Zmarta eller Sambla – Den ultimata jämförelsen

När det kommer till att hitta den perfekta låneförmedlaren kan det ibland kännas som en djungel där ute. Många av oss har stött på namnen Zmarta och Sambla, två ledande aktörer på den svenska marknaden.

Men hur skiljer de sig åt? Och vilken passar bäst för just dina behov? I denna artikel ska vi göra en noggrann och objektiv jämförelse av dessa två tjänster för att ge dig en klarare bild av vad de erbjuder.

Med oberoende fakta, kommer vi att guida dig genom deras styrkor och svagheter, så att du kan fatta ett välgrundat beslut.

Översiktlig jämförelse

Sambla låneförmedlare

Det viktigaste

Anslutna långivare40 st
Lånebelopp5 000 – 600 000 kr
Löptid1 – 20 år
Betyg Trustpilot4,8
 – antal omdömen22 000+
Betyg genom Google4,8
 – antal omdömen2 400+

Grundkrav

Åldersgräns18 år
Inkomstkrav8 400 kr/mån
Lån till pensionärJa
Lån till studentJa
BetalningsanmärkningOK
Folkbokförd i Sverige1 år
Skuld till kronofogdenNej, senaste 6 mån

Ränta & avgifter

Effektiv ränta3,06 – 29,99 % (år)
UppläggningsavgiftVarierar
AviavgiftVarierar
Om avgifterAvgifter beror på valet av långivare

Utbetalning

DirektutbetalningNej
HelgutbetalningNej
Utbetalningstid2-3 dagar
Kreditupplysning frånUC
Lån med BankIDJa
Lån utan BankIDJa
Medsökande möjligtJa
LåneskyddNej, men trygghetsförsäkring

Kundservice

TelefonsupportJa
Måndag09:00-20:30
Tisdag09:00-20:30
Onsdag09:00-20:30
Torsdag09:00-20:30
Fredag09:00-17:00
Lördag12:00-16:00
Söndag12:00-16:00
Helgöppet?Ja
Chatt?Nej

Lånetyper

PrivatlånJa
SamlingslånJa
BillånJa
FöretagslånNej
BolånJa
Lån m. anmärkningJa
Till Sambla
Zmarta logga

Det viktigaste

Anslutna långivare34 st
Lånebelopp5 000 – 600 000 kr
Löptid1 – 20 år
Betyg Trustpilot4,6
 – antal omdömen19 000+
Betyg genom Google2,4
 – antal omdömen13

Grundkrav

Åldersgräns18 år
Inkomstkrav8 333 kr/mån
Lån till pensionärJa
Lån till studentJa
BetalningsanmärkningOK
Folkbokförd i Sverige
Skuld till kronofogdenNej

Ränta & avgifter

Effektiv ränta3,30–30,40% (år)
UppläggningsavgiftVarierar
AviavgiftVarierar
Om avgifterAvgifter beror på valet av långivare

Utbetalning

DirektutbetalningNej
HelgutbetalningNej
Utbetalningstid1-5 dagar
Kreditupplysning frånUC
Lån med BankIDJa
Lån utan BankIDJa
Medsökande möjligtJa
LåneskyddNej, men genom långivare

Kundservice

TelefonsupportJa
Måndag08:00-17:00
Tisdag08:00-17:00
Onsdag08:00-17:00
Torsdag08:00-17:00
Fredag08:00-17:00
LördagStängt
SöndagStängt
Helgöppet?Nej
Chatt?Ja, vardagar 08:00-17:00

Lånetyper

PrivatlånJa
SamlingslånJa
BillånJa
FöretagslånJa
BolånJa
Lån m. anmärkningJa
Till Zmarta
Våra tankar

Kommentar – Översikt

Efter att ha jämfört de två populära låneförmedlarna Sambla och Zmarta, finner jag att Sambla tycks ha en liten fördel. Även om båda tjänsterna har högt förtroende bland användarna, som framgår av deras Trustpilot-omdömen, står det klart att Sambla har ett lite bättre omdöme på Google och en större mängd feedback.

Det tyder på en bredare tillfredsställelse bland låntagarna och kanske en större erfarenhet av att hantera låneförmedling bland de anställda.

Därtill samarbetar Sambla med fler långivare (40 jämfört med Zmartas 34), vilket kan innebära en större chans för kunder att hitta en långivare som bäst passar deras specifika behov.

