UC – Vilka tjänster har de för privatpersoner?

UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag och har tjänster för både privatpersoner och företag. Till privatpersoner är fokus främst mot kontroll av kreditvärdighet och ID-skydd. Här presenteras de tjänster som UC erbjuder till privatpersoner.

Kreditkollen

Kreditkollen ger dig information om hur ditt kreditbetyg (UC-Score) ändras över tid. Tjänsten ger även obegränsad tillgång till kreditupplysning på dig själv. Därmed kan du se vilken information som exempelvis bankerna får ta del av inför ett lån. Det går även att aktivera utmaningar som, om de följs, förbättrar kreditbetyget över tid.

Tjänsten passar dig som exempelvis vill teckna ett bolån men blir nekad detta av bankerna. Du kan därmed både få tips på hur kreditbetyget kan förbättras och bli utmanad till att välja rätt ekonomiska beslut. Det kan även vara en tjänst för dig som ett flertal gånger, under några månader, vill se din egen kreditupplysning. Ska det däremot bara ske en enda gång kan tjänsten ”Min upplysning” användas.

Kostnad: 49 kr/mån

Kreditkollen

ID-skydd

ID-skyddet från UC ger dig råd om hur ID-stölder ska undvikas, administrativ hjälp om detta ändå skulle ske samt ekonomisk ersättning för exempelvis kvarvarande skuld och rättsskydd.

Med över 144 000 ID-stölder varje år blir det allt vanligare med ID-skydd och UC är en av de större aktörerna med denna tjänst. Med ID-skydd bevakas flera offentliga register, webbplatser och vissa delar av ”dark net” för att upptäcka om dina personuppgifter missbrukas. Därmed upptäcks exempelvis om en bedragare försöker teckna lån eller mobilabonnemang i ditt namn.

I det fall som dina personuppgifter används av en bedragare blir du underrättad direkt och får administrativ hjälp att begränsa bedrägeriet. Vid rättstvister ersätts kostnader upp till 500 000 kr och skulle det kvarstå en skuld efter detta kan det ersättas med upp till 200 000 kr.

Tjänsten passar dig som är orolig för ID-stöld och vill ha största möjliga hjälp om problemet skulle uppstå. Vid ID-stöld skriver du på en fullmakt till UC vilket innebär att de kan ta hand om hela ärendet utan att du behöver engagera dig.

Kostnad: 89kr/mån

 

Min Upplysning

Min Upplysning ger dig en kreditupplysning på dig själv. Du får därmed se exakt vad kreditgivare ser när de beställer en kreditupplysning via UC. Enda skillnaden är att denna kreditupplysning inte påverkar din kreditvärdighet. Det kommer alltså synas i registret att du tagit en upplysning.

Tjänsten passar dig som vill se vilka uppgifter som är registrerade på dig och om exempelvis uppdaterade inkomstuppgifter har registrerats. För dig som vill teckna lån kan registrerad inkomst vara helt avgörande för om lånet ska kunna beviljas.

Önskas kreditupplysning tas vid flera olika tillfällen rekommenderas istället Kreditkollen (se ovan).

Kostnad: 29 kr per gång

 

Mitt kreditbetyg

Mitt kreditbetyg ger dig tillgång till din kreditvärdighet under 7 dagar. Framförallt används kreditbetyget när lån eller krediter ska tecknas. Många långivare ser främst på detta för att avgöra om ansökan ska beviljas eller inte.

Tjänsten passar dig som vill se vilket kreditbetyg som UC ger dig. Kreditbetyget är en sammanställning av ett flertal faktorer vilka däremot inte presenteras.

Kostnad: 99 kr/gång

Förlustanmälan – Spärra ID-handling

Förlustanmälan ger dig möjligheten att spärra ID-kort, pass eller körkort om de tappats bort eller stulits. Därmed kan de inte användas inom bedrägeri via tjänster som använder UC som kreditupplysning.

Ring en automatisk telefontjänst, dygnet runt, och anmäl vad som ska spärras. Samtliga personer som är över 16 år och folkbokförda i Sverige kan utnyttja tjänsten förutsatt att samtalet sker från ett abonnemang. Kostnaden hamnar därmed på telefonabonnemanget.

UC kommer i detta läge lägga notis i kreditupplysningen att ID-handlingen är förlorad och därmed inte ska accepteras av butiker, kreditbolag osv. 

Skulle handlingarna hittas kan spärren hävas via en blankett som UC skickar ut när en spärr aktiveras. I annat fall ligger den aktiv i 2 år.

Tjänster passar dig som fått någon ID-handling stulen eller om dessa tappats bort. Det bör ske direkt när det upptäcks för att minimera risken för bedrägeri. De bör även anmälas som förlorade till Polisen så att handlingarna inte ska kunna användas som resehandlingar.

Kostnad: 95 kr/gång via telefonabonnemanget. Går ej att ringa via kontantkort.

Bedrägerispärr

Bedrägerispärr ger dig möjlighet att spärra ditt personnummer. Vid en sådan spärr kan inte någon kreditupplysning ske på personnumret. En sådan spärr kan därmed begränsa ett bedrägeri.

Oavsett orsak till kreditupplysning så kommer företaget som begär detta inte få någon upplysning från UC om det ligger en spärr. Därmed kan inte personnumret användas för att teckna lån, beställa varor på delbetalning m.m. Bedrägerispärren ligger aktiv i 2 veckor och kan förlängas genom att en polisanmälan på bedrägeriet laddas upp till UC. Spärren gäller både för UC och anslutna kreditupplysningsföretag. 

Tjänsten passar dig som blivit utsatt för bedrägeri. Det är däremot inte en tjänst som kan utnyttjas i förebyggande syfte då polisanmälan måste laddas upp för längre spärr än 2 veckor.

Kostnad: 0 kr

Digital brevlåda

Digital brevlåda ger dig upplysningskopior från UC digitalt istället för att skickas ut till folkbokföringsadressen. Det blir därmed bättre för miljön samt snabbare leverans av dessa uppgifter. Tjänsten är kostnadsfri och kan användas av alla som är över 16 år och folkbokförda i Sverige. Aktiveras denna tjänst kommer inte uppgifterna skickas till andra digitala brevlådor så som Kivra.

Tjänsten passar dig som inte använder Kivra. Då Kivra har betydligt fler tjänster och kan ta emot digital post från fler myndigheter och företag rekommenderas istället denna digitala postlåda för att all information ska samlas på samma ställe.

Kostnad: 0 Kr

Lämna en kommentar