BorgenĂ€r 💡 Vi förklarar vad det Ă€r!

BorgenÀr Àr den juridiska person som har en fordran mot nÄgon annan. Om en bank lÄnar ut pengar till en kund sÄ Àr alltsÄ banken borgenÀr. Det vanligaste Àr att en borgenÀr har lÄnat ut pengar men det kan Àven vara en annan slags fordran. Ett annat namn Àr fordringsÀgare.

LĂ„n, kredit, betalning mot faktura m.m.

En borgenÀr har en fordran som de har juridisk rÀtt att krÀva in frÄn gÀldenÀren (den som Àr skyldig). Det förekommer dÀrmed vid ett flertal olika tillfÀllen:

LĂ„n

NÀr begreppet borgenÀr nÀmns Àr det frÀmst i samband med privatlÄn. Banken Àr borgenÀren (den som lÄnar ut) och lÄntagaren Àr gÀldenÀr (den som lÄnar pengar). Framförallt Àr det i lÄneavtalet som dessa begrepp anvÀnds för att definiera de olika parterna.

Kredit

Med ett kreditkort Àr kreditkortsutgivaren borgenÀr och den som Àger kreditkortet gÀldenÀr. Detta Àven om krediten inte utnyttjas. Avtalet mellan parterna bryts enbart om kreditkortet sÀgs upp.

Köp mot faktura

Om ett företag sÀljer produkter eller tjÀnster mot faktura innebÀr det att köparen fÄr produkten innan den Àr betald. BestÀller du exempelvis saker frÄn en E-handel och vÀljer Klarna-faktura kommer du fÄ hem paketet och sedan ha ca 30 dagar pÄ dig att betala. I detta fall Àr Klarna borgenÀr och du gÀldenÀr.

Vem kan vara borgenÀr?

BÄde privatpersoner, företag, föreningar och organisationer kan vara borgenÀr.

Regleras av skuldebrev

BorgenÀrens Ätagande regleras alltid i ett skuldebrev eller avtal. DÀr framgÄr det summa, nÀr skulden ska Äterbetalas, eventuell rÀnta och vad som hÀnder om personen inte Äterbetalar enligt avtalet.

I skuldebrevet finns Àven eventuell sÀkerhet för lÄnet noterat. För privatpersoner Àr det frÀmst boendet som anvÀnds som sÀkerhet men det kan Àven vara aktier och för företag dess inventarier.

Om skulden inte regleras

I det fall en skuld inte regleras (Äterbetalas) kan borgenÀren lÀmna in ett betalningsförelÀggande till Kronofogden. De flesta brukar dÀremot kontakta gÀldenÀren och försöka hitta en lösning först, alternativt lÀmna över det till ett inkassoföretag.

Om Àrendet kommer till Kronofogden prövar de om skulden Àr korrekt och i detta fall kan de krÀva in skulden via utmÀtning.

BorgenĂ€r, GĂ€ldenĂ€r, Borgensman – Vad Ă€r skillnaden?

BorgenĂ€r – Den som har en fordran, exempelvis lĂ„nar ut pengar.

GĂ€ldenĂ€r – Den som har en skuld, exempelvis lĂ„nat pengar.

Borgensman – En person, eller flera personer, som gĂ„r i borgen för en skuld som en gĂ€ldenĂ€r har. Skulle gĂ€ldenĂ€ren inte betala skulden blir borgensmannen helt Ă„terbetalningsskyldig. Borgensman och borgenĂ€r förvĂ€xlas ofta men Ă€r alltsĂ„ tvĂ„ helt skilda begrepp.