Ett avgörande fördelaktigt drag hos Sambla är deras kundsupport, som är öppen varje dag, medan Zmarta endast är tillgänglig under vardagar. Denna tillgänglighet kan vara avgörande för dem som behöver snabba svar eller hjälp utanför traditionella arbetsdagar.

Sammanfattningsvis, även om båda låneförmedlarna har sina styrkor, känns Sambla som det något bättre valet baserat på den aktuella informationen.

Johan Eriksson

Skribent

Analys över kundomdömen

Sambla låneförmedlare

Källa till omdömen

källa omdöme sambla

Vår kommentar: Sambla har hela 3 267 verifierade omdömen under de senaste 12 månaderna endast inom låneförmedling. Det är imponerade och innebär att betygen borde spegla bolaget bra. 89,8% av Samblas omdömen kommer från verifierade användare av deras tjänst är bra.

Fördelning betyg Sambla

Vår kommentar: 87% av Samblas kunder (som gett betyg) ger deras tjänst 5 stjärnor i betyg. Det är otroligt bra. Endast 3% ger ett betyg som är 3 stjärnor eller lägre.

Omdömen över tid Sambla

Vår kommentar: Sambla har ett hyffsat jämt flöde av inkommande omdömen, med en nedgång i feb-apr 2023. Viktiga är att de fått in många omdömen i slutet.

Fördelning Ny omdömen Sambla

Vår kommentar: Sambla uppvisar en stark och jämn fördelning av betyg under de senaste 12 månaderna. Inget som sticker ut nämnvärt.

Svar negativa omdömen Sambla

Vår kommentar: Sambla svarar helt OK på negativa omdömen. Skulle dock önska snabbare svar och att de svarar på samtliga negativa omdömen.

Källa: Trustpilot

Zmarta logga

Källa till omdömen

Källa till omdöme Zmarta

Vår kommentar: Zmarta har 806 verifierade omdömen under de senaste 12 månaderna, villket är relativt mycket. 96,5% av Zmartas omdömen kommer från verifierade användare av deras tjänst vilket är väldigt bra.

Fördelning betyg zmarta

Vår kommentar: 80% av Zmartas kunder (som gett betyg) ger deras tjänst 5 stjärnor i betyg. 8% ger ett betyg som är 3 stjärnor eller lägre.

Omdömen över tid zmarta

Vår kommentar: Zmarta har också ett jämt flöde av inkommande omdömen, med en nedgång i mars 2023.

Fördelning Ny omdömen Zmarta

Vår kommentar: Zmarta har också ett jämnt inflöde av höga betyg, men har tyvärr även en del betyg som är 3 stjärnor eller sämre.

Svar negativa omdömen zmarta

Vår kommentar: Zmarta har väldigt snabb hantering av negativa omdömen, vilket är väldigt bra. Hela 98% av alla negativa omdömen besvaras.

Källa: Trustpilot

Våra tankar

Kommentar – Omdömen

När det kommer till kundomdömen för låneförmedlare, har vi tagit en närmare titt på både Sambla och Zmarta. Under det senaste året har Sambla imponerat med över 3 000 verifierade kundomdömen, där en överväldigande majoritet, nämligen 87%, har gett tjänsten full pott med 5 stjärnor.

Det är verkligen imponerande siffror, särskilt när man beaktar att under 3% ger tjänsten ett betyg av 3 stjärnor eller sämre.

Å andra sidan har Zmarta också skördat positiva omdömen med över 800 verifierade recensioner under samma period. De har också en stark kundtillfredsställelse, med 80% som ger 5 stjärnor. Men det är värt att notera att 8% har gett dem 3 stjärnor eller sämre, vilket är en något högre siffra än Sambla.

När det gäller att svara på kritik skiljer sig de båda något. Zmarta är snabba på bollen och svarar inom 24 timmar, medan Sambla tar sig tid och svarar inom en månad.

Sammanfattningsvis, baserat på kundomdömena, verkar det som att Sambla har en fördel när det gäller övergripande kundnöjdhet.

Johan Eriksson

Skribent

Utvalda – Kundomdömen

Bra omdömen

Sambla är en möjlighet att få en dröm i…

Sambla är en möjlighet att få en dröm i uppfyllelse!
Mycket bra bemötande och snabbt svar och det är ett bra sätt att få bankerna att konkurrera om räntan. Jag blev mycket glad över att min egna bank tog hem segern. Tack!

