Bitcoin – en sorglig investering…

Bitcoin utveckling 2018

Värdet på Bitcoin har minskat med över 80% på ett år

Om du beslutade dig för att investera 100 000 kr i bitcoin den 17 december 2017, skulle du idag endast ha kvar 19 000 kr. En förlust på 81 000 kr (!) motsvarande en avkastning på -81%. Tyvärr valde över 35 000 svenskar att investera i kryptovalutor när det var som mest hajpat…

Avanzas tidigare sparekonom Claes Hemberg uppskattar att antalet bitcoininvesterare gick från 1 000 personer till 36 000 person i december 2017. Då Sverige som en av de första marknaderna i världen öppnade upp för handel i bitcoin över börs.

Totalt förlorade svenskar över 2 miljarder kronor under 2018. Det totala värdet av alla tillgänglig bitcoins gick från 400 miljarder dollar till 64 miljarder. Ett dåligt sätt att fira 10-årsjubeliet för den första stora valutan som bygger på blockchain-teknik.

En del av den kraftiga uppgången under 2017 härleds till att många kineser började investera i valutan. Bakgrunden är att det länge varit svårt att föra ut pengar ur Kina utan att staten stoppar dig, något som inte var något problem med de oreglerade kryptovalutorna.

Det här uppmärksammades dock omedelbart av den kinesiska staten som förbjöd handel med kryptovalutor i september 2017 (växlingen mellan yuan och krypto). Därefter har vi sett en kräftgång för samtliga kryptovalutor.

Den stora frågan hur framtiden för kryptovalutor kommer utväxlas framöver beror till stor del på hur regleringen kommer se ut. Det är svårt att se att handeln kommer vara fortsatt oreglerad med en stark anonymitet.

Nu senast kunde vi se att kryptovalutan Monero används i ett kidnappningsdrama i Norge. Monera är kända för att dölja både köpare, säljare och belopp. Vilket har gjort den populär vid illegal verksamhet som drogförsäljning och utpressning.

Vårt tips är att vara försiktig om du funderar på att investera i Bitcoin, Ethereum eller liknande. Om du är ute efter högre avkastning än vad ditt sparkonto ger, kan P2P lån vara ett alternativ för dig.

Info om Bitcoin

Bitcoin är en kryptovaluta som skapades av Satoshi Nakamoto under 2009. Satoshi har aldrig visat sig offentlig eller delgett någon information om sig själv. Det finns dock många spekulationer vem som gömmer sig bakom pseudonymen.

Bitcoin bygger på s.k. blockchain-teknik vars huvudsyfte är att möjliggöra transaktiner mellan olika parter utan att den tredje part (t.ex. bank) involveras.

Du sparar dina pengar i en elektronisk plånbok som sparas på din dator. Du kan därefter skicka valutor mellan olika plånböcker över internet utan att någon utomstående övervakar transaktionen.

Källa: Wikipedia

Lämna en kommentar