Lunar → banken alla pratar om, men VAD är det? 🤔

Lunar är betalkortet, och appen, som förenklar privatekonomin. Enkelt, säkert och framförallt billigt är de största fördelarna. Ett prepaid Mastercard utan årsavgift, uttagsavgift och valutapåslag (beroende på kort). Dessutom med rabatter, budget och spartjänster som hjälper dig att spara pengar.

Lunar finns i tre versioner (där standard är gratis), nedan ser du en jämförelse mellan dem:

Så fungerar Lunar: Kort + App

Lunar.app.se anger du ditt telefonnummer varpå en länk skickas ut via sms där appen kan laddas ner. Via appen beställs sedan det tillhörande kortet som kommer hem till dig inom 10 dagar.

Grundfunktioner

Grundfunktionen är att pengar sätts in och kortet används som ett vanligt betalkort. Här skiljer det sig inte mycket mot att använda ett betalkort från en storbank. De mer unika funktionerna presenteras längre ner i denna artikel under rubrikerna ”Kortet” och ”Appen”.

Sätt in pengar

Insättning av pengar sker med valfritt bank- eller kreditkort från Mastercard eller Visa. Efter ett par sekunder syns pengarna i appen och kan därmed användas för betalning, sparande eller överföring.  Insättning fungerar däremot inte med Maestro, Visa Electron, American Express eller Diners Club.

Handla

Använd kortet på miljontals ställen över hela världen, överallt där Mastercard accepteras. Direkt när ett köp har genomförts ger appen en notis. Skulle kortet missbrukas märker du alltså detta blixtsnabbt och kan spärra det.

Inköpet kategoriseras (exempelvis livsmedel, nöje osv) vilket gör det enkelt att se vad pengar har lagts på under månaden.

Spara

Skapa underkonton som sparkonton. Varje sparkonto kan ha ett tydligt sparmål och du får (i nuläget) väldigt bra ränta samt statlig insättningsgaranti.

Överför

Överför pengar till ett bankkonto i Sverige eller något av över 30 länder vars valuta det går att växla till i appen. Betydligt snabbare och billigare överföring till andra länder – inte minst om det är mindre belopp som önskas skickas.

Just nu får du 1,05% i ränta på ditt insatta kapital, inte dåligt va?

Varför ha kvar dem på ditt 0-räntekonto…

Varför teckna Lunarkort?

 • Större säkerhet vid onlinehandel

Många väljer att teckna ett prepaid Mastercard för att använda vid onlinehandel. Pengar laddas på kortet och köpet genomförs sedan med just den summan. Det är därmed omöjligt för handlaren att dra för stort belopp.

 • Som gemensamt ”matkort” eller ”bensinkort”

Har ni gemensamt matkonto eller bensinkonto i hushållet? Bägge parter kan sätta in pengar på Lunarkortet och sedan använda det som det matkortet vid betalning.

 • Tydligare ekonomisk överblick

Lunar har ett flertal smidiga funktioner som ger bättre överblick över privatekonomin. Lär dig vad du lägger pengar på, skapa budget, tydliga sparmål osv.

 • Billigast utomlands

Låga valutapåslag och uttagsavgift är det ett perfekt kort att ta med utomlands. Valutapåslaget är 0% om du har Pro eller Premium, annars är den 1%. Tack vare valutaväxling i appen betalar du alltid i lokal valuta.

Krav för att få kortet i Sverige

 • Du måste vara minst 18 år
 • Kunna verifiera dig med mobilt Bank-ID
 • Vara skriven i Sverige

Lunarkortet Standard – avgifter

 • Årsavgift – 0 kr
 • Valutapåslag – 1 %
 • Spärra kortet – Gratis
 • Utlandsöverföring – 0,5 % av beloppet
 • Ersättningskort – 149 kr
 • Uttagsavgift – 9 kr
 • Uttagsavgift övriga länder – 19 kr
 • (Maximalt uttag per dag är 1000 Euro)

Appen

Även om Lunarkortet har tydliga fördelar i inga, eller låga, avgifter så sitter styrkan framförallt i appen. Det är här som verktyg och tjänster hittas som spar pengar och underlättar privatekonomin.