Susanne, 14 aug 2023

Ni ställde upp på mig när jag inte…

Ni ställde upp på mig när jag inte trodde det var möjligt att få till ett lån. Nu lyckades ni & jag är mycket tacksam för er hjälp 😁

Tomas, 20 aug 2023

Så kunniga och trevliga!

Så kunniga och trevliga!
Riktigt kunniga och jätte trevliga.
Bra med återkoppling innan och efter samtal. Förklarar på ett bra sätt så även den som inte förstår i vanliga fall förstår

Harisa, 17 aug 2023

Stort tack för hjälpen! Det va ovärderligt för mig

Jag hade kontakt med Alice L och hon hjälpte mig från start till mål. Resonerade med mig kring olika alternativa lösningar och hade superkoll. Hon följde dessutom upp att allt gick bra även efter att jag valt alternativ. Jag är så tacksam för detta. Tack tack tack!

Hillevi, 08 aug 2023

Sämre omdömen

Rörigt i början

Rörigt i början, med bristfällig information, förmedlaren ringde upp flera gånger för att komplettera uppgifter han glömt ta.
Månadsbelopp och andra siffror vi gick igenom stämde inte riktigt överens med verkligheten.
Men jag fick ett bra slutresultat så jag är nöjd.

Christopher, 13 aug 2023

Handläggare återkom inte

Handläggaren sökte först kontakt, jag återkom inte direkt den dagen, när jag sedan försökte få kontakt två dagar senare fick jag inget svar på mail eller att handläggaren försökte nå mig igen på telefon.Till slut fick jag dock utskickat signeringslänk till lån.

Erik, 13 jul 2023

Fått hjälp

När jag sa att jag har dålig kreditvärdighet med 20 uc förfrågningar så kände att jag inte blev lyssnad på. Men ni fixade så att kreditupplysningen togs bort! Snabbt och smidigt.

Samii, 06 dec 2022

Källa: Trustpilot

Bra omdömen

Fick ett bra låneerbjudande efter…

Fick ett bra låneerbjudande efter Zmartas förfrågan till kreditgivare.

Lars, 30 jul 2023

När jag fick olika erbjudande såg jag…

När jag fick olika erbjudande såg jag vilka banker som är bra eller dåliga

Stefan, 24 jul 2023

Zmarta är verkligen den absoluta bästa…

Zmarta är verkligen den absoluta bästa webbplatsen för söka lån med bara en enda UC fråga. Samt de bästa kunniga folk som hjälper med allt.glad att ni finns.10/10.jag fick hjälp och pengarna fanns på kontot dagen därpå 10**********

Amir, 4 jul 2023

Sämre omdömen

Att vare låntagare inte ska ha mer än en handläggare

Bra början. Men sedan spårade det ut. I nästan 2 veckors tid ”förföljdes” Jag av olika handledare som mer förvirrade mig än hjälpte till. Slutligen hamnade jag hos Anna som tog sig tid efter att grundligt läst igenom händelseförloppet och sedan givit mig råd. En kille, tyvärr minns jag inte hans namn såg sedan till att jag kunde komplettera ansökan och då gick allt snabbt och bra. Alltså vare lånekund ska ha enbart en handläggare!

Kent, 29 juni 2023

Snabbt och smidigt men blev många…

Snabbt och smidigt men blev många kreditupplysningar. Förstod det som att det endast skulle göras en och inte av några som inte ens gett erbjudande om lån.

Forsberg, 17 apr 2023

Väldigt hög ränta men behövde få fixat…

Väldigt hög ränta men behövde få fixat bilen för att kunna ta mig till jobbet. Över 25 procent ränta är väl att ta i..? Men tacksam för räddningen i svår situation.

Fredrik, 20 mar 2023

Källa: Trustpilot

Länkar

Ansökan

Vi rekommenderar starkt att man endast ansöker om lån genom en låneförmedlare för att förhindra flera kreditupplysningar, vilket kan påverka din kreditvärdighet.

När det gäller att välja mellan toppaktörerna Sambla och Zmarta, kan man inte gå fel med någon av dem.

Dock framstår Sambla som snäppet vassare, inte bara för deras samarbete med 40 långivare, utan även på grund av deras högre kundnöjdhet.

Välj klokt och låna ansvarsfullt!

Johan Eriksson

Skribent