 kr
4,4 av 5,0 hos Trustpilot
Hög beviljningsgrad
Tar kreditupplysning hos Bisnode
Nackdelar
Kräver en medsökande
Ränta
31,89%
KOMMENTAR
Banky är ett bra val för dig dig som vill samla lån utan UC. Kräver dock en medsökande.
Direktutbetalning
Tryggkredit
Lånebelopp
10 000 – 50 000 kr
Fördelar
Direktutbetalning
Medlem i SKEF
Spärrservice
Nackdelar
Betalningsanmärkningar godkänns ej
Max 50 000 kr
Ränta
28,77%
KOMMENTAR
Har du totalt lån på max 50 000 kr så är Tryggkredit ett bra val.
Betalningsanmärkning OK
Extralånet
Lånebelopp
10 000 – 50 000 kr
Fördelar
Bättre än SMS-lån
Dela upp på 10 år
Betalnings-anmärkning är OK
Bisnode
Nackdelar
Inte direktutbetalning
Max 50 000 kr
Ränta
28,01%
KOMMENTAR
Ska du samla lån med betalningsanmärkning är Extralånet ett bra val.
Slantar.nu
Lånebelopp
10 000 – 30 000 kr
Fördelar
OK med betalningsanmärkning
Ingen uppläggningsavgift.
Nackdelar
Finns bättre alternativ
Mx 30 000 kr
Ränta
28,07%
KOMMENTAR
Slantar kan du prova som sista val om du blir nekad på det övriga. Max 30 000 kr.

Vill du istället hitta en långivare som ger ut samlingslån men som kräver en kreditupplysning från UC? Här hittar du en lista över långivare.

Vilka nackdelar finns det med att samla lån utan UC?

Att samla lån har också vissa nackdelar, bland annat:

Högre totala kostnader
Även om du kan få en lägre ränta på det nya lånet än på dina befintliga lån kan det ändå bli dyrare på lång sikt eftersom du betalar ränta under en längre period.
Svårare att få godkänt
Om du har dålig kreditvärdighet kan det vara svårt att få ett nytt lån för att samla dina befintliga lån. Bankerna kan vara mer restriktiva med att låna ut pengar till personer som redan har skulder eller som har betalningsanmärkningar. Det gäller även om du tagit upp flera UC-förfrågningar tidigare.
Risk för högre avgifter
Vissa lån för att samla lån kan ha högre avgifter och kostnader än dina befintliga lån. Det är därför viktigt att jämföra olika alternativ noggrant innan du bestämmer dig.
Bättre långivare använder UC
Sanningen är att de flesta långivare/låneförmedlare med lägre ränta använder UC. Därför kommer du med stor sannolikhet att få högre ränta om du väljer en långivare utan UC.

Vad ska man tänka på när man väljer att samla lån utan UC?

Innan du bestämmer dig för att samla dina lån är det viktigt att göra en noggrann utvärdering av dina befintliga lån och de olika alternativen för att samla lån. Här är några faktorer att tänka på:

Ränta
Jämför räntan på det nya lånet med räntan på dina befintliga lån. Kom ihåg att du kommer att betala ränta under en längre period, så även om räntan är lägre på det nya lånet kan det ändå bli dyrare på lång sikt.
Avgifter och kostnader
Kolla upp eventuella avgifter och kostnader för att samla lån, t.ex. uppläggningsavgift, aviavgift och påminnelseavgift.
Återbetalningstid
Tänk på hur lång tid du vill ha på dig att betala tillbaka lånet
och välj ett alternativ som passar din ekonomiska situation och behov.
Kreditvärdighet
Din kreditvärdighet kan påverka möjligheten att få ett nytt lån för att samla dina befintliga lån. Om du har en dålig kreditvärdighet kan det vara svårt att få godkänt för ett nytt lån.
Risker
Tänk på eventuella risker med att samla lån, t.ex. högre totala kostnader eller högre avgifter. Se också till att du har en plan för hur du ska hantera din ekonomi framöver och undvika att hamna i skuld igen

Exempel 1: Maria, 25 år

Maria har fem olika snabblån som hon betalar av varje månad. Totalt betalar hon cirka 15 000 kronor varje månad på sina lån, och räntorna varierar mellan 15% och 25%. Maria känner sig överväldigad av sina skulder och vill gärna samla dem till ett enda lån för att få en bättre översikt över sin ekonomi.

Genom att samla sina lån utan UC till ett privatlån med en ränta på 8,5% kan Maria sänka sina totala räntekostnader med cirka 5 000 kronor varje månad. På ett år kan hon spara cirka 60 000 kronor genom att samla sina lån.