Interaktivt budgetverktyg

Skapa en budget i appen där du planerar för hur stort belopp som ska läggas på olika inköp under kommande månad. Genom att betala med Lunarkortet och att inköpen automatiskt kategoriseras blir det enkelt att följa upp om du håller målet.

Sparmål

Det är alltid lättare att spara om det finns ett tydligt mål. Skapa ett sparmål och avsätt pengar regelbundet till resan, saxofonen eller bilen…Följ utvecklingen och se hur mycket du har kvar att spara via tydlig grafik.

Växla mellan olika valutor

Med valutaomvandlaren i appen kan enkelt valutaväxling ske. Perfekt inför utlandssemestern för att kunna betala i lokal valuta och därmed slippa valutapåslag. Växlingen är gratis när den internationella valutamarknaden är öppen. I annat fall debiteras en avgift på 1 % ovanpå senaste växlingskursen.

Spara kvitton

Fota av kvittot och spar det digitalt – Enklare och tryggare.

Ansluta andra bankkonton

Anslut bankkonton från andra svenska banker och få överblick på samtliga dina konton via samma app. Framöver kommer även överföringar och betalningar kunna ske från dessa externa konton via appen.

Lunar Benefits

Lunar Benefits är erbjudanden och rabatter som förmedlas via appen. Efter att funktionen lanserades, i början av 2020, blev det snabbt en av de mest använda funktionerna. Vem vill inte ha rabatt på sitt favoritvarumärke?

Frys kortet

Har du tappat bort kortet? Frys det via appen vilket gör det obrukbar till att du aktiverar det igen.

Mycket goda omdömen av användarna

På internationella Trustpilot ges Lunar ett mycket gott omdöme. Ca 75 % av de över 2500 omdömena ger högsta betyg ”Utmärkt”. Framförallt är det enkelheten som får beröm, men även rabatterna och att de flesta tjänster är gratis. Liknande betyg och beröm ges på Facebook, AppStore och Google Play.

På samtliga dessa ställen ges betyget 4,3 – 4,5 av 5 möjliga.

Är Lunar säkert?

Lunar har europeisk banklicens vilket innebär insatta medel omfattas av de statligainsättningsgarantin. Skulle banken gå i konkurs betalar garantin tillbaka insatta medel till kortägarna.

Kortet ges ut i samarbete med Paysafe vilket innebär att det har samma säkerhet som många andra finansiella tjänster på den svenska marknaden.

Registrering sker med mobilt Bank-ID vilket innebär att ingen kan utge sig för att vara dig och teckna kort i ditt namn.

Appen har flera säkerhetsfunktioner så som PIN-kod, regionspärr och att kortet kan frysas direkt via appen. Därmed finns möjlighet att stoppa bedrägerier snabbt om det skulle bli stulet.

Frågor & svar

🤔 Vad är Lunar?

Lunar är en helt ny typ av helt bank, som du har som ett komplement till din nuvarande bank. Banken är 100% digital och du får ett Lunar-kort (Mastercard) för att betala för dina köp. Tanken är att Lunar ska hjälpa dig att få bättre koll på din privatekonomi och på så sätt spara pengar.

🤑 Kostar Lunar?

Det fina med Lunar är att standardkortet är helt gratis – 0 kr/mån. De har dock premiumkort som kostar mellan 79-149 kr/mån.

Hur lång tid tar det innan Lunar-kortet kommer hem?

Det tar ca 2-4 arbetsdagar från ansökan.

Kan vi ha en gemensamt kort?

Ja, numera går det att ha ett gemensamt konto för upp till 10 pers. Men då krävs att nån har ett premiumkort.

Går det att sätta in pengar till ditt lunarkonto med Swish?

Ja, det går bra.

Funkar Lunar med Google Pay?

Ja, du kan koppla ditt kort till Google Pay.

40 svar på ”Lunar → banken alla pratar om, men VAD är det? 🤔”

 1. hej!
  jag och min sambo söker ett gemensamt matkort och detta kortet verkar uppfylla alla våra önskemål förutom ett. kan man koppla 2st kort till samma konto, så att vi har varsitt kort till ett gemensamt matkonto?

  Svara
  • Hej Ibrahim!

   Tyvärr går det bara att ha Lunar för en person i nuläget men de skriver på sin hemsida: ”To begin with we are only focusing on the basic functions of an account for one person. However, we expect to add the option of a joint account through our partner bank later.”

   Har du kollat på t.ex. ICA Banken eller Coop? De erbjuder båda kort som ger bonus på matinköp (finns över med Visa/mastercard).

   Hälsn Johan

   Svara
  • Hej! Tyvärr går det inte att göra kontantinsättning till ditt Lunar-kort. Du behöver ett Visa- eller Mastercard eller Swish.

   Svara
 2. Hej! Jag är en nybliven 18åring som inte kan så mycket om såna saker. Behöver man ha en annan bank eller kan man ha Lunar själv? Vad är premium kortet för något? Har säkert fler frågor men kommer inte på fler just nu hehe

  Svara
  • Hej Lisa! Lunar ser sig som ”den andra banken” så du bör ha ett bankkonto hos en storbank med. Premiumkortet är bra för dig som reser mycket då du b.la. får reserförsäkring samt lägre avgifter för valutaväxling. Är aldrig fel att börja med Standard som är gratis och sedan byta upp sig om man vill. Hälsn Johan

   Svara
 3. Hej,

  Tas någon kreditupplysning när man ansluter till kortet. JAg försöker hålla ner antalet upplysningar för att kunna få till ett schysst lån framöver, men är ändå intresserad av Lunar.

  Vh
  Nathalie

  Svara
  • Hej Nathalie! Nej det tas inte någon kreditupplysning när du ansöker om Lunar-kortet då ingen kredit tas. Hälsn Johan

   Svara
   • Hej Johan!
    Om man har lagt in pengar i Lunar kontot, kan man föra över pengar från Lunar till andra banker då? Blev lite orolig med svaret du gav Linus.
    Mvh Madeleine

    Svara
    • Hej Madeleine! Nuförtiden är det inga problem att föra över till andra banker. Svaret till Linus gällde innan de hade blev bank i Sverige och öppnade upp för sparkonton. Det kostar heller inget att föra över pengar till en annan bank. Tänk dock på att du har ett Danskt IBAN-konto hos Lunar så det kan ta 2-4 dagar innan överföringen når din svenska bank. Hälsn Johan

     Svara
 4. Ni skriver att Lunar kortet fungerar i Euro-länder, Stor-Britannien, Norge och Sverige.
  Ungern är ett EU-land, men inte anslutet till Euro-samarbetet.
  Vad kostar att använda Lunar kort där?

  Svara
  • Hej! Lunar har precis ändrat, så med gratiskortet är valutpåslaget 1% i alla länder. Med Pro eller Premium är påslaget 0%. Hälsn Johan

   Svara
 5. Hej! Vill överföra pengar till mitt nyligen skaffade Lunarkonto via Swish, och det gick inte.
  *Jag ser en 0 för mycket framför mitt mobiltelefonnummer, är just den ”nollan” för mycket som gör att det inte går att överföra pengarna? I så fall behöver jag hjälp med justering av mobiltelefonnummer!

  Svara
 6. Kan jag ha Lunar som ett sparkonto, dvs föra över mitt sparkapital från min vanliga bank och sen tillbaka igen när jag vill?

  Svara
  • Hej! Ja det funkar bra, det är gratis att göra överföringar till andra banker med Lunar. Lunar har även väldigt bra sparränta i nuläget (1,05%).

   Svara
 7. Tack, bra artikel! Har du någon aning varför de begär dokumentation om inkomst när man ansöker om konto?? Har öppnat ett flertal konto online nu och ingen annan internet bank kräver det. Står inte i privacy policy heller varför de vill ha det. Andra frågor handlar om penningtvätt, de känner jag igen. Med tanke på att de skriver att de ger bra ränta ”oavsett vad du tjäner” och att de inte bryr sig om sådant var det lite extra märkligt…

  Svara
  • Hej! Nej, det låter märkligt. Vill minnas att jag inte skickade in någon sådan dokumentation när jag öppnade konto, Lunars support brukar vara bra – prova att fråga dom. Hälsn Johan

   Svara
 8. Hej! Jag har ångrat mej. Kan jag klippa kortet och sen glömma allt, eller måste jag, typ, avregistrera mej på nåt sätt?