Här är en uträkning av vad Maria skulle kunna spara på att samla sina lån:

Lån 1: 10 000 kronor, ränta 20%, återbetalningstid 12 månader, månadskostnad 965 kronor
Lån 2: 15 000 kronor, ränta 25%, återbetalningstid 24 månader, månadskostnad 943 kronor
Lån 3: 20 000 kronor, ränta 15%, återbetalningstid 12 månader, månadskostnad 1 795 kronor
Lån 4: 25 000 kronor, ränta 18%, återbetalningstid 36 månader, månadskostnad 1 228 kronor
Lån 5: 30 000 kronor, ränta 22%, återbetalningstid 24 månader, månadskostnad 1 736 kronor

Total månadskostnad för samtliga lån: 7 667 kronor i månaden

Genom att samla sina lån till ett privatlån med en ränta på 8,5% och en återbetalningstid på 36 månader skulle Marias totala månadskostnad minska till 3 833 kronor. På ett år skulle hon spara cirka 60 000 kronor genom att samla sina lån.

Detta exempel visar på hur mycket man kan spara genom att samla sina lån, även om man har flera olika snabblån med höga räntesatser. Det är dock viktigt att komma ihåg att resultaten kan variera beroende på ens individuella situation och räntor.

Det är därför viktigt att göra en noggrann utvärdering av sina befintliga lån och de olika alternativen för att samla lån innan man tar beslut om att samla sina lån.

Exempel 2: Anders, 40 år

Anders har tre olika snabblån, två kreditkort och ett billån som han betalar av varje månad. Totalt betalar han cirka 18 000 kronor varje månad på sina lån, och räntorna varierar mellan 10% och 25%. Anders vill samla sina lån till en enda låneförbindelse för att få en bättre översikt över sin ekonomi och för att sänka sina räntekostnader.

Genom att samla sina lån till ett privatlån med en ränta på 7,5% kan Anders sänka sina totala räntekostnader med cirka 5 000 kronor varje månad. På ett år kan han spara cirka 60 000 kronor genom att samla sina lån.

Här är en uträkning av vad Anders skulle kunna spara på att samla sina lån:

Lån 1: 10 000 kronor, ränta 20%, återbetalningstid 12 månader, månadskostnad 965 kronor
Lån 2: 15 000 kronor, ränta 25%, återbetalningstid 24 månader, månadskostnad 943 kronor
Lån 3: 20 000 kronor, ränta 15%, återbetalningstid 12 månader, månadskostnad 1 795 kronor
Kreditkort 1: 25 000 kronor, ränta 18%, återbetalningstid 36 månader, månadskostnad 1 228 kronor
Kreditkort 2: 30 000 kronor, ränta 22%, återbetalningstid 24 månader, månadskostnad 1 736 kronor
Billån: 200 000 kronor, ränta 4%, återbetalningstid 60 månader, månadskostnad 3 745 kronor

Total månadskostnad för samtliga lån: 8 328 kronor per månad

Genom att samla sina lån till ett privatlån med en ränta på 7,5% och en återbetalningstid på 60 månader skulle Anders totala månadskostnad minska till 3 830 kronor. På ett år skulle han spara cirka 60 000 kronor genom att samla sina lån.

Samla aldrig lån med snabblån

Att ta ett snabblån för att samla sina befintliga lån kan verka som en snabb och enkel lösning. Men det kan också vara en farlig väg att gå, eftersom snabblån oftast har höga räntor och korta återbetalningstider.

Detta kan göra det svårt att betala tillbaka lånet i tid och leda till höga avgifter och extra kostnader.

Dessutom är det vanligt att snabblåneföretag använder sig av aggressiv marknadsföring och lockar kunder med orealistiska löften om snabb och enkel återbetalning. Detta kan leda till att man tar på sig mer skulder än man klarar av att betala tillbaka.

Därför är det viktigt att undvika snabblån när man vill samla sina lån. Istället bör man söka sig till seriösa låneinstitut eller banker som erbjuder mer fördelaktiga villkor och räntor.

Jämför olika alternativ noggrant och välj det som passar din ekonomiska situation och behov bäst. På så sätt kan du undvika att hamna i skuldfällan och istället sänka dina räntekostnader och spara pengar på lång sikt.

FAQ om samla lån

Här är några vanliga frågor och svar om att samla lån:

Vilka typer av lån kan man samla?

Du kan samla olika typer av lån, t.ex. blancolån, billån, kreditkortsskulder och andra skulder.

Vilken ränta kan man få på ett nytt lån för att samla lån utan UC?

Räntan på det nya lånet kan variera beroende på din kreditvärdighet och lånebeloppet. Jämför olika alternativ noggrant för att hitta det bästa erbjudandet för din ekonomi. Tänk dock på att du nästan alltid får högre ränta om du använder en långivare utan UC än ett långivare med UC.

Kan man samla lån om man har dålig kreditvärdighet?

Det kan vara svårt att få godkänt för ett nytt lån om du har en dålig kreditvärdighet. Det är därför viktigt att arbeta på att förbättra din kreditvärdighet innan du ansöker om ett nytt lån.

Kan man få längre återbetalningstid genom att samla lån?

Ja, om du väljer att samla dina lån kan du oftast få en längre återbetalningstid på det nya lånet. Detta kan göra det lättare att hantera din ekonomi och ge dig mer utrymme att spara pengar eller investera.

Källor

Studie över svenskars lånevanor utförd av UC

Studie av Sifo på beställning av Lendify

Studie av Konsumentverket

Lämna en kommentar