  Svara
  • Hej! Jag skulle kontakta Lunars support och säga att du vill avsluta ditt konto och få det bekräftat per mail. Hälsn Johan

   Svara
 9. Hej! Hur funkar det vid deklaration – lämnar Lunar in ränteuppgifterna till skattemyndigheten? Har förstått att det blir krångel vid större överföringar, ffa från Lunar till annan bank, så hur mycket är en större överföring?

  Svara
  • Hej! Lunar ska lämna in ränteuppgifterna till skattemyndigheten, men du bör alltid dubbelkolla så att de har registrerats. Annars har du en skyldighet att fylla i dom manuellt. Tyvärr har jag inte hört om någon sådan begräsning, hör gärna efter med Lunars support så kan dom nog ge mer info. Hälsn Johan

   Svara
 10. Finns det någon begränsning hur mycket man kan överföra från Lunar till annan bank per tillfälle samt längre tid/månad?

  Svara
  • Hej Calle, vad jag känner till finns inte någon sådan begränsning, jag skulle dock dubbelkolla med Lunars support om du är osäker. Hälsn Johan

   Svara
 11. Vill ha kontot som endast sparkonto, inte använda kortet så mycket ,måste jag öppna annat konto för spakonto eller använder jag kortets konto?
  Får man 1 % ränta även över 100 tusen kronor på kontot, finns det någon övre gränsningar när man inte får 1 % ränta?

  Svara
  • Hej Kaj! Då använder du bara kontot du får när du ansöker om att bli kund hos Lunar. Sen struntar du i att beställa något kort till kontot. Du kan även öppna flera konton, men då måste du ha betalversionen (fr 9 kr/mån). Yes, du får 1,05% (per den 3 maj 2022) upp till 1 050 000 kr. Tänk dock på att insättningsgarantin gäller upp till 750 000 DKR dvs. runt 1 000 000 SEK. Hälsn Johan

   Svara
 12. Tack för bra info på sidan! Fungerar det att öppna konto på Lunar, föra över sparkapital från min vanliga bank, låta räntan växa på Lunarkontot, och sen föra tillbaka pengarna till min vanliga bank när jag behöver använda dem?

  Svara
  • Tack så mycket 🙂 Det fungerar alldeles utmärkt, tänk bara på att hålla dig under insättningsgarantin (ca 1 miljon kronor) för att vara i tryggare händer. Hälsn Johan

   Svara
  • Hej Tim, det borde funka rent tekniskt om du ber din arbetsgivare betala in till ditt Lunarkonto. Däremot rekommenderar jag dig att ha ett vanligt bankkonto och använda lunar som ett komplement, än så långe i varje fall. Hälsn Johan

   Svara
 13. Hej
  Kan man göra giro betalningar (betala fakturor) med Lunar?
  Eller endast överföring till vanliga bankkonton

  Svara
  • Hej Frans, Så vitt jag vet går det endast att betala till bankkonton i nuläget. Du kan däremot använda en tjänst likt Betalo om du vill betala räkningar med ditt kort, tänk dock på att de tar ut en avgift för detta. Hälsn Johan

   Svara
 14. Hej,

  för att föra över pengar från Ica Banken till Lunar krävs således utlandsbetalning om jag förstått detta rätt?

  Svara
  • Hej Felicia, Har du ett Mastercard eller Visa från Ica banken, så kan du föra över direkt från banken – utan utlandsbetalning. Hälsn Johan

   Svara
 15. Hej!

  Min kund är en förening som bedriver caférörelse. De har tyvärr förlorat sitt konto i en annan bank för de inte lämnade kundkännedom i tid. Vi söker nu ny bank. Behovet är att ha ett kort för köp, vilket ni verkar ha, även BG för att betala fakturor – har ni det? De ska också kunna ta emot swish och helst kortinlösen – kunder betalar med betalkort till deras kassa. Fungerar även de två sistnämnda hos er?

  Svara
  • Hej Joakim, Beklagar att de blivit av med sina konton. Lunar riktar sig främst (endast?) till privatpersoner, så jag tror det är osannolikt. Men du kan ju alltid kolla med deras support. Annars skulle jag rekommendera att kolla med någon nischbank t.ex. Resurs bank eller Marginalen. Hälsn Johan

   Svara
 16. Hej. Jag satt precis in 2000 kr på mitt konto. I välkomstbrevet står det att sparränta är 1.75. Betyder det att exakt om en månad har jag på kontot 2350 kr?

  Svara

Lämna en kommentar